Remdamasi Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) rekomendacijomis keliaujantiems ir gyvenantiems Kinijoje, ypatingai Uhano miesto srityje, rekomenduojama imtis atsargos priemonių:

  • Vengti gyvūnų (gyvų ar skerdienos), gyvulinės kilmės produktų (termiškai neapdorotos mėsos), taip pat lankymosi gyvūnų turguose;
  • Vengti kontakto su sergančiais žmonėmis;
  • Dažnai plauti rankas su muilu ir vandeniu ir dėvėti veido kaukę.


Jei vykote į Uhaną ir pasijautėte blogai:

  • Likite namuose, išskyrus atvejus, kai reikalinga medikų pagalba, venkite kontakto su aplinkiniais;Nekeliaukite sirgdami;
  • Nedelsiant kreipkitės į medicinos įstaigą, informuokite gydytojus apie Jūsų kelionę į Uhaną ir jaučiamus simptomus;
  • Dėvėkite kaukę;
  • Pridenkite burną ir nosį servetėle (ne ranka) kosint ir čiaudint.


DELFI primena, kad Kinija ketvirtadienį uždraudė traukiniams ir lėktuvams išvykti iš Uhano miesto, kuris atsidūrė naujo viruso protrūkio epicentre.

Naujasis koronavirusas, kuriuo taip pat užsikrėtė šimtai kitų žmonių, kelia nerimą dėl savo panašumo į ūminį kvėpavimo takų sindromą (SARS), 2002–2003 metais pareikalavusį žemyninėje Kinijoje ir Honkonge beveik 650 žmonių gyvybių.

Kaip ir SARS sukėlėjas, naujasis virusas gali būti perduodamas žmonėms, per kvėpavimo takus.

Uhano – svarbaus transporto mazgo – pareigūnai taip pat sustabdė visuomeninių autobusų ir metropoliteno traukinių eismą, o gyventojams nurodė „be ypatingos priežasties“ niekur nevykti.

Visoje Kinijoje naujuoju virusu jau užsikrėtė daugiau kaip 570 žmonių, daugiausia Uhane, kur kaip protrūkio židinys buvo identifikuotas jūros produktų turgus, kuriame būdavo nelegaliai pardavinėjami laukiniai gyvūnai.

Uhano gyventojai savo vargais dalijosi į „Twitter“ panašioje kiniškoje platformoje „Weibo“. Vienas vartotojas rašė „kone pravirkęs“, kai buvo paskelbta apie faktinį karantiną.

„Jaučiamės taip, tarsi tai būtų pasaulio pabaiga“, – rašė kitas, reikšdamas susirūpinimą dėl maisto ir dezinfekavimo priemonių stygiaus. „Mums tikrai reikia visų pagalbos“, – pridūrė jis.

Uhano geležinkelio stotis buvo beveik tuščia: matėsi tik darbuotojai ir keliolika keleivių su kaukėmis, laukusių taksi, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Pirmas užsikrėtimo naujuoju virusu atvejis buvo patvirtintas gruodžio 31 dieną. Susirgimo atvejų jau užregistruota Japonijoje, Honkonge, Makao, Pietų Korėjoje, Taivane, Tailande ir Jungtinėse Valstijose.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį atidėjo sprendimą dėl to, ar skelbti tarptautinę nepaprastąją padėtį. Tai reta priemonė, naudojama tik didžiausių protrūkių atvejais. Nepaprastųjų situacijų komitetas vėl susirinks ketvirtadienį. Jo pirmininkas Didier Houssinas sakė, kad ekspertų nuomonės dėl tarptautinės nepaprastosios padėties skelbimo išsiskyrė.

PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad reikia „daugiau informacijos“, bet taip pat gyrė Kinijos „labai, labai griežtas priemones“.

Rizika Europai yra vidutinė

Lietuvos Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas sako, kad Kinijoje plintantis koronavirusas kol kas didelės rizikos Europoje nekelia, tačiau rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į šią šalį.

Kinija dėl viruso jau visiškai uždarė du miestus – 11 mln. gyventojų turintį Uhaną bei gretimą Huangangą su 7,5 mln. gyventojų. Pasak S. Čaplinsko, tai pirmas toks atvejis žmonijos istorijoje, rodantis, kad virusas vertinamas labai rimtai.

„Nebuvo tokio precedento žmonijos istorijoje, kai daugiau nei 10 mln. gyventojų turintis miestas būtų uždarytas į karantiną. Tuo pasakoma, kaip operatyviai kinai ir pasaulis išmoko pamokas iš SARS, MERS, EBOLA epidemijų“, – BNS teigė S. Čaplinskas.

„Rizika Europai yra vidutinė. Tai reiškia, kad kiekvienam reikėtų imtis savo atsargumo priemonių. Šiandien nėra jokių rekomendacijų nevykti į Kiniją. Bet sveikas protas sakytų, kad jei nėra jokio rimto reikalo, važiuoti dabar kai yra toks masinis jų judėjimas, o jei dar papulsi į karantiną – reikėtų labai gerai pagalvoti, labai reikėtų pasverti rizikas“, – teigė ULAC vadovas.

Oficialiai registruota 17 mirusių nuo naujojo viruso, kurio epicentru tapo vidurio Kinijoje esantis Uhanas. S. Čaplinskas įsitikinęs, kad mirčių bus registruota kur kas daugiau, nes žmogaus imunitetui atsparus virusas, manoma, plinta oro lašeliniu būdu.

S. Čaplinskas pabrėžia, kad panikos kelti dėl užkrato nereikėtų, tačiau laiku jo nesustabdžius, gali kilti daug bėdų.

„Tai būtų tarsi džino išleidimas iš butelio arba Pandoros skrynios atidarymas. Visą tai suvokdami, atostogų metu, kai kinai daug keliauja, imamasi tokių priemonių“ , – sakė jis.

Anot ULAC direktoriaus, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kol kas vengia skelbti grėsmę, nes tikimasi, kad Kinijos taikomų priemonių užteks, be to, yra neaiškumų dėl viruso užkrečiamumo, inkubacinio laikotarpio. Nustatyta, kad pirminis viruso šaltinis buvo Uhano turgus, o virusui išplitus už turgaus ribų, aiškėja, kad virusas gali būti perduodamas žmogaus žmogui.

Pasak S. Čaplinsko, užsikrėtus daugiau žmonių paaiškėjo, jog mirtingumas yra mažesnis, nei manyta, ir maždaug prilygsta mirtngumui nuo sunkaus gripo. Viruso pavojingumą, mediko nuomone, lemia ir tai, kad klinikiniai požymiai yra labai panašūs į gripo, be to, yra ligos eiga yra lengvesnė, nei SARS, todėl dalis gyventojų gali ignoruoti rekomendacijas ir eiti į masinio susibūrimo vietas, taip leisdami virusui plisti toliau.

„Priemonės yra labai paprastos. Rekomenduojama žmogui, pajutusiam į peršalimą panašius simptomus, ar tai būtų galbūt koronavirusas, ar gal gripas, kad žmogus stengtųsi likti namuose, dėvėtų medicininę kaukę, be reikalo neitų į žmonių susibūrimo vietas. Be to, pačiam sveikam žmogui reikėtų vengti eiti ten, kur gali būti daug sergančių žmonių. Kalbant apie koronavirusą, pavojingi yra kontaktai tiek su naminiais, tiek su laukiniais gyvūnais“, – vardijo S. Čaplinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)