– Šiemet daugelis šalies gyventojų atostogas leis Lietuvoje. Ar kaimo turizmo atstovai jaučia pasidėjusį lietuvių susidomėjimą?

– Sezonas kaimo turizmo sodybose šiemet prasidėjo anksčiau – jau kovo mėnesį, paskelbus karantiną, puslapyje atostogoskaime.lt pastebėjome augantį užklausų skaičių.

Žmonės ėmė ieškoti sodybų, kuriose galėtų gyventi ir dirbti karantino metu, nes karantinuotis sodyboje daug maloniau nei bute. Iš pradžių sodybos buvo rezervuojamos dviem savaitėms, nes tokiam laikui buvo paskelbtas karantinas, tačiau pratęsiant karantiną žmonės pratęsdavo ir viešnagę – mėnesiui ar net ilgiau. Šiuo metu paieškos keičiasi – lietuviai pradeda ieškoti sodybų atostogoms savaitei arba dviem, liepos-rugpjūčio mėnesiais.

– Ar žmonės linkę išlaidauti rinkdamiesi kaimo turizmo sodybas?

– Apsistojantys ilgesniam laikotarpiui dažniausiai taupo ir derasi dėl kainų, o atvykstantys kelioms dienoms leidžia sau paišlaidauti. Kaimo turizmo sektorius niekada nebuvo brangus. Sodybos yra klasifikuojamos gandrais, kurie atitinka viešbučių žvaigždutes. 1-2 gandrų sodybos atitinka bazinius reikalavimus, o 5 gandrų sodybos yra gana prašmatnios, tad visi gali rasti jiems priimtina variantą.

– Ar tiesa, kad geriausios sodybos ir datos jau rezervuotos visai vasarai?

– Pastaraisiais metais žmonės neskubėdavo užsakyti sodybų. Šiemet taip jau nebus, daugelis atostogaus Lietuvoje ir rinksis kaimo turizmo sodybas, todėl reiktų užsakinėti iš anksto, nes greitai vietų neliks. Geresnės, patrauklesnės vietos išgraibstomos labai anksti.

Kol dar didžioji dalis datų neužpildyta, sodybų šeimininkai kainų nekels, tačiau vasarą, kai dauguma datų bus rezervuotos, natūralu, kad likusių laisvų vietų kainos kils.

– Kiek maždaug kainuoja poilsis standartinei keturių asmenų šeimai kaimo turizmo sodyboje?

– Vieno gandro sodyboje nakvynė kainuoja nuo 8 eurų žmogui, tad savaitė tokioje sodyboje nebus brangi, bet ir sąlygos bus bazinės. Tokioje sodyboje bus nedidelė virtuvėlė pasigaminti maistui, bet galbūt nebus šildymo, pramogų ar netoliese esančio restorano.

Norintys daugiau patogumų renkasi šiek tiek brangesnes sodybas. Vidutinė suma, kurią lietuviai pasiruošę skirti atostogoms sodybose yra 15-25 eurų žmogui.

5 gandrų sodybų kainos prilygsta viešbučiams – dvivietis kambarys nakčiai kainuoja 70-120 eurų.

Kainos priklauso ir nuo to kiek laiko poilsiaujate ir kokiomis datomis – ar tai darbo dienos, ar savaitgalis, ar šventinės dienos.

– Ar šią vasarą bus galimybė mėgautis kaimo turizmo siūlomomis pramogomis – kubilais, pirtimis, masažais?

– Karantino reikalavimai kinta kas savaitę, todėl sodybų šeimininkai gyvena nežinioje. Dar nežino, ar gali priimti į pirtį, ar gali leisti svečiams švęsti asmenines šventes, ar bus galima vykdyti vaikų vasaros stovyklas. Aiškumo iš vyriausybės mes negauname ir esame gana sudėtingoje padėtyje.

Šią vasarą keliaujantiems į kaimo turizmo sodybas neužteks vien tik pagulėjimo prie ežero ar išsivanojimo pirtyje. Jie norės įvairesnių pramogų – paragauti vietinių valgių, pažinti kraštą, todėl sodybų šeimininkai ruošiasi pasiūlyti platesnį pramogų spektrą.

– Kokie kriterijai renkantis sodybą lietuviams šiuo metu svarbiausi?

– Dabar populiariausi atskiri nameliai. Poilsiautojams nesvarbu ar jis prie ežero, ar prie miško, svarbu, kad jis būtų skirtas vienai šeimai, nuošalus.

Visą pokalbį rasite laidos įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)