Keliautojas Vladas Sapranavičius LNK žinioms teigė, kad į Iraną pirmą kartą išvyko prieš 20 metų. Ši šalis vyrą sužavėjo iškart, todėl po kiek laiko Vladas nusprendė organizuoti mažų grupių keliones po Iraną. „Šiuo metu kas mėnesį 300 žmonių Google ieško kelionės į Iraną. Kelionių į kitas kaimynines Irako šalis ieškoma 10 kartų rečiau“, – teigia keliautojas.

Vis dėlto kelionės po Iraną šiuo metu gali būti ne pačios saugiausios. Situacija tarp Irano ir JAV kasdien aštrėja, tačiau tokia situacija Vlado negąsdina ir balandžio mėnesį dviejų suplanuotų kelionių jis neketina atšaukti. „Aš galiu remtis tarptautinių ekspertų vertinimu ir jų pateiktais viso pasaulio saugumo žemėlapiais. Jie saugumą Irane vertina taip pat kaip Lietuvoje. Nurodoma, kad ten saugiau keliauti nei Rusijoje ar Turkijoje“, – tikina V. Sapranavičius

Į Iraną keliauti balandžio mėnesį planuoja ir vilnietė Rasa Glinskytė-Subačienė. Moteris šiai kelionei ruoštis pradėjo prieš pusę metų, kai dar nenutuokė, kad situacija Irane paaštrės. Vis dėlto Rasos kelionė neatšaukta ir ji viliasi, kad pavasarį jai pavyks išvykti.

„Faktas, kad jei situacija dar labiau paaštrės, tai mes ten nevažiuosime ieškoti baisių nuotykių. Aš manau, kad iki to laiko, kai mes jau turėtume keliauti viskas nurims. Aš labai to tikiuosi“, – sakė moteris.

Kelionių organizatorius Rimvydas Širvinkas-Makalius šiuo metu kelionių į Iraną nesiūlo. Tą daryti planuoja tik rudenį. Vis dėlto keliautojams jis siūlo nesijaudinti ir pirmiausia vadovautis Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, kuri šiuo metu nėra paskelbusi rekomendacijos dėl Irano.

„Kelionių organizatoriai visuomet įdėmiai stebi situaciją. Matydami, kad gali kilti pavojus keliautojams arba dėl įvairių priežasčių gali nukentėti kelionės programa, kelionių organizatoriai keičia kelionės programą arba siūlo pakeisti kelionės kryptį“, – reportaže sakė ekspertas.

Kol Iranas kalba apie keršto akcijas, žiniasklaida ir politologai spėlioja, kur ši šalis galėtų smogti ir kur gali būti pavojinga. Neabejojama, kad pasekmės pirmiausia pasijaus ne Irane, o kitose vidurio rytų regiono šalyse, ypač kaimyniniame Irake. Užsienio reikalų ministerija šeštadienį jau išplatino pranešimą, kuriuo nerekomenduoja nevykti į Iraką.

Į vidurio rytų regioną patenka ir lietuvių mėgstama kryptis – Izraelis. Per savaitę iš Lietuvos į Izraelį vykdomi keturi tiesioginiai skrydžiai. Dėl kelionių į Izraelį ministerija rekomendacijų neatnaujino. Toliau nerekomenduojama nevykti į Gazos ruožą, nesilankyti rytų Jeruzalės regionuose, susilaikyti nuo kelionių į pasienio ruožus su Sirija ir Libanu.

Iranas

Keliaujantys į Iraną turėtų vengti karinių zonų bei masinių susirinkimų vietų. Dėl kelionių į Iraną Užsienio reikalų ministerija dar nėra priėmusi sprendimo, kol kas ministerija konsultuojasi su kitomis šalimis.

Reportažą parengė Gabrielė Grigošaitytė, Lukas Bulevičius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)