Nors dauguma šalių pradeda švelninti karantino ribojimus ir pamažu atveria valstybių sienas turistams, tarptautinių kelionių populiarumas vis dar labai mažas. Pasak patyrusio keliautojo Roberto Pogorelio, yra labai daug žmonių, kurie nedrįsta keliauti, ir ta baimė pagrįsta. Pasaulyje dar daug šalių ir regionų nesuvaldo viruso plitimo. Vis dėlto norą keliauti stabdo ne tik grėsmė susirgti.

„Nuo kelionių atbaido ir pasitikėjimo stoka pačia turizmo rinka. Žmonės, kurie mažiau bijo viruso ir norėtų keliauti, vis tiek jaučiasi nesaugūs. Ne visos šalys laukia turistų, informacija nuolat keičiasi, o oro linijos labai dažnai keičia tvarkaraščius. Bilietai, kurie parduodami šiuo metu, nesuteikia jokios garantijos, kad tie skrydžiai tikrai įvyks ar įvyks būtent tuo laiku, kai žmogus planuoja kelionę. Dėl šių priežasčių daug kas nedrįsta pirkti skrydžio bilietų“, – keliautojus kamuojančias problemas vardijo pašnekovas.

Šią savaitę ES paskelbė, jog pradeda veikti „Re-open EU“ – Europos Komisijos sukurta interneto platforma, skirta padėti saugiai atnaujinti keliones ir turizmą visoje Europoje. Joje teikiama naujausia informacija apie sienas ir galimus keliavimo būdus bei turizmo paslaugas valstybėse narėse. Anot R. Pogorelio, šis įrankis tikrai padės keliaujant po Europą, tačiau apie šalis, esančias už Šengeno zonos ribų, informacijos vis dar trūksta.

„Sužinoti paskutines naujienas iš Indonezijos, Tailando, Vietnamo ir kitų ne Šengeno zonos ribose esančių šalių ganėtinai sudėtinga, nes informacija labai dažnai keičiasi. Pavyzdžiui, suradus balandžio mėnesio informaciją ji jau greičiausiai bus pasenusi.“

Keliautojas įspėja, kad jei nepasidomėję apie šalyje galiojančias taisykles įsigysite skrydžio bilietus ten, kur esate nepageidaujamas, išmesite pinigus į balą.

„Tokiu atveju žmogus tiesiog nebus įleistas į lėktuvą, nes skrydžių bendrovės įsipareigoja negabenti keleivių, kurie bus neįleisti. Dėl to reiktų pasidomėti iš anksto, ar šalis jus įsileis, ar neteks porą savaičių laikytis karantino tiek nuvykus, tiek sugrįžus. Kitu atveju atostogos bus ne tokios, kokių tikėjotės“, – sakė kelionių ekspertas.

Kristina Pocytė, Robertas Pogorelis

Pasak R. Pogorelio, dabar planuojant keliones nėra kur skubėti. Jis patarė nepirkti skrydžių 3–4 mėnesiams į priekį, geriau palaukti, kol viskas nusistovės.

„Šiuo metu skrydžių kainos panašios kaip ir anksčiau arba net šiek tiek žemesnės, bet ir ateityje jos neturėtų labai pakilti. Dabar visus kamuoja ta pati problema – nėra užtikrintumo rinkoje. Aš planavau liepos mėnesį keliauti į Islandiją, jau svarsčiau pirkti skrydžio bilietus, bet po poros dienų pasikeitė tvarkaraščiai, o tai reiškia, kad iki Islandijos būčiau keliavęs 15 val. vietoj 9 val. Be to, neaišku, ar tai tikrai galutinis tvarkaraščio pakeitimas. Dabar domiuosi Graikijos kryptimi. Ten užfiksuota mažiau viruso atvejų, o bilietų kainos labai patrauklios.

Seku bilietų kainas į kelias Graikijos salas, pavyzdžiui, į Kretos ir Korfų salas vykdomi tiesioginiai reisai. Į abi puses bilietai kainuoja apie 120–130 Eur, tačiau lėktuvai vis tiek nepilni. Su kelionių organizatorių parduodamais kelialapiais paprasčiau – gal žmonės nekeliaus tokiais mastais, bet jei šalis įsileis, kelionė greičiausiai įvyks, na, o kalbant apie savarankiškas keliones gali būti visko“, – pasakojo keliautojas.

Pamažu atsiveriant sienoms atostogas planuojantiems lietuviams vis dar trūksta užtikrintumo, kad, nusipirkus kelionę, ji tikrai įvyks ar bent jau pavyks atgauti pinigus. Dar prieš karantiną įsigijęs 9 skrydžių bilietus, R. Pogorelis tikina pinigus atgavęs tik už 3 atšauktus skrydžius.

„Situacija yra beprecedentė. Pagal ES teisės aktus, tie pinigai turėjo būti grąžinti jau seniai, tačiau dabar įstatymų praktiškai nesilaikoma. Teko susitaikyti, kad kurį laiką nekeliausiu į užsienį, todėl daugiau keliauju po Lietuvą. Be to, jau atsivėrė Lenkijos, Latvijos, Estijos sienos, todėl galima keliauti ne tik po savą šalį. Tokios kelionės bent jau užtikrintos – sėdi į automobilį ir važiuoji nekamuojamas baimės, kad skrydis bus atšauktas.“

Vis dėlto patyręs keliautojas kaimyninėmis šalimis apsiriboti nežada – jei atnaujinti skrydžiai vyks sklandžiai, vyras planuoja būtinai įsigyti bilietų, tačiau rinksis tiesioginius skrydžius, ne atskirus, su persėdimu, kad pakeitus tvarkaraštį kelionė nesugriūtų. Taip daryti pataria ir kitiems kelionių mėgėjams.

Visą pokalbį žiūrėkite laidoje Delfi rytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)