Lietuvos oro uostų Saugos ir saugumo departamento direktorius Vidas Kšanas sako, kad automatine patikra naudotis paprasta ir patogu – tereikia turėti savo asmens dokumentą, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

„Naudojantis automatiniais patikros vartais jokių papildomų žinių ar sugebėjimų nereikia – kontrolė pereinama nuskaičius pasą arba asmens tapatybės kortelę. Toliau galioja įprastos taisyklės: svarbu, kad dokumentas nebūtų dėkle ar aplanke, o veido kontūrų neuždengtų akiniai nuo saulės ar galvos apdangalai“, – sako V. Kšanas.

Automatiniais pasienio kontrolės vartais gali naudotis visi pilnametystės sulaukę Europos Sąjungos (ES), Europos Ekonominės erdvės (EEE) ir Šveicarijos piliečiai, kurie turi dokumentus su biometriniais duomenimis. Tokie pasai ir asmens tapatybės kortelės Lietuvos piliečiams jau įprasti – išduodami nuo 2009 m. birželio 29 d.

Kaip tai veikia?

Su paruoštu savo asmens dokumentu galima drąsiai eiti prie automatinių patikros vartų. Tapatybės dokumentą reikia dėti taip, kaip bus parodyta: pasą – nuotrauka į apačią, o asmens tapatybės kortelę – nuotrauka į viršų.

Tuomet, pirmajai užkardai atsidarius, galima pasiimti dokumentą ir įeiti į vartų vidų. Kelias sekundes reikia žiūrėti tiesiai, stovint prie nurodytos linijos. Kartais prireikia nuskaityti ir savo piršto antspaudą. Tada atsidaro antroji užkarda ir pasų kontrolė – baigta.

„Automatinės savitarnos sistema yra patikima ir saugi naudoti. Tiesa, ji nėra pritaikyta keleiviams, judantiems neįgaliojo vėžimėlyje – tokie keleiviai kontrolę pereina be eilės, o jų patogumui ji vyksta pasienio kontrolės poste“, – informuoja V. Kšanas.

Vilniaus oro uoste veikia 10 automatinių pasienio kontrolės vartų. 6 iš jų įrengti atvykimo, dar 4 – išvykimo salėje. Sostinės oro vartai išmanios pasų kontrolės sistemą įdiegė pirmieji regione – tokia inovacija buvo metų pradžioje pristatyta pirmoji Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)