Nepaisant to, kad įsinešti ginklą į orlaivį yra griežtai draudžiama ir ginkluoti keleiviai į skrydį neįleidžiami, Lietuvos oro uostų darbuotojai 2018-aisiais ne sykį stabdė keliautojus, saugumo patikros metu bandžiusius įsinešti šaunamuosius ginklus, šaudmenis, taip pat muliažinius bei žaislinius pistoletus.

2017-aisiais tokių keleivių buvo suskaičiuota 38, o pernai jų skaičius išaugo kone dvigubai, skelbiama pranešime spaudai. Lietuvos oro uostų Saugos ir saugumo departamento vadovo Vido Kšano teigimu, prie to galėjo prisidėti ne vien augantis keliautojų skaičius.

„Kasmet šalyje daugėja asmenų, turinčių leidimus ginklams. Iš Lietuvos policijos esame gavę duomenų, kad pernai fiziniai asmenys turėjo 8 tūkst. daugiau šaunamųjų ginklų nei, pavyzdžiui, 2015-aisiais. Neretai nutinka, kad keliautojai tiesiog pamiršta išsiimti šaudmenis ar ginklus po apsilankymų šaudyklose. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai šaudmenis arba gilzes bandoma parsivežti kaip suvenyrus“, – pasakoja V. Kšanas.

Bendrovės atstovas sako, kad visais atvejais, kai pas keleivius randama šaunamųjų ginklų ar šaudmenų, kviečiami policijos pareigūnai, kurie toliau gilinasi į situaciją.

Jei asmuo neturi leidimo ginklui, jis pristatomas į policijos komisariatą, kur jam taikomos sankcijos. Turint leidimą, ieškoma kitų sprendimo būtų, tačiau jokiais atvejais ginklai ir šaudmenys į orlaivį nepatenka.

Kitose saugumo srityse Lietuvos oro uostai mato gerėjančias tendencijas. Viena jų – sumažėjęs melagingų skambučių dėl paliktų sprogmenų skaičius. Pernai buvo sulaukta dviejų tokių pranešimų. Abu kartus skambintojai grasino neva sprogmuo paliktas Vilniaus oro uoste.

Vilniaus oro uostas

Siekiant užtikrinti keleivių saugumą, į tokius pranešimus reaguojama nedelsiant, meluojantys skambintojai netrukus išaiškinami ir sulaukia atpildo.

„2017 metais gavome 9 pranešimus apie turimus sprogmenis, taigi skaičius mažėja. Teisėsauga puikiai atlieka savo darbą ir melagingi pranešėjai yra išaiškinami nedelsiant. Jiems skiriamos griežtos bausmės - nuo piniginės baudos iki arešto, o kai kuriais atvejais ir laisvės atėmimo bausmė. Dažnu atveju, kuo padaryta turtinė žala yra didesnė, tuo griežtesnė bausmė laukia“, – sako aviacijos saugumo ekspertas V. Kšanas.

Lietuvos oro uostuose pernai mažėjo ir nesutinkančiųjų laikytis tvarkos orlaiviuose. Siautėjantys keleiviai atsisako vykdyti orlaivio įgulos nurodymus, triukšmauja ir kelia chaosą skrydžio metu, trikdydami kitų keliautojų ramybę. Orlaiviui nutūpus tokie keliautojai yra nedelsiant išvedami ir perduodami policijos pareigūnams.

„Jei 2017-aisiais tokių keleivių turėjome 65, tai pernai – tik 19. Prie pagerėjusios situacijos, neabejojame, prisideda griežtas draudimas orlaivyje vartoti savo atsineštą alkoholį. Taip pat padeda žiniasklaidoje pasirodanti informacija, kaip drausminami tokie keleiviai. Pastebime ir bendrą augantį keliautojų sąmoningumą“, – pasakoja V. Kšanas.

Iš viso Lietuvos oro uostuose 2018-aisiais buvo užfiksuotas 91 tvarkos pažeidimas, 2017-aisiais – 112. Visais atvejais užtikrinant oro uostų keliautojų saugumą pažeidėjai buvo nedelsiant sudrausminti, jiems skiriamos bausmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)