Joga, meditacija, masažai, visapusis kūno ištyrimas, subalansuotas maistas – štai pagrindiniai naujo turizmo atributai. O patys prabangiausi pasaulio viešbučiai neriasi iš kailio, samdydami vietinius gyduolius, geriausius jogos mokytojus ir net medicinos žvaigždes – kad tik iš kelionių grįžtumėte sveikesni.

Sveikatinimosi turizmas – rytdienos turizmo jėga

Turizmo profesionalai neabejoja – ateityje visas pasaulio turizmas bus sveikatinimosi turizmas, nes keliautojai trokš, kad kiekviena kelionė pagerintų jų fizinę, psichinę ir socialinę būklę. Juk kelionė – vienintelis ir geriausias priešnuodis chaotiškam, sveikatą alinančiam skaitmeniam XXI amžiaus gyvenimui.

Sveikatinimosi turizmas šiuo metu yra sparčiausiai auganti turizmo rūšis, jos augimo tempai stulbinantys, siekia 10–20 procentų per metus. Kai kur fiksuojama, kad ši rinka auga dvigubai. Labiausiai keliauti ir sveikatintis pasaulyje linkę amerikiečiai, vokiečiai, kinai, britai. Pasaulinė luxury turizmo paroda Kanuose ILTM, kurioje dalyvavo ir „Boutique Travel“ vadovė Aja, kaip vieną iš pagrindinių šių metų temų neatsitiktinai pasirinko sveikatinimosi turizmą, kurio pajamos pasaulyje sudaro įspūdingą 639 milijardų dolerių sumą.

Lietuviai sveikatinimo turizme – taip pat ne naujokai. Lietuviškų SPA centrų, vietinių jogų kursų ar atvykusių holistinės terapijos specialistų nebepakanka. Žmonės nori keliauti ten, kur gimė ir iki šiol iš kartos į kartą puoselėjamos šios gydymosi tradicijos.

Kaip pastebi turizmo specialistai, dabar – pats lietuvių sveikatinimosi kelionių bumas. Kelionių žanrai – patys įvairiausi. Dažniausios – meditacinės kelionės. Neretai grupės renkamos pagal lytį, organizuojamos programos poroms arba, pavyzdžiui, mamoms ir dukroms.

Sveikatos semtis – į Rytus

Pirmosios išvykos, kuriose lietuviai ieškojo sveikatos, meditacijos, gyvenimo prasmės, būdavo organizuojamos į asketiškus ašramus kur nors Indijoje, į kuriuos atvykus būdavo atiduodami visi daiktai, gaunami ašramo drabužiai ir prasidėdavo programa pagal griežtą grafiką ir specialią dietą. Lyg to būtų maža, desertui būdavo patiekta tyla ir vienatvė be kontakto su išoriniu pasauliu. Ne kiekvienas pasiryžęs taip giliai nerti. Sveikatinimosi kelionės keičiasi – tai nebėra miegojimas palapinėje savaitę netrinkta galva. Ar tikrai reikia miegoti spartietiškose sąlygose, kad pajustum save ir atgautum jėgas bei norą gyventi? Gal tam tiktų ir atostogos luxury lygio viešbutyje, kuriame sveikatinimo praktikas galėtum derinti su poilsiu paplūdimyje ar turais po džiungles.

Niekas nesiginčys, kad Rytai – ta vieta, kur galima atrasti dvasinę ramybę ir leisti pailsėti nuo vakarietiško gyvenimo – streso, tempo, organizmo išsiderinimo. Meditacijos, jogos mokytojai, įvairių dvasinių praktikų mokytojai stipriausi būtent Rytuose, kur giliausios netradicinės medicinos tradicijos. Po tokių kelionių žmonės visai kitokie grįžta namo – su nauja energija, naujomis mintimis, nes siūlomos programos apima proto, kūno ir sielos poilsį. Tai – ir kūno praktikos, ir meditacijos, ir joga, ir kvėpavimas, ir seminarai, ir poilsis, ir laisvas laikas. Po kelių dienų atrodo, kad ilsėtasi mėnesį. Dažnai po kelionės pamirštami PIN kodai, protas išsijungia ir atsipalaiduoja.

Dabar, kai pasidarė madinga rūpintis ir kūnu, ir siela, o po kelionių grįžti ne užaugusiu pilvu, o švariu kūnu ir švaria siela, garsiausi pasaulio viešbučiai suskubo keistis. Ypatingą sveikatinimo turizmo oazę sukūrė bene dvasingiausios pasaulyje salos, paslaptingojo, Balio viešbučiai. Žinomos prabangių viešbučių grandinės „Como“, „Six senses“ „Aman“, Four Seasons“, „Alila“ varžosi tarpusavyje, kurios svečiai panirs į galingesnę rytietiškos ramybės, prabangos ir sveikatos nirvaną.

Sveikatinimosi programas sudarė net garsusis Daktaras Ozas!

Atskridus į Balį, laukia tikra sveikatinimo viešbučių meka. Prabangiausi salos viešbučiai siūlo įsikurti išskirtinėse salos vietose – toli nuo turizmo šurmulio, džiunglių apsuptyje, privačiose vandenyno pakrantėse, ant uolų, kuriuose gyvendamas jautiesi tarsi paukščio lizde. Čia užburia ne tik ištaigingai, bet skoningai, pagal Balio tradicijas įrengti kambariai, bet ir vietinio personalo paslaugumas ir nuolankumas.

Žinoma išskirtinių viešbučių grandinė „Como“ buvo sveikatos programų pionieriai. Balyje veikia trys šio tinklo viešbučiai – „Como Shambala Estate“, „Como Uma Canggu“ ir „Como Uma Ubud“. Norintiems atgauti jėgas ir sutvirtinti sveikatą, prabangus sveikatinimo centras siūlo efektyvius kompleksus, kuriuose šiuolaikiniai metodai derinami su tradicine balietiška praktika. „Como“ viešbučiuose dirba mitybos ekspertai, fitneso treneriai ir net garsi bestselerių apie jogą ir meditaciją autorė Elena Brower. Džiunglių apsuptyje veikia teniso kortai, atviri baseinai, aerobikos, Tai Či ir pilates centras.

Lankytojoms rengiami specialūs užsiėmimai ar seminarai – programų datas su kviestiniais specialistais galima pasitikslinti viešbučio svetainėje.

„Six senses“, kitas prabangių viešbučių tinklas, dirba su įtakingais sveikatingumo terapijos specialistais, medikais, tarp kurių – visame pasaulyje žinomos TV laidos „Daktaras Ozas“ vedėjas, JAV širdies chirurgas Mehmetas Ozas. Trijų gydytojų komanda kartu su ponu Ozu sukūrė visą sveikatimo sistemą, kuri padeda atsigauti strese gyvenančiam šiuolaikiniam žmogui. Programa, pavadinta „Six Senses Intagrated Wellnes“, kaip sako specialistai, prasideda jau viešbučio kambaryje – nuo natūralaus, rankų darbo čiužinio, saugančio nugarą, natūralios medvilnės patalynės ir natūralių, odą maitinančių vonios priemonių.

Virtuvės šefai gamina ne tik skanų, bet ir sveiką – mažiau cukraus, gliuteno, laktozės ir sojos turintį maistą. Sveikatinimo centre siūloma iš esmės išsiriti savo būklę naudojant neinvazinius elektrodus, oksimetrą bei aparatą, analizuojantį kūno sudėtį. Po ištyrimo sudaroma programa, pasiūlomas tinkamas gyvenimo būdas. Po tyrimo, svečiams siūlomos keturios skirtingos programos: poilsio ir meditacijos, jogos ir SPA procedūrų, lieknėjimo ir detoksikacijos, o jei esate visiškai sveiki ir stiprūs – aktyvi tobulėjimo programa.

Gydymas rankomis, vandeniu ir mintimis

Amerikietiškoji prabangos simboliu laikoma viešbučių „Four Seasons“ grandinė bene pirmoji iš galingų viešbučių grupių pradėjo siūlyti pradėjo siūlyti gydymo meno praktikas. Viešbutis Tailande, Čiangmajuje, pasamdė vienuolyne užaugusį jogos meistrą, o viešbutis Balyje „Four Seasons Resort Bali At Jimbaran Bay“ turi visą komandą sveikos gyvensenos specialistų – vietinius charizmatiškus gyduolius, Reiki specialistus, jogos mokytojus. Gyduolis Djikas Dewa, Kundalini energijos specialistas, gydo balansuodamas visas pagrindines septynias čakras, o vietinė įžymybė I Wayan Linggen – darydamas kūno energiją harmonizuojančius masažus ir Sarira Kriya jogą.

Viešbutis išbandyti siūlo Melukat ceremoniją – jauniausios Ali Balio šventikės Idos Resit atliekamą sielos apsivalymą vandeniu nuo įsisenėjusių baimių, streso, įtampų ir nerimo. Jūsų reikalas, tikėti tuo ar ne, bet jei tai siūlo patikimieji „Four Seasons“, reiškia, kad žmonės tuo labai domisi.

Meditacijų, jogos, organizmo valymo programas organizuojanti viešbučių grupė „Alila“ žengė dar toliau – visi jos viešbučiai propaguoja tausojantį turizmą – laikosi nulio šiukšlių programos, nenaudoja nereikalingo plastiko, nuo kiekvieno užsakymo dalį pajamų skiria vietinėms Balio bendruomenėms. SPA centruose viešbučiai naudoja tik iš vietinių produktų sukurtą natūralią kosmetiką, kuri tokia šviežia ir neturi nenatūralių priedų, kad, kaip sakoma, ją net galima valgyti.

„Aman“ grupė, turinti kelis viešbučius Balyje, organizuoja grupinius keletą dienų trunkančias retreat‘us su garsiausiais pasaulio jogos ir meditacijos mokytojais. Į programą įskaičiuotos specialios vakarienės prabangiame restorane, kasdieninė joga rytais, privačios jogos sesijos, kasdienė vakarinė meditacija ir holistinis, tradicinis balietiškas masažas „Village Spa Journey“ centre.

„Kad ir ką pasirinktumėte, atminkite, kad Balis yra ypatinga vieta, kuri gali pakeisti jūsų gyvenimą. Daugybė žmonių prisipažįsta čia sutikę naują savo gyvenimo rytą, ne veltui Balis vadinamas pasaulio rytmečiu“, - sako Aja iš „Boutique Travel“.

Tekstas buvo publikuotas žurnale „Aš IKONA“.