Mažai kas žino, kad šiuo metu šunys sėkmingai padeda aptikti bent kelių rūšių vėžinius susirgimus, maliariją ir net Parkinsono ligą. Nauji tyrinėjimai parodys, kiek labradorų ir kokerspanielių veislės šunys yra pajėgūs atpažinti COVID-19 žmonėse.

TyrinėtojaiLondono higienos ir tropinės medicinos instituto kartu su Durhamo universitetu ir organizacija „Medical Detection Dogs“ pradės pirmąjį šių tyrinėjimų etapą.

Pirmajame etape mokslininkai iš Londono ligoninių gaus koronavirusu apsikrėtusių asmenų kvapo mėginius. Šeši specialūs keturkojai bus dresuojami atskirti „virusinius“ mėginius nuo „nevirusinių“.

Šio projekto vadovas, profesorius Jamesas Loganas iš Londono higienos ir tropinės medicinos instituto Ligų kontrolės skyriaus nusiteikęs optimistiškai.

„Mūsų ankstesni tyrimai parodė, kad specifinį kvapą turi, pavyzdžiui, sergantys maliarija. Kartu su „Medical Detection Dogs“ mes sėkmingai išdresavome šunis tiksliai atpažinti sergančiuosius maliarija. Ši patirtis, kartu su tuo faktu, kad respiraciniai susirgimai taip pat gali keisti kūno kvapą, suteikia mums vilties, kad šunys atpažins ir COVID-19. Jeigu mūsų tyrinėjimai bus sėkmingi, tai revoliucionizuos infekuotų asmenų diagnozavimo metodiką“, - sakė J. Loganas.

Toks metodas, jeigu jis bus efektyvus, pagelbės ten, kur būna daug žmonių – viešajame transporte, oro uostuose, viešbučiuose, kongresų centruose, per masinius renginius.

„Medical Detection Dogs“ duomenimis, vienas šuo gali patikrinti iki 250 asmenų per valandą. Tiksliai atpažinti kvapą jis gali net iš itin mažų kvapo dozių. Treniruotas šuo pajusti kokios nors ligos kvapą sugeba lygiai taip pat, kaip ir užuosti vieno arbatinio šaukštelio cukraus, ištirpinto dviejuose olimpiniuose plaukimo baseinuose, kvapą.

Organizacija „Medical Detection Dogs“ ir šioje programoje dalyvaujantys universitetai pasiūlė Didžiosios Britanijos vyriausybei finansuoti naujojo diagnostikos metodo klinikinius tyrimus, ir ji gegužės mėnesį šiam tikslui jau skyrė 500 tūkst. svarų.

Didžiosios Britanijos inovacijų ministras, lordas Bethellis pareiškė, jog vyriausybė tiki, jog „šunys gali greitai pademonstruoti rezultatyvumą ir tapti plataus masto visuomenės testavimo strategijos dalimi“.

Kokias ligas gali užuosti šunys?

Be narkotikų, sprogmenų ir triufelių paieškų, šunys gali efektyviai aptikti virtinę ligų. Diabetu sergantiems žmonėms specialiai dresuoti šunys vien iš kvapo gali atpažinti pavojingą cukraus kiekį kraujyje ir įspėti juos anksčiau ir tiksliau negu gliukomačiai.

2015 metais italų mokslininkams pavyko išmokyti du vokiečių aviganius iš paciento šlapimo kvapo atpažinti prostatos vėžį. Šunys iš šlapimo mėginių teisingai diagnozavo 90 proc. šios ligos atvejų.

2018 metais mokslininkai pateikė įrodymų, kad dresuoti šunys, apuostydami skirtingų žmonių kojines, gali nustatyti sergančiuosius maliarija. Po kelių mėnesių dresavimo vienas labradoras ir Labradoro retriveris be klaidų galėjo parodyti, kuris kūdikis iš didelės grupės žmonių sirgo maliarija, nors jis ir neturėjo jokių išorinių šios ligos simptomų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)