Tie, kuriems tenka skraidyti lėktuvais, tikrai žino, jog prieš kelionę gerokai užtrunka įlipimas į orlaivį – rudenį tai itin aktualu, mat laukiant eilėje neretai tenka kęsti ne pačias maloniausias oro sąlygas.

Visa tai – tik dėl to, kad į lėktuvo saloną pirmieji patekę žmonės užtrunka, kol įsitaiso savo vietose: susideda savo bagažą į daiktadėžes arba ieško savo vietų, stojasi praleisti vėliau įlipusius žmones.

Dėl to susidaro žmonių spūstys viduje ir eilės ant trapo ar prie lėktuvo.

Tačiau Gatwicko oro uoste bandoma šią problemą išspręsti – kartu su pigių skrydžių bendrove „EasyJet“ išbandoma nauja keleivių įlaipinimo tvarka, kuri turėtų padėti išvengti minėtų nepatogumų.

Keleiviai būtų įlaipinami pagal sėdimas vietas – pirmieji į lėktuvą būtų įleidžiami tie, kurie rezervavo vietas prie langų, po jų sektų sėdynių eilių viduryje bei prie skiriamojo tako sėdintys žmonės.

Teigiama, kad tokia tvarka įlaipinimo trukmę sutrumpintų apie 10 proc., o keleiviams viduje nereikėtų laukti spūstyse.

Kartu keliaujantiems žmonių grupėms – pavyzdžiui, šeimos nariams, irgi galiotų ši tvarka, įlaipinimas taip pat prasidėtų pro lėktuvo gale esančias duris.

Gatwicko oro uosto atstovų teigimu, nauja sistema jau išbandyta – vadovaujantis ja 158 keleiviai lėktuve susodinti per 14 minučių, o tai yra 2-3 minutėmis greičiau nei įprastai.

Bandymai tęsis 2 mėnesius. Jeigu jie pasiteisins, naujoji tvarka bus taikoma visiems skrydžiams, ja galbūt pasinaudos ir kiti JK oro uostai.