Per gegužės ir birželio mėnesius Graikijos vyriausybė ketina palaipsniui paleisti ekonomiką ir pasistengti, kad visuomenės gyvenimas sugrįžtų į įprastas vėžes, rašo atorus.ru.

Kaip pranešė valstybės ministras Akis Gerapetritis, nuo gegužės 4 d. duris atvers kai kurios parduotuvės, kirpyklos, maldos namai, o nuo birželio, jei viskas eisis sklandžiai, – sporto kompleksai, prekybos centrai, teatrai, muziejai ir viešbučiai. Visos šalies mastu, esą, bus įteisinti griežti protokolai, susiję su sveikatos apsauga.

Ministras pabrėžė, kad turizmo sektoriui bus leista funkcionuoti nuo birželio mėnesio. Tikimasi, kad vasarą menkai koronaviruso sukeltos pandemijos paliesti Graikijos kurortai turėtų būti ypač paklausūs.

Remiantis Graikijos turizmo ministro Harry Theoharis‘o vertinimu, 2020-ųjų metų sezonas pilna koja startuos tik liepą ir truks ne trumpiau kaip tris mėnesius. Gali būti, kad dėl padidėjusios paklausos jis nesibaigs ir spalį ar net lapkritį. Kaip teigia H. Theoharis, pagrindo taip manyti tikrai yra.

Į Graikiją vykstančių turistų bus prašoma pasidaryti testą dėl koronaviruso

Privaloma sąlyga iš užsienio atvykstantiems žmonėms gali tapti vadinamieji sveikatos pasai. Testą dėl COVID-19 turistai turėtų pasidaryti dar savo gimtojoje šalyje, prieš išskrisdami į Graikiją.

Dabar Graikijos vyriausybė kartu su kitų Europos šalių vadovais aptaria tokius saugaus atvykimo protokolus, kurie bus taikomi visiems į Graikiją tiek oro, tiek jūrų keliais, tiek automobiliais atvykstantiems piliečiams. Taip pat analizuojama galimo skubaus į Graikiją atvykusių užsieniečių testavimo schema.

Kad Graikijoje poilsiaujantys turistai jaustųsi saugūs, visuose šalies viešbučiuose turės funkcionuoti šiuo metu kompetentingų tarnybų rengiami atitinkami vidaus tvarkos protokolai.

Pasak H. Theoharis‘o, geriausiu atveju Graikijos turizmo sektorius dėl pandemijos bus netekęs 50 proc. pajamų, kurias pavyko užsitikrinti pernai. Jei susiklostytų blogiausias scenarijus, pajamų kritimas, esą, gali siekti net 75 proc.

Kas lemia atostogų sezono pradžią Graikijoje

Remiantis turizmo agentūrų duomenimis, Graikijos epidemiologinė situacija – viena iš mažiausiai grėsmingų Europoje, todėl yra pagrindo manyti, kad turistinė veikla šalyje visiškai atsinaujins.

„Į kovą su koronavirusu Graikija pažvelgė labai atsakingai. Iš karto buvo įvestos griežtos taisyklės, padėjusios suvaldyti protrūkį. Kretos ir Rodo salose jau daugiau nei tris savaites nebuvo užregistruota nė vieno COVID-19 atvejo, o Peloponeso pusiasalyje susirgimų nebuvo užfiksuota jau 26 dienas. Nuo gegužės pamažu atšaukiamas karantinas: atidaromos parduotuvės ir kiti aptarnavimo paslaugas teikiantys objektai. Viešbučiai dar tik ruošiasi sezono pradžiai. Vis dėlto labai daug kas priklauso nuo to, kaip įvestus apribojimus, be kita ko, susijusius ir su tarptautiniais reisais, atšaukinės šalys, iš kurių į Graikiją galėtų vykti turistai“, – sakė „TEZ TOUR Graikija“ direktorius Dimitris Charitidis.

Graikijos kurortuose laukiama turistų iš Rusijos

Remiantis turizmo agentūros „Mouzenidis Travel“ generalinio direktoriaus Aleksandro Candekedžio žodžiais, sprendimus dėl veiklos atnaujinimo birželį viešbučiai, turizmo įmonės ir kiti Graikijos turizmo pramonės dalyviai ketina priimti savarankiškai, atsižvelgdami į konkrečius asmeninius ekonominius poreikius.

Pasak A. Candekedžio, tikrai gali būti, kad tam tikras procentas viešbučių per 2020-ųjų metų sezoną visgi neveiks, tačiau daugelis su Rusijos rinka dirbančių viešbučių – dirbs. „Mouzenidis Travel“ vadovas akcentavo, kokie svarbūs kai kuriems Graikijos viešbučiams turistų iš Rusijos srautai.

„Rusijos rinkos indėlis 2020-ųjų metų sezonu bus ypač svarbus. Svečiai iš Rusijos labai laukiami“, – tikino A. Candekedis.

D. Charitidis paminėjo, kad 99 proc. Graikijos viešbučių adekvačiai sureagavo į kelionių datų pakeitimo klausimą: jie yra pasirengę tokiomis pat kainomis 2020-aisiais metais planuotas keliones perkelti į 2021-uosius metus, o gegužę turinčias įvykti viešnages – į spalio mėnesį.

Net ir tie viešbučiai, kurie nesutiko automatiškai pakeisti viešnagės datų, yra pasirengę apsvarstyti kiekvieną konkretų atvejį.

Peloponesas

Ar bus įteisinta laikinųjų vizų tvarka

Ekspertai pakomentavo ir Graikijos valdžios iniciatyvą, susijusią su nacionalinių arba laikinųjų vizų išdavimu trečiųjų šalių piliečiams, kaip tai daroma Kipre. Atitinkamas Graikijos turizmo ministerijos kreipimasis jau išsiųstas Europos Sąjungos vadovybei.

Stebėtojų nuomone, mažai tikėtina, kad Europos Sąjunga leistų įvesti tokio tipo režimą. Jei taip nutiktų, šią schemą turėtų vykdyti ir kitos šalys, nors jos yra suinteresuotos vizų išdavimo procedūrų minimizavimu ir kuo spartesniu turistų srautų atgaivinimu.

Kaip sakė „Mouzenidis Travel“ vadovas, Rusijoje veikiančios Graikijos konsulinės tarnybos, šiaip ar taip, susidoros su atšaukus karantiną (iki balandžio 30 d. Graikijos vizų centrai liks uždaryti) tikėtinu paraiškų antplūdžiu ir sugebės pasirūpinti vizų išdavimu per trumpą laiką.

„Įskaitant laiką, per kurį vizų centruose bus priimami ir peržiūrimi pareiškimai, dokumentus pavyks parengti per 3–4 darbo dienas“, – sakė jis.

Neatmetama galimybė, kad turistų iš Rusijos srautus siekianti atgaivinti Graikija pradės išdavinėti ilgalaikes, 2–3 metus galiojančias vizas. Tokia tvarka galiojo 2016-aisiais metais: daugkartinių vizų kiekis data sudarė 75–80 proc.

Peloponesas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)