Niekas, ką pavyksta rasti, nėra išmetama: visa tai saugoma ir stengiamasi sugrąžinti turistams.

Teko rasti ir botagėlį

Viena viešnia, išvykusi iš viešbučio prisiminė, kad pamiršo numeryje konkretų daiktą, tačiau griežtai atsisakė jį įvardyti. Neliko nieko kito kaip tik teirautis viešbučio ūkvedžio, o jis, peržvelgęs rastų daiktų sąrašą, raudonuodamas pratarė, kad pamirštas daiktas – vibratorius.

Užduodu, kaip pats manau, logišką klausimą: „Ką su tokiais daiktais paprastai darome, jei savininkai taip ir neapsireiškia?“ Na, šešis mėnesius, pasirodo, jie saugomi, o tada atiduodami personalui. „Štai neseniai iš sąrašo buvo išbrauktas botagėlis“, – paaiškina ūkvedys.

Štai tokiu epizodu prasideda viešbučio darbuotojo Juniso Teimurchanli knyga „Do not disturb“.

Žinia, kad viešbučių svečiai pamiršta numeriuose higienos reikmenis, drabužius, knygas, bloknotus, lietsargius, pirštines, planšetes, nešiojamuosius kompiuterius.

Kaip sakė vienai turizmo agentūrai vadovaujanti Olga Strelec, jau dešimt metų besisukanti viešbučių versle, tarp dažniausiai paliekamų daiktų – mobiliųjų telefonų įkrovikliai ir juvelyriniai dirbiniai. Rečiausiai tenka rasti pinigus ir dokumentus.

Pelenai ir Angelas

Metų pradžioje laikraštyje „Mirror“ buvo paskelbtas pačių neįprasčiausių viešbučiuose pamirštų daiktų sąrašas. Jis iš tiesų priverčia nustebti. Jame įrašyta, pavyzdžiui, pusantro metro aukščio vienaragio figūra iš gėlių, vestuvinis saris, išpuoštas brangakmeniais ir gigantišku žėrinčiu mėnuliu.

Vienas viešbučio svečias paliko numeryje urną su mirusio tėvo pelenais, kitas – knygą su 30 metų rinktais žymių žmonių autografais, trečias – 65 metų senumo bonsą.

Sąraše taip pat – pora dviejų metrų aukščio dirbtinių palmių, 190 centimetrų įstrižainės televizorius, pusės metro ilgio angelo sparnai ir persų katė, vardu Angelas.

Pati taikiausia gyvatė

Prieš kelis metus viename tarptautinio tinklo viešbutyje dirbantis technikas Justinas Curtisas pranešė, kad numeryje aptiko smauglį, ramiausiai besiilsintį ant išskleidžiamos sofos. Smauglį teko sugauti ir pristatyti į egzotiškų gyvūnų ir roplių prieglaudą. Minėtina, kad regione, kuriame veikė viešbutis, smaugliai nesiveisia, o šitai reiškia, kad pats įšliaužti į numerį gyvūnas negalėjo. Taigi, beliko manyti, kad smauglį paliko viešbučio svečias. Atsiimti savo augintinio žmogus, deja, negrįžo.

Turizmo centro Šeregeše (Rusija) vadovas Viačeslavas Anisimovas prisimena, kad sykį vienas svečias paliko visą dėžę vaisių – labai sunokusių ir gardžių.

Alkoholinius gėrimus viešbučių svečiai pamiršta itin retai.

„Kur kas dažniau žmonės susirenka viską, ką randa mini bare, taip pat rankšluosčius, bet šitai – jau visai kita tema“, – sako O. Strelec.

Svarbi net ir viena kojinė

Remiantis O. Strelec žodžiais, viešbutyje, kuriame pačiai teko dirbti, kambarinės ne tik pačios tikrindavo kambarius, bet ir primindavo svečiams įsitikinti, kad nieko nepamiršo.

„Jei tvarkant kambarį pavyksta rasti kad ir kojinę arba ką nors iš apatinio trikotažo, apie tai tuojau pat informuojamas viešbučio administratorius. Rastas daiktas įdedamas į maišelį, o ant maišelio priklijuojamas lapelis su svečio vardu ir pavarde, kambario numeriu ir apsistojimo viešbutyje data. Tada paketas nugabenamas į saugyklą, – pasakoja specialistė. – Brangūs daiktai, pavyzdžiui, įrenginiai, telefonai arba juvelyriniai dirbiniai, saugomi seife.“

Apie rastą daiktą būtinai pranešama jo savininkui: naudojamasi jam atvykus užregistruota kontaktine informacija.

„Pasiimti daiktų žmonės paprastai grįžta. Žinoma, ne dantų šepetėlių, nors yra buvę ir šitaip“, – sako O. Strelec.

Būdų grąžinti pamirštą daiktą – ne vienas. Tai galima atlikti per kurjerių tarnybas, paštu, per pažįstamus asmenis. Neretai pasiimti daikto svečiai atvyksta patys.

Išimtį sudaro maistas. Greitai gendantys produktai, ypač jei jų pakuotės atidarytos, paprastai iš karto utilizuojami.

„Maistas pamirštų daiktų kategorijai nepriskiriamas. Jis iš karto išdalijamas personalui. Jei norinčiųjų pasiimti maistą neatsiranda, produktai keliauja į šiukšliadėžę“, – sako V. Anisimovas.

Apieškokite numerį eidami pagal laikrodžio rodyklę

Yra nesunkus būdas, kaip sumažinti daiktų palikimo riziką.

„Visus krepšius ir lagaminus išneškite į koridorių, o tada įsitikinkite, ar viską pasiėmėte: patikrinkite patalpas eidami laikrodžio rodyklės kryptimi, užsukite į vonią, atverkite prie lovos stovinčią spintelę (jose dažniausiai randami palikti daiktai), pažvelkite po lova, apsidairykite balkone ir, žinoma, patikrinkite spintą“, – pataria O. Strelec.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)