Pagal iniciatyvą „DiscoverEU“ 18-mečiams Europos Sąjungos piliečiams suteikiama galimybė leistis į nemokamą kelionę po Europą traukiniais.

Kas gali teikti paraiškas ir kaip?

  • 2019 m. gruodžio 31 d. kandidatams turi būti 18 metų (t.y., jaunuoliai, kurie gimę 2001 m. sausio 1 d. – 2001 m. gruodžio 31 d.)
  • kandidatai turi būti ES piliečiai
  • jaunuoliai turi galėti keliauti laikotarpiu nuo 2020 m. balandžio 1 d. iki 2020 m. spalio 31 d. (ne ilgiau kaip 30 dienų).


Susidomėjusieji turi iki 2019 m. lapkričio 28 d. (13 val. Lietuvos laiku) pateikti paraišką Europos jaunimo portale. Paraiškas įvertins ir laimėtojus atrinks vertinimo komitetas. Paraiškų teikėjai turės pademonstruoti bendrąsias žinias apie Europos Sąjungą atsakydami į viktorinos klausimus. Kaip skelbia EK, apie atrankos rezultatus jaunuoliams bus pranešta 2020 m. sausio mėn.

Konkurso laimėtojai galės keliauti pavieniui arba ne daugiau kaip penkių asmenų grupėmis. Pagrindinė kelionės transporto priemonė bus traukinys. Vis dėlto, kad iniciatyvoje galėtų dalyvauti viso žemyno jaunuoliai, į kelionę bus galima vykti ir kitomis transporto priemonėmis – autobusais, keltais ar – išimtiniais atvejais – net lėktuvais.

258 eurus kainuojantis bilietas

Pagrindinė taisyklė yra ta, kad kiekvienas dalyvis turi teisę gauti 258 eurų vertės bilietą. Skirti bilietai tinka vykti tik antrąja klase.

Kaip skelbia organizatoriai, į lankstų kelionės bilietą vietų rezervacijos kaina neįtraukta. Vietas rezervuoti būtina daugumoje greitųjų, tarptautiniais maršrutais vykstančių traukinių, kai kuriuose IC ir visuose naktiniuose traukiniuose, tačiau su savo kelionės bilietu galite keliauti be vietos rezervacijos daugeliu vietos ir regioninio susisiekimo traukinių. Tai reiškia, iš vieno miesto į kitą, kuriuos jungia greitųjų traukinių linija, galima važiuoti ir lėtesniais arba alternatyviais maršrutais vykstančiais regioninio susisiekimo traukiniais, taip išvengiant papildomų išlaidų už vietų rezervaciją.

Skiriama 16 mln. eurų

„DiscoverEU“ iniciatyva siekiama suteikti galimybę pasinaudoti judėjimo laisve visoje Europos Sąjungoje, keliaujant patirti Europos įvairovę, susipažinti su jos kultūros paveldu ir istorija, įgyti naujų pažįstamų visame žemyne. Kaip sako organizatoriai, programa suteikia jaunuoliams progą įgyti vertingų gyvenimo įgūdžių ateičiai – tapti savarankiškesniems, labiau pasitikintiems savimi ir atviresniems kitoms kultūroms.

Europos Komisija iniciatyvą „DiscoverEU“ pradėjo įgyvendinti 2018 m. birželio mėn. Pradinis iniciatyvos biudžetas buvo 12 mln. EUR. 2019 m. biudžetas yra 16 mln. EUR, o numatomas 2020 m. biudžetas – 25 mln. EUR.