Kaip tinkamai pasiruošti kelionei ir kaip keliauti bendrovės pranešime žiniasklaidai pataria kelionių organizatoriaus „West Express“ turizmo vadybininkė Ineta Maleckienė ir tos pačios įmonės Verslo klientų aptarnavimo departamento direktorius Kęstutis Vadeika.

– Kelionės visada asocijuojasi su įdomiomis patirtimis, kalnais įspūdžių, geru oru, puikia nuotaika, nepriekaištinga sveikata, atsipalaidavimu ir daugeliu kitų gražių emocijų. Kai lėktuvo bilietai į išsvajotą šalį jau kišenėje, ką reikia padaryti, kad ji būtų tokia, apie kokią ir svajojame?

Kęstutis Vadeika: Pirmiausiai reiktų nepavėluoti į lėktuvo skrydžius, turėti visus kelionės dokumentus, tame tarpe kelis mėnesius, priklausomai nuo šalies, galiosiantį pasą, šalies vizą, jei ji reikalinga, kelionės draudimą, būti pasiskiepijus, jei to reikia. Svarbu pasirūpinti ir saugumu, jei vykstate į šalį, kurioje galimos gamtos stichinės nelaimės, vyksta vidiniai politiniai perversmai. Be abejo, nevaikščioti po nesaugius rajonus – garsiųjų Rio favelų atmainų yra daugelyje šalių, saugotis kišenvagių, rečiau gatvėje kalbėti telefonu, neretai jį gali tiesiog išplėšti iš rankų, nesinešioti visų pinigų.

Pastarosiomis dienomis keliaujantiems po Azijos šalis patarčiau gerokai anksčiau atvykti į oro uostus, laikytis visų saugumo reikalavimų, dėvėti apsaugines kaukes, kiek įmanoma būti atokiau nuo žmonių susibūrimų. Vyksta didesnės patikros nei visada, tad reiktų pasiplanuoti savo laiką. Galimi skrydžių vėlavimai bei atidėjimai, informacijos apie tai reiktų ieškoti oro uosto internetinėse svetainėse, būnant oro uoste – dažniau stebėti ekranus, galimi ir vartų numerių pasikeitimai. Jeigu keliaujate per kelionių agentūrą, kreipkitės į ją dėl pasikeitimų ar detalesnės informacijos.

Ineta Maleckienė: Be visų svarbių dalykų, kuriuos minėjo Kęstutis, priklausomai nuo kelionės pobūdžio ir tikslo, vertėtų susiplanuoti ne tik veiklą joje, bet ir apgalvoti tam tinkamą aprangą – galbūt specialią avalynę, kitokius drabužius, papildomus reikmenis. Nagrinėdami šalį ir vietas, po kurias keliausite, atkreipkite dėmesį į visas smulkmenas, kurios gali palengvinti kelionę. Taip pat siūlyčiau pasidomėti šalies, į kurią vykstate, kultūriniais skirtumais, religiniais aspektais. Kelionė bus daug įdomesnė, kai apie šalį žinosite daugiau.

– Ineta, vyrams bagažo klausimas nėra toks svarbus, o štai moterys būna sunkiai sutalpina savo daiktus ir į pačius didžiausius lagaminus. Dažnai norisi pasiimti viską, kas gražiausia.

I. M. Visa tai labai suprantama, bet vis labiau pastebiu, kad ir mūsų moterų lagaminai mažėja. Turbūt tai iš patirties, kad ne viskas kelionėje panaudojama – nuvykus, ypatingai, į pažintinę kelionę, tik grožio atributų neužtenka, reikia ir patogumo, todėl visuomet patariu bagažą planuotis atsakingai, kad nereiktų paskui vargti jį visur nešiojantis. Kad būtų paprasčiau galima pasidaryti reikalingų daiktų sąrašą, imti kuo mažesnę tarą – pasiimti mažus buteliukus, skirtus kremams, šampūnams, pagal dienas paskaičiuoti drabužių komplektus.

Reiktų nepamiršti ir to, kad daug daiktų būna viešbučiuose, tad bereikalingai vežiotis, pavyzdžiui, šampūną neverta. Jeigu keliausite po Europą, Jungtines Amerikos Valstijas, Australiją ir panašias šalis, visi įprasti mums daiktai yra parduotuvėse. Jeigu vyksite į Tailandą ar Vietnamą, ten visko irgi yra, tik gerokai mažesnėmis kainomis, tad visuomet galėsite nusipirkti, ko pritrūksite. Jeigu keliausite po Ugandą, Iraną ar Indonezijos džiungles, tuomet reiktų savo bagažui skirti daugiau dėmesio. Jeigu kopsite į kalnus, žinoma, bagažas dar kitoks. Bet kuriuo atveju, visuomet geriausia keliauti laisvai ir lengvai, neapsikraunant daiktais.

– Kęstuti, pratęsiant dokumentų temą – kartais būna tikra painiava ir dėl vizų, ir kelionės draudimo. Kokie būtų Jūsų patarimai šiais klausimais?

K. V. Gal būsiu šališkas šioje vietoje, bet jeigu kelionę organizuoja kelionių agentūra, painiavos nebūna. Konsultantai ir pataria, ir suorganizuoja tiek vizas, tiek draudimą. Jeigu kelionę organizuojatės patys, reiktų patiems atidžiai išsinagrinėti šalies, į kurią vykstate, vizos klausimą, paso laiko galiojimo reikalavimus, ypatingai reiktų peržiūrėti vaikų pasus, nes jų pasų galiojimo laikas būna trumpesnis.

Nenumatytos aplinkybės gali sugadinti visą kelionę. Jei turite kreditinės kortelės draudimą – kaskart sužiūrėkite draudimo sąlygas, nes dažnai būna pasikeitimų. Reiktų nepamiršti, kad kreditinės kortelės draudimas ir kelionės draudimas skiriasi. Mes savo klientams visada siūlome įsigyti kelionės draudimą, kurio sąlygos keičiasi retai, o ir pačios sąlygos yra palankesnės.

– Kurie kelionės draudimai yra patys reikalingiausi?

K. V. Jeigu tai poilsinė kelionė į Turkiją, gali užtekti ir minimalaus draudimo, tačiau jeigu keliaujate slidinėti, kopti į kalną ar kur nors Afrikoje savanoriauti, draudimas skirsis. Kiekvienai kelionei, žinant jos tikslą, galima parinkti draudimą. Vėlgi, jei kelionę organizuoja kelionių agentūra, paprastai jie pataria, koks jis turi būti.

Vienas draudimas gali apdrausti kelionės jungtį, kuomet vienam lėktuvui pavėlavus atskristi, į kitą pavėlavote Jūs. Galima apdrausti atskirus bilietus, kai skrendama jungiamuoju skrydžiu, bet turimi du atskiri bilietai. Šioje vietoje neretai patys keliautojai susiklaidina galvodami, kad tai jungiamasis skrydis, nors taip nėra. Be abejonės, bagažo draudimas yra labai svarbi dalis, ypatingai, jei turite daugiau nei vieną skrydį. Bet svarbiausia yra įvertinti medicinines kelionės rizikas, kurios nelaimės atveju gali siekti ne tūkstančius, o dešimtis tūkstančių eurų, kas gali tapti visai šeimai neįkandama finansine našta.

– Ineta, keliautojų su vaikais vis daugiau. Ir ne tik po įprastas vietas, bet ir po tolimesnius bei egzotiškus kraštus. Keliautojai dalinasi savo patirtimis, kaip lengviau skristi, kaip užimti vaikus kelionių metu ir pan. Kokie jūsų patarimai?

I. M. Keliaujant su vaikais svarbu ne tik juos apdrausti, sužiūrėti visus reikalingus dokumentus, apie ką kalbėjo Kęstutis, bet ir pasirūpinti, kad mažiesiems atostogos būtų kuo įdomesnės ir įspūdingesnės, o skrydžiai būtų kuo lengvesni. Juk kelionės su vaikais, ypač mažesniais, gali tapti iššūkiu jau atostogų pradžioje, kuomet kelias valandas reikia laukti skrydžio, vaikai pavargsta ir paties skrydžio metu.

Vaikus išsunkia ir ilgos eilės prie patikrų. Mano patarimas būtų prie bet kokių patikrų, pasų kontrolės visuomet apsidairyti – reguliuojantys tvarką darbuotojai gali padėti sutrumpinti laukimo laiką, ypatingai, jei esate su pačiais mažiausiais vaikais. Kai kurių oro uostų, ypatingai Azijos, darbuotojai praleidžia vaikus be eilių arba nukreipia į diplomatines, VIP eiles. Kitur tiesiog būna eilės, skirtos eiti su vaikais. Kad laukimas tarp skrydžių neprailgtų, paieškokite vaikų žaidimo aikštelių, didesni oro uostai tokias turi.

– Neretai avialinijos, vykdančios ilguosius skrydžius, pasirūpina mažaisiais keliautojais – duoda knygelių, žaisliukų, saldainių ir pan. Bet turbūt tikėtis, kad kažkas kitas pasirūpins vaikais skrydžio metu, visgi nereiktų?

I. M. Tokių avialinijų tikrai yra, ir tos dovanėlės tikrai pradžiugina vaikus. Bet skrydžio metu, ypač, jeigu jis ilgesnis, visuomet rekomenduoju mažųjų užimtumu pasirūpinti patiems – knygelės, pieštukai, mylimi žaislai, dėlionės, filmukai, pasakos – tinka viskas, kas vaikui įdomu. Jei ilgieji skrydžiai vykdomi naktį, patogesniam miegui paimkite mažą pagalvėlę ir mėgstamą apklotą.

Nors lėktuvuose juos duoda, savi visada jaukesni. Taipogi, lėktuvui pakilus galima pasivaikščioti po lėktuvą ir pamačius laisvą vietą, užimti ją laikinai, kol vaikas patogiai pamiegos. Kitas dalykas, kuris gali varginti vaikus – tai užsikimšusios ausys skrydžio metu, ypač kilimo ir tūpimo metu. Jeigu suaugę žino, kaip jas „atkimšti“, tai mažiesiems gali būti sunkiau. Duokite gerti vandens, atsikąsti kuo didesnį obuolį, padeda įvairūs čiulpiami saldainiai. Patarčiau prie savęs visada turėti ir mini vaistinėlę su reikalingiausiais vaistais, termometru.

– Kęstuti, ne tik vaikai pervargsta oro uostuose, bet ir suaugę. Kokios galimybės paspartinti procedūras?

K. V. Yra toks dalykas, kaip greitoji patikra – atskira eilė saugumo patikrai, kurią turite praeiti. Daugelyje šalių, tame tarpe ir Vilniaus oro uoste, ji yra iš dalies automatizuota – tereikia nuskenuoti kodą ir praeiti iki patikros. Taip sutaupote labai daug laiko, nes būtent šiose eilėse jo praleidžiama daugiausia, ypatingai, didesniuose oro uostuose. Bet vėlgi, noriu pabrėžti, kad ne visur ši paslauga veikia, tad atvykti į oro uostą visgi reiktų nurodytu laiku – dažniausiai 2-3 valandas prieš skrydį.

Laikas atrodo ilgas ir kartais neracionalus, bet turiu didelę praktiką šioje srityje ir žinau, kad kai žmonės nesitiki, jiems gali nutikti begalė dalykų nuo automobilių kamščių ar avarijos kelyje iki paso palikimo namuose. Patikėkite, tai nutinka dažnai. Jeigu skrendate per kelionių agentūrą, pagalbos linija gali padėti išspręsti problemą, susisiekti su avialinijomis, pakeisti bilietus ir panašiai, bet kad išvengti problemų, tiesiog reiktų atvykti į oro uostą anksčiau.

Vertinantys ramybę ir poilsį, ilgo laukimo metu oro uoste gali paieškoti verslo ložių, lounge zonų. Pavyzdžiui, mūsų kelionių agentūra gali pasiūlyti ložių kuponų daugiau nei 800 oro uostų visame pasaulyje.

– Koks būtų paskutinis patarimas, susiruošusiems keliauti ar jau keliaujantiems?

I. M. Nepamiršti, kad keliaujate pasisemti gerų emocijų, naujų įspūdžių ir įdomių patirčių. Kelionės visada gerai, tad to ir linkiu – kuo daugiau keliauti!

K. V. Kartais tinkamai pasiruošti neužtenka, kad kelionė būtų puiki, tam reikalingas ir geras kelionės planas. Tad pirmiausiai linkiu gero kelionės plano, o įvairūs techniniai dalykai yra tik priedas, kurį galima lengvai sutvarkyti. Įdomių kelionių!

Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)