Rūmai užgniaužia kvapą, tai lyg miražas dykumoje. O svarbiausia – kiekvieną kartą pravažiuojant pro Didžiąją mečetę ji atrodo vis kitaip. Tai priklauso nuo apšvietimo – iš kurios pusės šviečia saulė, kuriuo kampu ant jos krenta spinduliai. O kai saulė nusileidžia įsijungia specialus apšvietimas.

Jeigu imtumėte klausinėti, kada vis tik geriausia ir gražiausia pamatyti mečetę, kiekvienas žmogus turėtų savo nuomonę. Mano patarimas: skirkite šiam stebuklui daugiau laiko, pavyzdžiui visą dieną nuo ryto iki vakaro, ir pamatykite ją ryte ir vakare. Įvertinsite patys.

O dabar papasakosiu, kaip sudėtinga patekti į mečetės vidų, kaip atrodo kelias iki jos ir kokios taisyklės čia galioja.

Visi turistų automobiliai pirmiausia patenka į požeminį garažą, o iš ten nusigauti iki tikslo gali trukti nuo pusvalandžio iki dviejų valandų. Priklauso nuo žmonių kiekio.

Dar viena keistenybė, kurią galima išvysti tik JAE – prekybos centrą jie įrengė net didžiosios mečetės rūsyje. Kavinukės ir restoranai, drabužių ir kvepalų parduotuvės, suvenyrai – rasite, ko tik norite. Ir nors čia žmonės susirinko visai ne tam, kad apsipirkinėtų – vis tik reikia pripažinti, kad tai turbūt pats pilniausias prekybos centras Abu Dabyje. Tačiau atleiskite, prekių apžvalgos nedarysiu. Verčiau papasakosiu apie labai griežtą didžiosios mečetės apsaugos kontrolę.

Pats blogiausias laikas atvažiuoti yra ankstus rytas, kai čia plūsta didelės turistų grupės iš Vokietijos, Amerikos, Kinijos ir kitų šalių.

Į mečetę negalima neštis cigarečių, žiebtuvėlių, kompiuterių. Viską reikia palikti daiktų kamerose.
Kiekvienas atvykęs turistas privalo užsiregistruoti modernioje mečetės registravimo sistemoje. Įvedus visus reikiamus duomenis išlenda bilietas, kurį apsaugos pareigūnams reikės rodyti ne vieną kartą.

Įspėju, kad pamatyti ją iš toli neužtenka, būtina užeiti į vidų, pavaikščioti po teritoriją, kuri yra tiesiog milžiniška. Mečetės kompleksas užima 22500 kvadratinių metrų plotą.

Kad Abu Dabis turėtų tokią ypatingą šventyklą prireikė net vienuolikos metų. Mečetė buvo statoma nuo 1996-ųjų iki 2007-ųjų metų.

Prie statymo darbų prisidėjo daugiau nei 3000 darbininkų ir net 38 skirtingos statybų įmonės iš įvairių šalių. Statybinės medžiagos buvo gabenamos iš Italijos, Vokietijos, Maroko, Pakistano, Indijos, Turkijos, Malaizijos, Irano, Kinijos, Jungtinės Karalystės, Graikijos bei, žinoma, Jungtinių Arabų Emyratų. Dėl savo didybės šie maldos namai laikomi vienais brangiausių – jiems pastatyti prireikė daugiau nei 500 mln. dolerių investicijų.

Kokių pramogų turistai prisigalvoja viešėdami prabanga tviskančiuose rūmuose ir kokiais rekordais garsėja Didžioji mečetė – žiūrėkite laidoje „Orijaus kelionės

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)