Vis dažniau pastebima, kad didžioji dalis lietuvių nėra linkę patys ieškoti naujų krypčių. Nauji keliai atsiveria tik tada, kai oro linijų bendrovės pasiūlo naujas tiesiogines kryptis.

A. Užkalnis pastebi, kad neužtenka atsirasti tiesioginiams skrydžiams, jog žmonės susidomėtų, juos iš pradžių dar privalo išbandyti ir patvirtinti „influenceriai“, toks elgesys neretai susijęs su baime ir diskomfortu susidurti su nežinoma patirtimi: „Dažniausiai „Ryanair“, „Wizz Air“ pasirinkimas reiškia, kad yra tiesioginis ir pigus skrydis, kas baikščiam ir problemų bijančiam lietuviui yra patogu. Nes kai lietuviui reikia perlipti iš vieno lėktuvo į kitą – prasideda problemos. O čia – prašom – nuskraidina nuo taško iki taško ir dar pasako, į ką reikia žiūrėti ir kuo domėtis.“

Ieškant skrydžių, už akies kliūna stulbinančiai žemos kainos, kurios labai dažnai suklaidina nepatyrusius keliautojus. Nuomonių formuotoją A. Užkalnį toks nesupratimas stebina – juk pigių skrydžių reiškinys vyrauja jau daugiau nei dešimtmetį, bet žmonės nelinkę perprasti pamokos, jog pigus skrydis, tikrai nereiškia pigios kelionės.

„Atrodo, kad žmonės turėjo išmokti pamokas per pirmuosius metus, kai Lietuvoje tik atsirado pigūs skrydžiai – tikriausiai prieš kokius 16 metų, įstojus į Europos Sąjungą, – tačiau ne. Per 16 metų žmonės neišmoko dar skaičiuoti ir mano, kad juos kažkas apgavo, nes nepasakė, jog reikia paimti už rankos ir įspėti apie viską” – laidoje „Dienos topas” pasakos A. Užkalnis.

Laidos pašnekovas paklaustas, dėl ko, jo nuomone, žmonės yra linkę rinktis tas vietas, kuriose viešėjo įžymybės, arba kurias transliavo televizija – drąsiai atkerta: „Dėl to, kad nori būti trend‘o dalimi. Nori būti dalimi tų žmonių, kurie irgi ten buvo. Tai yra, mano nuomone, provincialumo požymis – daryti kaip visi“.

Andrius Užkalnis, Evelina Butkutė, Saulius Žvirgždas

Pats A. Užkalnis mėgsta nuotykių kupinas keliones, kurios neturi detalaus plano ir vietas, kurios galbūt dar nėra gausiai lankomos turistų, tačiau ir pačiam laidos svečiui kartą teko su drauge vykti į „viskas įskaičiuota“ kelionę, tačiau pastaroji tikrai nesužavėjo: „Nepasakyčiau, kad mums labai apsimokėjo tokia kelionė, todėl, kad „viskas įskaičiuota“ džiaugsmai atsibodo per pirmas dvi dienas ir paskui mūsų maistą kažkas kitas valgė, o mes važinėjom po restoranus ir kitas vietas. Nusipirkome tokią kelionę vien tam, kad pasižiūrėtume, koks tai yra pojūtis.“

Labai daug žmonių metų metus keliauja tomis pačiomis kryptimis, paklaustas A. Užkalnis, kodėl taip yra, sakė manantis, jog didelę įtaką daro natūralus žmonių prisirišimas prie to, kas patirta ir pažįstama.

„Čia yra baimės, netikrumo dalykas. Žmonės labai skirtingai reaguoja į nepažįstamus potyrius: vaizdus, garsus ir kitus panašius dalykus. Daugumai žmonių tie dalykai kelia diskomfortą ir jie nori grįžti prie to, ką pažįsta. Ir yra žmonių, kurie važinėja ne tik į „viskas įskaičiuota“ vietas, bet į tos pačios šalies, tą pačią salą, tą patį kurortą ir džiaugiasi gavę tuos pačius apartamentus ir dar pasakoja, kad kartais ir tuos pačius kaimynus susitinka“, - šiandien nuo 19.30 val. laidoje „Dienos topas“ per Delfi TV pasakos apžvalgininkas, rašytojas, keliautojas Andrius Užkalnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)