– Turizmo rinka yra viena labiausiai nukentėjusių šiuo metu. Papasakokite, kaip dabar atrodo kelionių agentūrų darbas? Ar jis visiškai sustojęs?

– Šiuo metu darbas tikrai nėra sustojęs. Su tomis kelionėmis, kurios buvo atšauktos dėl karantino, užsidarius pasauliui, reikia kažką padaryti. Kai kurie žmonės nukėlė savo planus į rudenį, kiti galvoja, kad kelionės dar ne greitai bus atnaujintos, tad dirbame tiek su vienais, tiek su kitais. Aišku, naujų keliautojų šiuo metu tikrai nesulaukiame. Na, o tie, kurie buvo suplanavę keliones, svarsto, ką su jomis daryti.

– Paprastai per pirmus metų mėnesius ar net anksčiau žmonės nusiperka kelionių vasarai ar rudeniui. Ar visi jie atšaukia savo keliones, ar vis dar yra tikinčių, kad rudenį viskas grįš į savo vėžes?

– Tikrai yra tikinčių, kad rudenį kelionės bus atnaujintos. Iš savo klientų sulaukiame pažadų, kad, kai viskas baigsis, jie tikrai keliaus. Viliamės, kad ilgai sėdėję namuose, laikydamiesi karantino, žmonės bus taip pasiilgę kelionių, jog, kai viskas pasaulyje susitvarkys, jie tikrai keliaus.

– Kaip manote, per kiek laiko pasibaigus pandemijai turizmo sektorius gali atsigauti?

– Yra dvi versijos – viena jų, kad turizmas dar ilgai neatsigaus, reikės bent metų. Kita versija, kuria labiausiai norisi tikėti, kad turizmas atsigaus daug greičiau, nei būtų galima pagalvoti.

Bendras tendencijas, kaip vystysis turizmas po pandemijos, jau galima įvardyti. Visų pirma, padidės vidinis turizmas, nes keliauti savo šalyje bus saugiau ir ramiau.

Kalbant apie pasaulines tendencijas, žmonės tikrai norės daugiau kelionių į gamtą. Anksčiau keliautojai norėjo pamatyti miestus, kultūrą, o dabar prioritetą teiks gamtinėms kelionėms.

Tikėtina, kad greičiausiai atsigaus tos šalys, kurios ir iki šiol gyveno iš turizmo, todėl vos pasibaigus pandemijai ims investuoti į turistų pritraukimo kampanijas.

Gabrielė Štaraitė

– Ar yra tokių krypčių, kurias pasirinkę žmonės linkę mažiau atšaukti keliones?

– Visomis kryptimis kelionės atidedamos vienodai. Manau, tai labiau susiję su žmogaus psichologija nei dėl kokių nors objektyvių faktų. Juk mes tikrai nežinome, kiek laiko tai užtruks.

– Ar visiems norintiems atšaukti keliones gražinate pinigus? Į Delfi kreipėsi skaitytojai, kurie nori atšaukti keliones, tačiau jiems siūloma keisti datas ir net primokėti.

– Su pinigų grąžinimu visame pasaulyje situacija dabar sudėtinga. Ypač kalbant apie tas keliones, kurios turėjo įvykti karantino laikotarpiu, mūsų sumokėti avansai dar negrįžta atgal. Viso pasaulio turizmas susiduria su pinigų srautų sustabdymu ir net jei aviakompanija pasako, jog pinigus grąžins, dar nereiškia, kad tai nutiks per vieną ar dvi dienas.

Kaip pavyzdį pateiksiu mūsų partnerius Jordanijoje – ten net bankai šiuo metu nedirba, internetinė bankininkystė nėra paplitusi, ir tas bankinis pavedimas mus pasieks tik po kažkurio laiko. Deja, keliautojams dabar tenka apsišarvuoti kantrybe ir laukti. Kad tie mokėjimai ir grąžinimai įvyks, esu tikra, bet tam reikia laiko.

– Ar sutinkate, kad pasaulio turizmo sektoriui COVID-19 pandemija turės ne tik ekonominių, bet ir emocinių pasekmių? Juk net atsivėrus sienoms daug žmonių greičiausiai dar ilgai bijos keliauti, pavyzdžiui, į Italiją.

– Labai sunku prognozuoti. Aišku, kai kurios šalys labiau kels baimę, ten, kur virusas daugiau paplitęs. Kita vertus, Kinija, kuri skelbia suvaldžiusi viruso plitimą, arba Singapūras, Pietų Korėja, Japonija galbūt bus geri pavyzdžiai, nes jos jau sugebėjo suvaldyti virusą, į jas saugu keliauti.

Gabrielė Štaraitė

– Akivaizdu, kad dalis kelionių operatorių bankrutuos, o tai lems turizmo verslo susitraukimą artimiausioje ateityje. Ar sumažėjusi konkurencija šiame sektoriuje reiškia, kad keliausime daug brangiau?

– Aš nepasakyčiau, kad kelionės turėtų būti brangesnės, nes konkurencija dėl sumažėjusio keliautojų skaičiaus išliks. Mes prognozuojame, kad kainos nei kils, nei kris. Už tą pačią kainą, kuri buvo iki šiol, bus galima gauti geresnę kokybę. Pavyzdžiui, viešbutis, kuris siūlė tik nakvynę ir pusryčius, dabar siekdamas pritraukti svečius už tą pačią kainą pridės vakarienę ar papildomą ekskursiją.

Tie, kurie pradės keliauti po viruso, manau, gaus daugiau vertės už tuos pačius pinigus. Tik siūlyčiau vengti itin pigių kelionių pasiūlymų, nes tai gali būti kaip paskutinis gelbėjimosi ratas kai kuriems kelionių organizatoriams arba atskirų paslaugų tiekėjams.

Prabangūs viešbučiai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)