Danguje driekėsi vos matoma debesis primenanti šviesa (kai šiaurės pašvaistė nestipri, plika akimi greičiausiai tematysite pilką spalvą – žalia spalva matoma tik per fotoaparatus, nes juose nėra lazdelių ir kolbelių, kaip žmogaus akyse). Staiga vienas mano grupės narys padėjo įrangą. Na ir puiku, pagalvojau, – štai dar vienas žmogus, kuris nori pamatyti šiaurės pašvaistę savo akimis, o ne per platų fotoaparato objektyvą. Tačiau šis netikėtai ėmė nusirenginėti.

Vyras nusirengė visiškai nuogai, nusisukęs nuėjo kelis žingsnius per apsnigtą sodą, išskėtė kojas, ištiesė rankas į dangų ir sukliko: „ohooo!“, o šeimininkas išsaugojo šį momentą ateities kartoms – nufotografavo ilgo išlaikymo režimu.

Vyras greičiausiai pastebėjo mano pasibjaurėjimo kupiną žvilgsnį, nes pareiškė, kad nenorėjo įžeisti „panelių“ ir persimetė žvilgsniu su šeimininku (jei esate moteris, tokį žvilgsnį greičiausiai pažįstate). Vėliau šeimininkas man pareiškė, kad aš – „ne jo tipo žmogus“.


„Aš neįsižeidžiau“, – atsakiau. Galbūt reikėjo pridurti: „Tiesiog manau, kad tu pasibjaurėtinas.“
Pasibjaurėtinas – puikus žodis apibūdinti naują tarp keliautojų plintančią „madą“. Ji prasidėjo vienoje „Instagram“ paskyroje, turinčioje 86 tūkst. sekėjų. Drąsūs / žaismingi / apgailėtini (pasirinkite jums tinkamiausią epitetą) keliautojai keliauja į įspūdingas vietas, nusimauna kelnes ir pozuoja nuotraukai. „Didysis Kanjonas? Tuoj pridėsiu dar vieną nuotrauką. Cha! Šauniai pasidarbavau.“

„Cheeky Exploits“ pirmą kartą pamačiau tada, kai mano lankomoje keliautojų grupėje kažkas įkėlė savo nuotrauką pliku užpakaliu su prašymu, kad kiti taip pat pasidalintų savosiomis. Daug kas taip ir padarė. Kai vienas žmogus išreiškė nepasitenkinimą, jį apšaukė davatka. O juk davatka būti nenori niekas.

Tačiau ne tik davatkos mano, kad nusimauti kelnes ir demonstruoti savo užpakalį – netinkamas elgesys turistui.

„Aš didžiuojuosi savo užpakaliu“, – teigia tokie žmonės, nes, žinoma, ši mada prasidėjo Amerikoje, o ja seka daugiausiai amerikiečiai turistai.

„Man nesvarbu, ar šią nuotrauką pamatys mano mama“. Bet juk kalbame ne apie tavo mamą, tiesa?

Kalbame apie toje vietoje gyvenančius žmones. Kalbame apie tai, kad taip patvirtinami bjaurūs stereotipai apie amerikiečius (bei britus ir australus). Nes didžioji „Cheeky Exploits“ paskyroje matomų užpakalių – itin balti.

Suprantu, kad esate jauni, didžiuojatės dailiais savo užpakalio žandais ir manote, kad juos parodyti visam pasauliui labai smagu. Man nerūpi! Aš nieko nebijau! Aš – šaunus vaikinas / mergina! Tik pažiūrėkit į mane!

Be to, nekalbame net apie religinius jausmus. „Cheeky Exploits“ paskyroje yra dvi nuotraukos, padarytos netoli mano namų. Tai ne kokia šventa vieta, o paprasčiausias miestelis. Tačiau nuotraukos vis tiek mane įžeidė. Kaip jie drįsta atvykti į mano namus ir nuogu užpakaliu vaikštinėti pagrindinėje gatvėje? Jei taip elgtųsi senas vyras su lietpalčiu, jį suimtų. Bet jie mano, kad jauniems, celiulito neturintiems ir „Instagram“ filtrais naudotis mokantiems žmonėms taip elgtis galima.

Tačiau taip elgtis negalima. Taip ne tik paniekinama vieta – tai paprasčiausiai nemandagu. Jau imu pasiilgti senų gerų laikų, kai žmonės tik netinkamu metu darydavosi asmenukes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)