Šiemet planuojama išbandyti pirmuosius skaitmeninius asmens tapatybės dokumentus, o ateinančiais metais technologiją gali pradėti taikyti oficialiai.

Projektas „Known Traveller Digital Identity“ („Žinomo keliautojo skaitmeninė tapatybė“) išbandomas bendradarbiaujant su pasaulio ekonomikos forumu.

Pirmieji bandymai vyks šiais metais tarp Kanados ir Nyderlandų, informuoja „Reuters“. Skrendant iš ir į Monrealio Trudeau tarptautinį oro uostą, Toronto Pearsono oro uostą ir Amsterdamo Schipholio oro uostą, bus išbandoma nauja technologija.

Keleiviai vietoje asmens tapatybės dokumento galės pateikti oro uosto saugomo patikros ar pasienio kontrolės tarnyboms išmanųjį telefoną su šifruotu informaciniu failu (kartu su pirštų atspaudų ir veido atpažinimo programa).

Tikimasi, kad tai paspartins atvykimą ir išvykimą iš oro uostų bei sumažins tapatybės klastojimo atvejus. Laikui bėgant, žmonės įsigis žinomo keliautojo statusą.

Keliaujančiojo išmaniojo telefono programėlėje bus biometriniai ir biografiniai duomenys ir tapatybės įrodymai, pvz., banko išrašai ar universiteto baigimo patvirtinimas. Bus galima įtraukti ir vizos programėlę.

Oro uoste tokie keliautojai stos į vadinamąją žinomo keliautojo eilę, kuri judės greičiau.
Žinomo keliautojo skaitmeniniai tapatybės duomenys bus atnaujinami kas kartą apsilankius kokioje nors vietoje, partneriai kiekvieną kartą dalinsis informacija.

Oro uostose bus įdiegta daugiau naujų technologijų – pvz., kompiuterinės tomografijos skeneriai, o tada keliautojai galės gabentis skysčius rankiniame bagaže.

Heathrow oro uostas tikisi įdiegti šias naujoves iki 2022 m.

Oro uostas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)