Pasak Simonos (pavardė redakcijai žinoma), LR Užsienio reikalų ministerija priėmė nelogiškus sprendimus ir tai palietė visus Kanadoje gyvenančius lietuvius bei jų artimuosius.

Vankuveryje gyvenanti šeima norėjo porai savaičių atvykti į Lietuvą ir aplankyti čia gyvenančius Simonos tėvus, bet viską apsunkino nuo 2019 gruodžio mėnesio Lietuvos ambasados Otavoje priimtas sprendimas nebeteikti vizų paraiškų priėmimo paslaugų.

Kanados piliečiai Lietuvoje gali lankytis be vizų, tačiau Simonos vyras nėra Europos Sąjungos ar Kanados pilietis, todėl jam viza būtina. Kituose Kanados miestuose Lietuvos vizos priėmimo paraiškos taip pat nepriimamos.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigia, kad arčiausiai pateikti paraiškas vizai gauti galima tik JAV. Tai reiškia, kad nuolatiniai Kanados gyventojai, kurie nori kreiptis dėl Lietuvos vizos, pirmiausia turi gauti JAV vizą ir įvažiuoti į šalį. Lietuvos vizos paraiškas teikti galima viename iš 5 vizos centrų, kurie visi yra JAV teritorijoje.

Pasipiktinusi moteris daug kartų kreipėsi į Lietuvos ambasadą Otavoje ir Užsienio reikalų ministeriją Lietuvoje, bet jokio problemos sprendimo nesulaukė.

„Štai ir atėjo auksiniai 2020 metai. Paklausit kodėl auksiniai? Ogi todėl, kad patys svarbiausi dalykai, kaip šeima ir jos lankymas Lietuvoje, yra sunkiai pasiekiamas Kanados gyventojams. Nuo 2019 gruodžio mėnesio Lietuvos ambasada Otavoje nebeteikia vizų paraiškų priėmimo paslaugų. Nuo šiol niekur Kanadoje nepriima Lietuvos vizos priėmimo paraiškų.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigia, kad arčiausiai tik JAV galima pateikti paraiškas vizai gauti. Brangi užsienio reikalų ministerija, jūs priėmėte sprendimą, kuriuo apsunkinate galimybę palaikyti glaudžius šeimos ryšius ir statote barjerus turizmui. Gvatemaloje vizos pateikimas yra daug paprastesnis negu Kanadoje. Ar tai normalu? Po jūsų sprendimo Kanados nuolatiniams gyventojams Lietuvos viza kainuos apie 1000 dolerių (įskaitant kelionės ir kitas išlaidas). Skrydžių kainos iš Kanados (ypač vakarinės pakrantės) į Lietuvą taip pat nėra pigios. Taigi, kelionės kaina šokteli dvigubai! – nusivylimo priimtu sprendimu neslėpė moteris ir uždavė klausimą. – Paklausiu vieno – ar dažnai jūs lankytumėte šeimą, jeigu 2 žmonių kelionė su viza kainuoja 4000 dolerių?“

Užsienio reikalų ministerija DELFI sakė, kad Kanados piliečiai gali lankytis Lietuvoje be vizų, o vizų poreikis trečiųjų šalių piliečiams reziduojantiems Kanadoje yra labai mažas (2018 m. Lietuvos ambasadoje Kanadoje išduota 30, o 2019 m. – 22 vizos). Lietuvos Respublikos ambasada Kanadoje įvertinusi vizų paraiškų priėmimo kaštus nusprendė šios paslaugos nebeteikti.

„Įvertinus naujų vizų įklijų blankų įvedimo kaštus, poreikį diegti naujoves, pasikeitus Šengeno kodeksui, buvo priimtas sprendimas stabdyti vizų paraiškų priėmimą Lietuvos Respublikos ambasadoje Kanadoje. Toks sprendimas susijęs ir su ilgalaikio optimizavimo procesais, būtinybe stiprinti Lietuvos vizų tarnybas ir gerinti galimybes gauti vizas tose valstybėse ir regionuose, iš kurių auga turizmas ar darbo jėgos migracija. 2019 metais buvo atidaryti nauji vizų centrai Indijoje, Uzbekistane, Nigerijoje, Japonijoje, JAV ir kitur, toliau bus plečiamas vizų centrų tinklas ten, kur Lietuva neturi savo diplomatinių atstovybių

Prašymus išduoti vizą Kanadoje teisėtai gyvenantys trečiųjų valstybių piliečiai, kurių kelionei į Lietuvą reikalinga viza, gali pateikti bet kuriai Lietuvos vizų tarnybai užsienyje, pvz., LR generaliniame konsulate Čikagoje, arba per JAV esančius vizų centrus. Žinoma, jei išaugtų vizų poreikis Kanadoje, būtų svarstoma galimybė atidaryti vizų centrus ir šioje valstybėje“, – sakė URM atstovai.

Galimybės vizos prašymą pateikti elektroniniu būdu taip pat nėra, nes prašymai išduoti Šengeno vizą priimami tik atvykstant asmeniškai.

„Prašymai išduoti Šengeno vizą priimami ir nagrinėjami vadovaujantis Europos Parlamento ir Tarybos patvirtintu Vizų kodeksu, kuriame numatyta, kad asmenys turi asmeniškai atvykti pateikti prašymus išduoti vizą. Vizų kodekso nuostatos visiems asmenims taikomos vienodai, nepriklausomai nuo jų pilietybės ar tautybės, todėl taikyti paprastesnę vizų išdavimo tvarką trečiųjų valstybių, kurių kelionei į Šengeno erdvę reikalinga viza, piliečiams nėra teisinio pagrindo“, – paaiškino URM atstovai spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (372)