Muziejaus kūrėjų Vilniaus miesto turizmo ir verslo agentūros „Go Vilnius“ ir bendradarbystės erdvės „Talent Garden“ atstovų įsitikinimu, toks muziejus – išskirtinė idėja visame pasaulyje, patrauksianti ne tik verslu besidominčių lietuvių, bet ir užsieniečių dėmesį, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Sostinės centre, naujoje bendradarbystės erdvėje „Talent Garden Vilnius“ ( Vilniaus g. 33) veiksiantis Startuolių muziejus supažindins su 12 išskirtinių sėkmės istorijų – Vilniuje gimusiais startuoliais, šiandien išaugusiais į visame pasaulyje žinomas globalias kompanijas. Muziejuje bus galima susipažinti su „Vinted“, „Trafi“, „Deeper“, „Bored Panda“, „Nanoavionics“, „Tesonet“, „Oberlo“, „Pixelmator“, „CityBee“, „Brolis Semiconductors“ ir „MailerLite“, „CGTrader“ istorijomis. Nuo gruodžio vidurio duris atversiantį Startuolių muziejų nemokamai aplankyti galės kiekvienas norintis.

Muziejuje kiekviena įmonė pasakos savo veiklos istoriją ir įvairius jos etapus – dalinsis ne tik sėkmėmis, bet ir didžiausiais iššūkiais, bei kaip pavyko juos įveikti, išmoktomis pamokomis. Kiekvienais metais muziejų papildys dar keturi ryškiausiai sužibėję startuoliai. Kartu čia bus galima rasti informacijos apie Vilniaus startuolių ekosistemą, planuojama rengti ir perspektyvių startuolių pristatymus, apdovanojimus bei kitus renginius.

„Vilnius tampa jaunų įmonių meka – daug čia veikiančių startuolių tvirtina, kad šis miestas joms yra labai patogus išbandyti idėjas, kurias vėliau gali pristatyti ir užsienio rinkoms. Esame tikri, kad šis muziejus dar labiau prisidės prie miesto startuolių ekosistemos stiprinimo bei įkvėps verslius vilniečius realizuoti savo idėjas“, – sako „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

Muziejuje bus siekiama pristatyti įmones iš įvairiausių sričių – nuo finansinių technologijų iki kosmoso tyrimų, taip parodant, kad Vilnius yra patogus miestas pačių įvairiausių inovacijų kūrėjams. Bendradarbystės erdvės „Talent Garden Lithuania“ rinkodaros vadovas Artūras Bulota sako, kad vienas svarbiausių muziejaus tikslų bus pasakoti apie startuolių darbo kultūrą.

„Viešoje erdvėje kalbame apie startuolių pritrauktų investicijų dydį, mokamus atlyginimus ar šiuolaikiškai įrengtus biurus, pamiršdami svarbiausiąjį elementą – šių kompanijų darbo kultūrą. Būtent ji dažnu atveju tampa sėkmę lemiančiu elementu. Muziejaus formatas leis bent ledkalnio viršūnės principu pažinti tai, kas lieka už gerai žinomų kompanijų durų – suprasti komandos, bendradarbiavimo ir vizijos svarbą“, - sako A. Bulota.

Neeilinio muziejaus eksponatais tapusias įmones atrinko ekspertų komisija, sudaryta iš „Go Vilnius“, „Investuok Lietuvoje“, „Startup Lithuania“ ir Lietuvos verslo angelų tinklo. Visos įmonės atspindi skirtingą veiklos sritį, taip atskleisdamos startuolių Vilniuje įvairovę. Kiekviena iš įmonių yra tikri savo veiklos srities proveržio lyderiai, paskatinę tolimesnę tos srities plėtrą. Vienas svarbiausių pasirinkimo kriterijų – įmonės turėjo būti įkurtos Vilniuje.

„Surinkus į vieną vietą tiek sėkmės istorijų, jos suskamba ypač garsiai ir galingai. Turime kuo didžiuotis, tad ir šiuo muziejumi norime paskatinti vilniečius ir miesto svečius dalintis šiuo pasididžiavimo jausmu, o kartu pasisemti įkvėpimo savo pačių sėkmei“, - sako I. Romanovskienė.

Vilnius tampa vis labiau žinomas dėl startuoliams palankios aplinkos, kryptingo įvairių institucijų darbo, pritraukiant ir skatinant startuolių veiklą. Lietuvos sostinė šiemet sulaukė ir neeilinio tarptautinio dėmesio, atsidūrusi pirmoje „Financial Times“ investicijų ekspertų padalinio „fDi Intelligence“ reitinge kaip geriausiai technologijų startuolius pritraukiantis miestas pasaulyje.

Šiuo metu Vilniuje veikia daugiau kaip 35 startuoliams skirtos erdvės: dvylika startuolių inkubatorių bei centrų, po vienuolika verslo akseleratorių ir investicijų organizacijų, penkios bandymų erdvės („sandbox“), skirtos finansinių technologijų, energijos ir NT technologijų sritims. Vilnius garsėja savo atvirųjų duomenų politika – įmonės gali savo produktus išbandyti, pasinaudodamos realiais rinkos finansiniais, viešųjų pirkimų, NT, transporto ir kitais duomenimis, bendradarbystės erdvių gausa, ypač sparčiu internetu ir kitais privalumais jaunoms įmonėms.

Tarp dabar Vilniuje veikiančių technologijų startuolių daugiausia yra IT ir finansinių technologijų įmonių, taip pat yra biotechnologijų, žaidimų vystymo startuolių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)