Mantas įvairiose platformose seka labai daug keliautojų, mėgsta žiūrėti įvairias kelionių laidas, tinklaraščius (vlogus). Ten jis pastebėjo žinomą amerikiečių keliautoją Drew Binsky, kuriam trūksta vos dešimties šalių, ir jis bus aplankęs visą pasaulį. Toks pavyzdys Mantą įkvėpė dar intensyviau keliauti.

„Vieną kartą susimasčiau: gal ir aš galėčiau apkeliauti visą pasaulį? Paskaičiavau, kad jei ir toliau keliausiu tokiu tempu, tai man prireiks 10 metų šiam tikslui pasiekti. Tikrai nesistengiu keliauti kur nors tik tam, kad padėčiau varnelę, dažniausiai vykstu ten, kur dar nebuvau. Stengiuosi ne tik įkišti koją į naują šalį, ne tik pabūti sostinėje, noriu aplankyti regionus ir kaimus, išbandyti įvairias transporto priemones, susipažinti su vietiniais. Nematytai valstybei skiriu bent savaitę.

Dabar esu aplankęs 54 ar 55 šalis. Jei neklystu, jau pralenkiau net žinomą keliautoją Orijų Gasanovą. Žinoma, nesivaikau rekordo, nes, kiek žinau, daugiausia šalių aplankęs lietuvis yra Danas Pankevičius. Jo sąskaitoje – daugiau nei 160 valstybių, man dar labai toli iki jo“, – laidoje „Kur varom?“ pasakojo Mantas.

Mantas Bertulis, Dalia Vaitkutė-Šiaulienė

Mantą galima pristatyti kaip neeilinį keliautoją, bet ne dėl aplankytų šalių kiekio, o dėl kelionių pobūdžio. Vaikinas svečiose šalyse visada išbando neįprastas pramogas, ryžtasi pavojingoms patirtims ir netgi rizikuoja savo gyvybe.

„Stengiuosi kiekvienoje kelionėje patirti kokį nors nuotykį. Ar tai būtų pasivažinėjimas keturračiu Katare, ar paskraidymas sraigtasparniu be durų Manhatane, ar šuolis parašiutu Naujoje Zelandijoje, ar nieko nekainuojantis šuolis į šaltą upę. Galima vardyti įspūdingus ir, atrodo, prabangius dalykus, bet net apsikirpti užsienyje man yra savotiškas nuotykis. Nemėgstu lankyti visų įžymiausių turistinių vietų, mane veža nuotykiai, kurie leidžia „perlipti per save“. Tokių pramogų ieškau, domiuosi jomis, beje, mano draugė panašių nuotykių nemėgsta, todėl visai smagu kartais ją paerzinti.“

Viena geriausių praėjusių metų kelionių Mantas įvardija viešnagę Komoruose. Tai viena mažiausiai turistų lankoma salų valstybė Indijos vandenyno Mozambiko sąsiauryje, tarp Madagaskaro ir Mozambiko.

„Mane traukia tokios šalys, kurios kitiems nėra įdomios. Labai norėčiau ir į Siriją nuvykti, nors daug kas mane dėl to laikys bepročiu. Valstybėse, kuriose kiekvieną dieną nesilanko turistų, vietiniai su atvykėliais bendrauja visai kitaip – jie būna labai draugiški ir nežiūri į turistą kaip į prekę. Komorai yra labai maža šalis, kurią sudaro trys salos. Ten turizmo sektoriaus, galima sakyti, iš viso nėra. Per visas tris salas yra 2–3 viešbučiai, kurių kainos nemažos, nes nėra konkurencijos; kaina nakčiai – 60–80 eurų.

Šalyje vyko daug perversmų, ir dar prieš dešimt metų tai nebuvo pati saugiausia šalis turistams. Komoruose infrastruktūra nėra gerai išvystyta, keliai tragiški, bet gamta – neįtikėtino grožio. Neabejoju, kad po penkerių metų šios salos galėtų tapti panašios į Seišelius. Bet ir dabar yra pliusų – ten beveik visuomet esi vienas, turi savo privatų paplūdimį“, – pasakojo Mantas.

2019 metais Mantas aplankė 20 šalių, tarp jų – nemažai egzotiškų krypčių, tokių kaip Kuveitas, Kataras, JAV, Komorai, Indonezija, Singapūras, Kenija, Uganda, Ruanda, JAE, Puerto Rikas, Dominikos Respublika. Vaikinas keliauja tik radęs ypač gerus skrydžių pasiūlymus.

„Dažniausiai kelionės kainuoja daug, kai ieškoma pagal konkrečias datas. Jeigu atostogos vasarą, tai kainos išauga dar labiau, todėl aš vasarą beveik niekada nekeliauju, juk šiltuoju metų laiku ir Lietuvoje gerai.

Kadangi aš dirbu pats sau ir nesu pririštas prie darbo biure, galiu prisitaikyti prie datų. Tai man leidžia rinktis pigesnius skrydžius, viešbučius ir pan. Gerų pasiūlymų ieškau puslapyje travelfree.info, kuriame radau nebrangius bilietus į Komorus, Balį. Manau, skrydžių bilietai į egzotines šalis iki 400 eurų yra gana nebrangu.“

Mantas pasakoja, kad už geriausią kainą pačiupti bilietą pavyko į Naująją Zelandiją. Ten vaikinas skrido už 275 eurus į abi puses iš Paryžiaus. Jis pataria, radus gerą pasiūlymą, pirmiausia išsiaiškinti, kokios oro linijos skraidina, keliauti į skrydį vykdančios bendrovės puslapį, atmesti visus tarpininkų mokesčius ir pirkti tiesiogiai.

Keliautojas taupo ir rinkdamasis nakvynės vietas, kartais apsistoja svečių namuose, būstą nuomojasi „AirBnb“. Jis pataria nevalgyti pagrindinėse miesto gatvėse, nes nuošalesnėse vietose galima rasti jaukių šeimos restoranų, kuriuose gal ir nebus meniu anglų kalba, bet rasite tikro vietinio maisto.

„Renkantis egzotines keliones, žmones dažnai atbaido bilietų kainos, nes rasti bilietų už 400 eurų nėra lengva, dažniausiai jų kaina – 600–700 eurų. Vis dėlto ta suma dažnai atsiperka keliaujant jau šalies viduje. Jeigu nusiperki bilietus į Afriką ar Aziją, tai ten nakvynė, maistas ir transportas kainuos daug pigiau, nei atostogaujant Europoje, kur skrydžiai pigesni“, – patarimais dalijosi keliautojas.

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)