Valdžia teigia atsižvelgusi į turizmo sektoriaus prašymą segmentuoti mažiau pandemijos paveiktas kurortines Graikijos salas ir jas išskirti iš bendro sergamumo rodiklio, tačiau tam nepritarė likusios Baltijos šalys, rašoma pranešime žiniasklaidai. Šiuo paaiškinimu turizmo sektorius abejoja, mat estai į Tunisą, kur šiuo metu vykti lietuviams uždrausta, skrenda ir nuo rugpjūčio 14 d., o latvių organizatoriai ten pradės skraidinti nuo rugsėjo 5 d. Kodėl, jeigu priimami bendri šalių susitarimai, tuomet negali į Tunisą skristi lietuviai?

Stoja vienintelė skrydžių kryptis

Po pandemijos Graikijos salos buvo kone vienintelė kryptys, į kurią užsakomuosius skrydžius vykdė kelionių organizatoriai. Lietuvos turizmo asociacijos vykdančiosios direktorės Mildos Rainienės teigimu, šios krypties įtraukimas į paveiktų šalių sąrašą – didelis smūgis turizmo verslui.

„Pasauliniu mastu pritariama, jog turizmas yra vienas labiausiai pandemijos paveiktų sektorių. Sektoriaus generuojamos įplaukos, lyginant su 2019 m. rodikliais, krito daugiau nei 90 proc. Naktiniai valstybinių institucijų nutarimai nulėmė neįvykusias suplanuotas atostogas daliai keliautojų, taip pat ir neįvykusių kelionių perkėlimo bei kompensavimo kaštus kelionių organizatoriams. Šiuo atveju sveikatos apsaugos ministro A.Verygos pareikškimą, kad „nepavyko susitarti su kaimyninėmis šalimis“, dėl ypatingai reikšmingo ir įmonių veiklos tęstinumą užtikrinančio sprendimo priėmimo, vertiname labai dviprasmiškai“, – atsakymų pasigenda M. Rainienė.

Sergamumo rodiklių bei rekomendacijų skelbimas valstybių autonominių regionų mastu – klausimas, kurį turizmo sektorius kelia nuo rugpjūčio mėnesio pradžios. Nuolat akcentuota, jog tai privalo būti bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos nutarimas, tačiau jau daugiau nei mėnuo Lietuvoje nėra patvirtintas trečiųjų valstybių sąrašas, kurį kas dvi savaites peržiūri ir atnaujina Europos Taryba.

„Vertėtų pažymėti, jog tiek Latvija, tiek Estija minėtą valstybių sąrašą yra patvirtinusios, tad Latvijos ir Estijos kelionių organizatoriai jau kuris laikas gali vykdyti skrydžius į Tunisą, tuo tarpu Lietuvos keliautojams ši kryptis yra uždaryta. Estija atskiru nutarimu leidžia kelionių organizatoriams organizuoti keliones į Kiprą, kuris lietuviams taip pat uždarytas. Tad kyla natūralus klausimas ir abejonės dėl būtino trišalio susitarimo“, – teigia turizmo asociacijos vykdančioji direktorė. – Taip pat norime atkreipti dėmesį į keistus komunikacijos sprendimus, kuomet visos turizmo industrijos likimas bei 13 tūkstančių keliautojų saugumo klausimas komunikuojamas per žiniasklaidos kanalus labai keistu metu – vėlų vakarą, be jokio atskiro pranešimo kelionių organizatoriams ar asocijuotoms struktūroms.“

13 tūkst. keliautojų liko nežinioje

Po naktinio sprendimo nežinioje liko visas turizmo sektorius. Šiuo metu Graikijos salose ilsisi apie 570 kelionių organizatoriaus „Novaturas“ keliautojų. Dar apie 6050 kelionių, iš kurių didžiausia dalis jau yra parduota, buvo suplanuota iki sezono pabaigos.

„Įpareigojimo nevykdyti kelionių arba parskraidinti jau atostogaujančius keliautojus šiai dienai nėra. Pagrindinis pokytis po rugpjūčio 17 d. įvykusio pasitarimo – privaloma 14 dienų saviizoliacija ir koronaviruso testo atlikimas ne seniau nei 72 d. laikotarpiu prieš atvykstant į Lietuvą arba per 24 val. nuo grįžimo į Lietuvą, kuomet šalies susirgimo rodiklis viršija 25 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų. Bendra epidemiologinė situacija Graikijos salose yra geresnė nei šiuo metu Lietuvoje. Kretoje fiksuojamas 9,61 susirgimų rodiklis šimtai tūkstančių gyventojų, Rodo saloje – 6,98. Tuo tarpu Lietuvos susirgimo rodiklis šiandien yra 11,31 šimtui tūkstančių gyventojų“, – mažesnį sergamumo rodiklį salose akcentuoja „Novaturo“ vadovė Audronė Keinytė.

Audronė Keinytė

Saugumas – pirmoje vietoje

Kol šalis nėra įtraukta į vadinamąjį užsienio reikalų ministerijos „rauodonają sąrašą“, kelionių organizatoriai neturi įpareigojimų atšaukti kelionių, tačiau įvertinę susiklosčiusią situaciją dėl privalomos dviejų savaičių saviizoliacijos „Novaturas“ žada suteikti galimybę turistams atidėti kelionę ateičiai ar ją pasikeisti į kitą kryptį.

„Norime pabrėžti, kad keliautojų saugumas ir patogumas yra mūsų pagrindinis prioritetas, todėl jei „Novaturo“ keliautojai po naktinio spendimo nuspręs keisti jau suplanuotos kelionės planus, rekomenduosime ją atidėti ateičiai arba keisti į Sicilijos salą bei Kalabrijos kryptis, kuria planuojame paleisti artimiausiu metu. Remiantis šios dienos epidemiologine situacija, susirgimų rodiklis Sicilijoje yra 9,5 šimtui tūkstančių gyventojų“, – situacijos sprendimų ieško Audronė Keinytė.

Šiuo metu su kitu tarptautiniu kelionių organizatoriumi „Tez Tour“ Graikijos salose ilsisi apie 500 turistų. Viso į Graikiją „Tez Tour“ suplanavęs 6 600 kelionių. „Ir toliau vykdysime užsakomuosius skrydžius į Graikiją. Šiuo metu Užsienio reikalų ministerijos rekomendacija dėl kelionių į Graikiją nėra sugriežtinta, draudimo vykti nėra. Saugumas mums – svarbiausias kriterijus organizuojant keliones, tad stebime užsienio šalių COVID-19 sergamumo rodiklius, vertiname situaciją konkrečiuose šalių regionuose ir matome, kad kai kuriose jų sergamumo rodikliai maži, nedidėja. Nuolat gauname keliautojų užklausų ir pageidavimų vykti ilsėtis į užsienio kurortus, tad darome viską, kad mūsų keliautojai neliktų be atostogų“, – teigia bendrovės viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Inga Aukštuolytė

Atsižvelgiant į tai, jog grįžusiems iš Graikijos yra taikoma privaloma saviizoliacija, „Tez Tour“ suteiks galimybę keliautojams atidėti atostogų planus vėlesnei datai arba pasikeisti kelionės kryptį artimiausiu metu. Nuo rugsėjo bendrovė planuoja keliones į Italijos Sicilijos, Sardinijos salas ir žemyninį Italijos kurortą – Kalabriją.

„Praėjusią savaitę su Lietuvos turizmo asociacija išreiškėme rekomendaciją atskirai stebėti bei vertinti Kretos, Rodo, Korfu ir Kefalonijos salas, taip pat Peloponesą. Tikimės, kad šis klausimas bus dar sykį svarstomas“, – sako I. Aukštuolytė.

Planavusius atostogas sprendimas suerzino

A. Keinytė teigia, jog šįryt skambučių centrą užgriuvo keliautojai užgriuvo su klausimais dėl saviizoliacijos ir atostogų keitimo: „Klientai teiraujasi ar bus atšauktos kelionės, ar grįžus reikės laikytis saviizoliacijos. Didžioji dauguma teiraujasi ar galima keisti keliones, ar bus atidarytos Turkijos, Turniso, Egipto kryptys, apie kurias šiuo metu diskutuojama.“

A. Keinytė pripažįsta, jog dauguma skambinančiųjų susierzinę: „Keliautojai nesupranta, kodėl tokie sprendimai priimami ir apie juos pranešama naktį. Klientai teigia nenorintys laikytis saviizoliacijos sugrįžus, nes Graikijos salose susirgimo rodiklis yra žemesnis nei Lietuvoje. Jie tame neįžvelgia logikos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)