CNN pateikia ekspertų prognozes, kaip po koronaviruso krizės pasikeis turizmo rinka.

Kruizai labai atpigs. Bet pritraukti dar nebandžiusius bus nelengva

Keliautojai, kuriems patinka kruizai, galės rasti labai pigių pasiūlymų, kai tik kruizų linijos atnaujins savo paslaugas, CNN sako Kornelio universiteto Viešbučių verslo mokyklos verslo profesorius Christopheris Andersonas iš Niujorko.

Pasak jo, didžiausias iššūkis bus pritraukti naujus klientus, kurie bus būtini, norint išgelbėti kruizų verslą. Tai bus sunku, nes viso pasaulio žiniasklaidos priemonės rašė apie koronaviruso protrūkius laivuose, kelionių apribojimus ir uostų atsisakymą priimti kruizinius laivus su sergančiaisiais.

Ch. Andersono teigimu, vienas iš būdų pritraukti naujų klientų galėtų būti nauji, šiuo metu vis dar statomi kruiziniai laivai su didesnėmis kajutėmis, kuriuose vienu metu ilsėtųsi mažiau keleivių. Taip pat, jo manymu, privilioti keleivius, kurie skeptiškai vertina poilsį kruiziniuose laivuose, galėtų padėti maitinimo švediško stalo principu atsisakymas ir maitinimas „a la carte“ principu.

Kruizas į Braziliją

Didelis dėmesys bus skiriamas švarai

„Visi – kruiziniai laivai, apgyvendinimo įstaigos ar viešbučiai turės pakeisti įprastą patalpų, kur apsistoja ir bendrauja svečiai, švaros palaikymo ir priežiūros tvarką, ir iškomunikuoti tai klientams, kad jie jaustųsi ramiau ir jaukiau“, – pasakė Ch. Andersonas.

Vyresnysis „Lodging Insights“ viceprezidentas Janas Freitagas taip pat pabrėžė sanitarinių sąlygų griežtinimą ir pareiškė, kad bus taikomos naujos priemonės, siekiant parodyti, kad įstaigoje švaru.

Klientams bus aiškiai iškomunikuojama, kad įmonė imasi visų įmanomų priemonių, kad jie jaustųsi saugūs – pavyzdžiui, visur išdėliojami rankų dezinfekavimo skysčių dalytuvai arba pabrėžiama, kad kieti paviršiai yra reguliariai dezinfekuojami, numato J. Freitagas.

Viešbučiai dar labiau atpigs, bet po to kainos pakils iki ankstesnio lygio

Pasak J. Freitago, kovo pabaigoje viešbučiai JAV atpigo 30 proc., ir kainos turėtų dar labiau nukristi, kol ims kilti.

Istoriškai, didelio netikrumo laikais, tokiais kaip 2001 m., po rugsėjo vienuoliktosios išpuolių, arba 2009 m., baigiantis recesijai, kambarių kainos pakyla per dvigubai ilgesnį laiką, nei nukrito iki žemiausio taško, sako J. Freitagas. Jis nenumato žlugimo jokiame JAV viešbučių pramonės segmente, tačiau sutrikimų apgyvendinimo sektoriuje bus, nors svečiai vargu ar juos pajus.

Galbūt viešbučiai tylomis pakeis savininkus, tačiau jie veiks kaip veikę, ko gero net nepakeitę prekės ženklo.

Keliautojai jausis saugiau viešbučiuose, nei nuomojamuose būstuose

Ch. Andersonas sako, kad viešbučiai privilios daugiau klientų, nes keliautojai jausis nejaukiai alternatyviose apgyvendinimo vietose, tokiose kaip per „Airbnb“ ir kitas platformas nuomojami būstai, nes dėl komunikacijos spragų nebus tikri dėl švaros standartų.

„Klientai rinksis oficialias apgyvendinimo įstaigas dėl jų taikomų aiškių švaros standartų“, – sako Ch. Andersonas. Pasak jo, tai kuriam laikui neigiamai paveiks „Airbnb“ tipo būstų nuomos verslus.

Lėktuvų bilietai bus pigesni, lėktuvai – tuštesni

Keleiviai norės skristi lėktuvu, kuris nėra sausakimšas, sako Ch. Andersonas.

„Jei mes tikrai norime pakeisti ankstesnę tvarką, oro linijų bendrovės turėtų taip organizuoti skrydžius, kad vidurinėse lėktuvo eilėse nebūtų keleivių, o ir kainos turėtų būti gerokai mažesnės, nei pernai vasarą“, - mano jis.

Praeitą savaitę keli oro vežėjai pranešė planuojantys atsisakyti kai kurių maisto produktų ir gėrimų pasiūlos ir nepardavinėti bilietų vidurinėje eilėje, kad sumažėtų kainos, keleiviai nebūtų priversti aktyviai kontaktuoti.

Ch. Andersono manymu, visų pirma atsigaus verslo kelionių sektorius, tada atostogų skrydžių šalies viduje. Pasak jo, transatlantiniai skrydžiai, greičiausiai, atsiliks.

Skrydžių bendrovių atsigavimą gali paskatinti verslo kelionės

Nors vis daugiau verslų įpras organizuoti virtualius susitikimus, vis dėlto Ch. Andersonas tikisi, kad noras pabendrauti asmeniškai padės oro linijų bendrovėms susigrąžinti pelną.

„Manau, žmonėms vis dėlto svarbus gyvas kontaktas, ir gali būti, kad ilga pauzė darbiniuose reikaluose vėliau tik paskatins keliones oru, nes žmonės sieks grįžti prie atidėtų reikalų ir kurti naujas galimybes“, – sako jis.

Oro linijų bendrovės kurį laiką siūlys lankstesnes kelionių galimybes

Ch. Andersonas mano, kad oro linijų bendrovės – kurios protrūkiui plintant pratęsė bilietų galiojimą ir pasiūlė lankstesnes bilietų keitimo sąlygas – net ir panaikinus apribojimus ir toliau taikys lanksčias skrydžio atšaukimo ar datos keitimo sąlygas. Tačiau tai truks kurį laiką.

„Manau, kad 2021 m. viskas sugrįš į senas vėžes“, – pasakė jis.

Netikėtas pandemijos privalumas – didesnio tvarumo skatinimas

Kokia netikėta geroji šios krizės pusė? Galimybė spręsti problemas, kurios buvo opios dar iki pandemijos, pasakė kelionių transliuotojas Peteris Greenbergas naujausiame vaizdo įraše.
Per dideli turistų srautai, turizmo žala aplinkai ir tvaraus keliavimo poreikis – šios temos buvo aptarinėjamos dar prieš išplintant koronavirusui.

„Krizei pasibaigus, galėsime grįžti prie šių klausimų, ir spręsime juos daug atsakingiau bei etiškiau“, – mano P. Greenbergas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)