– Jau daug metų populiariausios lietuvių kryptys yra Turkija ir Egiptas. Ar įžvelgiate pokyčių šiuose tautiečių pasirinkimuose?

– Iš tiesų šios kryptys išlieka populiarios, tačiau kiekvieną sezoną turime naujienų. Jau kelerius metus iš eilės lietuvius vilioja Portugalija. Ji rugsėjo ir netgi spalio mėnesį yra nuostabi. Ispanijos pietūs džiugina šilta jūra ir labai tinka tiems, kurie spalio mėnesį keliauja su vaikais per jų mokyklines atostogas. 

Turbūt rugsėjo pirmoji yra ta diena, kai tėvai pagalvoja, kur keliaus per rudens ir žiemos atostogas. Dažnai Graikija, Ispanija, Portugalija yra tos Europos kryptys, kurios papildo rudens kelionių žemėlapį.

– Šiemet rudens atostogos bus paskutinę spalio savaitę. Turbūt tai yra populiariausia kelionių data?

– Taip, kaip ir kiekvienais metais. Visos moksleivių atostogos – tiek rudenį, tiek žiemą, tiek pavasarį – yra populiariausios kelionių datos. Švietimo ministerija yra aiškiai nurodžiusi, kad mokiniai gali keliauti tik per atostogas, kad kelionės netrukdytų mokymosi procesui. O spalio pabaigoje Lietuvoje jau yra tamsu, drėgna ir tuo metu atostogos čia neteikia džiaugsmo. Tai pajutę lietuviai išties pamėgo per mokinių atostogas vykti į užsienį, tad, jei dar norite gauti kelionę už protingą kainą, tikrai reikia suskubti, nes bilietai niekada nepinga, tik brangsta.



Žydrė Gavelienė

– Kur rekomenduotumėte vykti artimiausiais mėnesiais?


– Rugsėjį ar spalį, kaip ir minėjau, pietinė Europa yra nuostabi. Tai labai tinkamas laikas pažintinėms kelionėms, keliaujant automobiliu. Izraelis ir Jordanija taip pat puikios šalys norintiems pažinti ką nors naują. Ir kainos ten tikrai labai palankios. 

Rugsėjo mėnesį labai tinka keliauti po egzotiškąją Islandiją, nes ten dar ne žiema, dar neprasidėję tikrieji speigai. Tie, kurie svajojantys aplankyti Islandiją, turėtų greitai apsispręsti, nes šiuo metu kelionėms į šią šalį taikomos labai geros kainos. 



Toliau – Portugalija, ją skalaujantis Atlanto vandenynas. Ten visus užburia tiek krantai, tiek jūra, tiek maistas, be to, yra kur pakeliauti ir ką pažinti. 

Jei kalbėsime apie platųjį pasaulį, tai pasirinkimas yra didelis. Vieta, kur kiekvienas lietuvis turėtų ir nori nukeliauti yra Amerika.


Rugsėjis, spalis ir moksleivių atostogos yra populiarus laikas keliauti į Los Andželo, San Francisko pakrantes. Šiais metais lietuviams siūloma naujiena – kelionė po Ameriką autobusu. Tai yra puikus pasiūlymas tiems, kurie nenori keliauti automobiliu, gerai nepažįsta kelių ar jaučia kalbos barjerą. Kita kryptis yra Azija, iš kurios atsiveria daug gerų atostogų krypčių Indijos vandenyne.

– Kodėl tokias keliones reikia planuoti iš anksto ir kada reikia pradėti tai daryti?


– Norint gauti gerą kainos pasiūlymą, visada rekomenduoju planuoti iš anksto. Rugsėjo mėnesį prasidės kitos vasaros kelionių į Bulgariją, Turkiją ir Graikiją išankstiniai pardavimai. Kitų metų vasaros mėgstamiausia šalis turėtų būti Slovėnija. Tai nuostabi šalis – ji turi kalnus, jūrą ir išskirtinę gamtą bei puikius SPA kurortus. Kas dar nėra ten buvę ir nori šią šalį aplankyti – rugsėjo pradžioje laukite išpardavimų ir geriausių kainų pasiūlymų.




Slovėnija


– Ar minėtoje Slovėnijoje yra lietuvių pamėgtų „viskas įskaičiuota“ viešbučių?

– Yra ir tokių viešbučių. Slovėnijoje patartina išsinuomoti automobilį ar pakeliauti autobusu. Ten nedideli atstumai, puiki kultūra bei draugiški kaimynai.

– Taigi, kelionę kitai vasarai reikėtų pirkti jau šį rudenį?

– Tikrai taip. Jei rinkoje atsiranda žemesnė kelionės kaina, klientui yra grąžinamas kainų skirtumas, o jei keičiasi planai, galima pakeisti datą, viešbutį ar net žmogų. Tai galioja ne tik Slovėnijai, bet ir Turkijai, Ispanijai, Graikijai. Minimalus avansas nuo 50 eurų. Susimoki, rezervuoji datą ir tada galima toliau taupyti atostogoms bei jų laukti. Visada smagiau laukti, kai žinai, kad tavo atostogos suplanuotos.

– 
Kiek pinigų sutaupo perkantys keliones anksčiau?

– Tie, kurie kitos vasaros kelionę perka rugsėjo pradžioje, moka apie 400 – 550 eurų, o jei tą pačią kelionę perka birželio mėnesį, moka apie 700-800 eurų. Beveik dvigubai daugiau. Taigi, geriau pirkti iš anksto.

– Ar verta pirkti paskutinės minutės keliones?

– Visų paskutinės minutės kelionių kaina, kiek esu stebėjusi, būna apie 600 eurų ar daugiau. Ne tik kaina yra didesnė, bet ir viešbučių pasirinkimas mažesnis. Jei norite apsigyventi ne miestelio viduryje, o ant jūros kranto, perkant paskutinę minutę pasirinkimas bus daug mažesnis.

– Tarp lietuvių populiarėja kruizinės kelionės. Tai skamba labai prabangiai, o kokia yra realybė?

– Kruizinės kelionės yra labiausiai pamėgtos turistų – net 90 proc. iš jų tą pačią kelionę kartoją kitais metais. Kalbant apie kainas pateiksiu pavyzdį – lapkričio trečiąją dieną vyks laivo „Costa Smeralda“ inauguracija. Plaukiant juo lapkričio ar gruodžio mėnesį savaitės kruizas kainuoja 333 eurų ir viskas yra įskaičiuota. Į tą kainą įeina 7 nakvynės, transportavimas, maitinimas, vakarinės programos. Tereikia pagalvoti apie bilietą iki Barselonos ar Romos. Žiema nėra tas laikas, kai galima degintis, bet kiekvieną rytą atplaukti į vis kitą uostą – didelis malonumas.

Kruizai

– Ar tiesa, kad kruizines keliones verta įsigyti net prieš porą metų?

Taip, kuo anksčiau pirksite kelionę, tuo geresnį pasiūlymą gausite. Kai aš keliavau kruiziniu laivu, kelionę užsisakiau prieš dvejus metus. Kaina buvo labai gera ir tai buvo puiki patirtis. Keliaujantiems pirmą kartą siūlau kreiptis į konsultantus, jie patars, kuri kelionė geriausiai atitinka jūsų lūkesčius. 

Yra susiformavusi klaidinga nuomonė, kad kruizinės kelionės – vyresnio amžiaus keliautojų pramoga. Iš tiesų yra įvairių tipų kruizų. Yra skirtų vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau kitose kelionėse galite sutikti ir jaunesnių žmonių. Yra specialūs šeimų ar netgi vaikų kruizai.

– Pakalbėkime apie keliones žiemos švenčių metu. Dabar apstu pasiūlymų, kur sutikti šv. Kalėdas ar švęsti Naujuosius metus. Kokios kryptys yra populiariausios?

– Rinkdamiesi kelionę jūs turite apgalvoti, kokio amžiaus ir kiek žmonių keliauja kartu su jumis, numatyti, kad visiems būtų ką veikti. 

Aktyvaus poilsio mėgėjams tiktų kelionė į kalnus. Ten galima ne tik slidinėti, bet ir leistis į pažintines keliones, pasivažinėti rogutėmis, žiemos kalnų dviračiais. Šventiniu laikotarpiu populiarios visų šalių sostinės, kalėdiniai miesteliai. 

Azija taip pat tampa populiaria kryptimi, kai pas mus tamsu. Tailandas ir Indonezija – šalys tinkamos tiek pažintinei, tiek poilsio kelionei, tiek norintiems pabėgti nuo visų darbų. Taip pat patraukli kryptis – Jamaika.

– Šventinių kelionių kainos yra didesnės. Kiek švenčių metu kainuoja kelionės į jūsų paminėtas vietas?

Viskas priklauso nuo laiko, kiek norite ten būti. Pavyzdžiui, Jamaikoje 10 dienų vienam žmogui šventiniu laikotarpiu kainuos 2500 eurų, tačiau gausite nuostabų viešbutį, pasakiškų vaizdų ir dar keletą ekskursijų. Dar nebuvo nė vieno žmogaus, kuris būtų nusivylęs tokia kelione.

– Kiek kainuotų kelionė į Jamaiką tokiam pačiam laikotarpiui ne švenčių metu?

Maždaug 2000 eurų, bet, jei uždelsite ir užsisakysite kelionę gruodžio mėnesį, kaina gali išaugti ir dvigubai ar net trigubai.


– Kokias šalis patartumėte rinktis slidinėjimo atostogoms?


– Šveicariją, Italiją, Austriją.

– Kiek kainuotų toks poilsis?

Kokybiškas poilsis prabangiame kurorte su „viskas įskaičiuota“ kainuotų 2000 eurų savaitei. Į šią kainą įskaičiuotas skrydis, kokybiškas viešbutis, maitinimas, instruktoriaus pamokos, slidinėjimo pasai bei pramoginiai renginiai tiek suaugusiems, tiek vaikams.

Žydrė Gavelienė

– Ar slidinėjimo kelionėms verta laukti paskutinės minutės pasiūlymų?

– Populiariausi bei patogiausi kurortai užpildomi labai greitai. Be to, mes iš Lietuvos neturime reguliarių tiesioginių skrydžių į oro uostus, esančius prie populiariausių slidinėjimo regionų. Taigi, lieka prasčiausi regionai, kurie neverti jūsų atostogų. Važiuodami slidinėti žmonės renkasi „viskas įskaičiuota“ keliones – jose yra ir slidinėjimo mokytojas, ir pramogos vaikams, ir baseinas, ir maitinimas.

– Kur lietuviams keliauti rudenį ar žiemą, jei turi nedaug atostogų dienų?

– Tereikia pridėti dar vieną dieną prie savaitgalio ir turėsite puikią kelionę į Islandiją. 

Yra tikrai gausus savaitgalio kelionių pasirinkimas – Gruzija, Malta, Kipras, kur laukia ir saulė, ir įdomi pažintis su tų šalių istorija pažinimas. Europoje populiariausios šalys yra tos, į kurias mes turime tiesioginių skrydžių.

– Kiek pinigų lietuviai vidutiniškai skiria savo atostogoms?

– Išanalizavus duomenis, galima teigti, kad lietuviai savaitės atostogoms skiria nuo 480 iki 550 eurų.

– O kodėl kelionės brangsta?

– Brangsta ne pačios kelionės, o mūsų reikalavimai kelionėms. Mes norime gero ekologiško maisto, norime valgyti restoranuose, norime, kad ekskursijas vestų vietinis ir parodytų mažiausius miestelio kiemelius. Kuo daugiau norime dalykų, kurie nėra masiniai, tuo didesnę kainą mokame. Kelionių turinys tampa išsamesnis ir prabangesnis.

– Patarkite, kur rudenį ar žiemą vykti žmonėms, kurie keliones organizuoja patys.

– Neapsiribokite vien Vilniaus oro uostu. Yra Kauno oro uostas, Palangos oro uostas, taip pat ir Rygos bei Lenkijos oro uostai. Ten tikrai rasite daugiau ir pigesnių skrydžių. Yra trys svarbūs dalykai: nesirinkite vien mūsų šalies oro uostų, atidžiai stebėkite skrydžio bilieto ir viešbučio kainų santykį ir būtinai suplanuokite vietas, kuriuos norite aplankyti.

Jei ieškoma pigesnių variantų, iš Lenkijos skristi yra daug pigiau. Pavyzdžiui, iš ten galite rasti tiesioginių skrydžių į Madagaskarą ar Dominikos Respubliką nuo 1300 eurų su viešbučiu ir visais patogumais. Jei patys nenorite planuoti kelionių, kreipkitės į kelionių agentus.




Visą pokalbį žiūrėkite DELFI TV Gyvai laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)