Kelionės į užsienio šalis bei nepažintus kraštus tampa vis populiaresnės. Vieni vyksta poilsiauti, pramogauti, kiti gi – mokytis ar dirbti. Ir nors kelionės brangsta, lietuviai ieško, kaip pamatyti daugiau už tą patį biudžetą.

Kelionių organizatoriai džiaugiasi vis augančiais klientų skaičiais, kurie praėjusiais metais pakilo į rekordines aukštumas – užsakomaisiais reisais aptarnautų klientų skaičius augo net 61 proc., šiemet kelionių organizatoriai tikisi dar geresnių rezultatų.

Pasak kelionių ekspertės Ž. Gavelienės, vis daugiau lietuvių keliauja verslo klase.

„Lietuviai pamėgo gerą servisą ne tik viešbutyje, bet ir oro linijų kompanijoje. Ši tendencija tampa vis ryškesnė. Skaičiuoti tautiečiai nenustojo, bet ir leidžia sau daugiau – 2018 metais laisvalaikio kelionėms išleista 12 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Ir nors kelionių paketų kainos ir toliau augs pastebime, kad žmonės nepaliauja ieškoti būdų pamatyti daugiau už tą patį biudžetą“, – sakė Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė.

Pigių skrydžių pokyčiai šiemet itin ryškūs


Pigių skrydžių kompanija „Wizz Air“ prieš kelias savaites paskelbė, kad iš Vilniaus vasaros sezono metu nebevykdys skrydžių kai kuriomis kryptimis. Optimizuodama rinkos poreikius, kompanija sustabdys kelionių kryptis iš Vilniaus į Romą, Barį, Geteborgą, Gdanską ir Stokholmą. Bilietai šiomis kryptimis jau nebeparduodami.


Pasak turizmo ekspertės Ž. Gavelienės, skrydžių plėtra yra ne tik Lietuvos, o pasaulinė problema, nes paprasčiausiai trūksta įgulų.


Nepaisant šių pokyčių, ne visos naujienos turizmo sektoriuje buvo blogos. Pasak Ž. Gavelienės, pernai pradėti vykdyti skrydžiai į Atėnus tapo viena sėkmingiausių naujų krypčių. Taip pat pradėti vykdyti tiesioginiai skrydžiai į Trevizą, Amaną, Lvovą, Korfu.

„Oro linijų bendrovė „Turkish Airlines“ padidino skrydžių tankį ir suteikė dar daugiau galimybių patogiai keliauti iš Lietuvos. Kita gera naujiena – galimybė patogiai keliauti per Varšuvą iš Palangos ir Kauno su „LOT“. Deja nuo šių metų sausio naikinamas oro linijų bendrovės „SCAT“ tiesioginis skrydis iš Vilniaus į Astana. Šie skrydžiai buvo vykdomi vos daugiau nei pusę metų“, – tiesioginių skrydžių naujoves komentavo Ž. Gavelienė.

Pasak kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ generalinės direktorės, vis populiarės tolimosios kelionės į Madagaskarą, Jamaiką, Mauricijų, Meksiką, Balį, Tailandą. 2019 metais karštieji taškai yra – Jordanija, žemyninė Portugalija ir Madeiros sala, Islandija, Gruzija, Juodkalnija, Albanija.

„Kelionių organizatoriai plečia skrydžių geografiją ir siūlo naujų egzotiškų krypčių – tokių kaip Madagaskaras ir Albanija, kuri yra puiki alternatyva Kroatijai ar Graikijai, tik daug pigesnė, su nuostabiai paplūdimiais“, – sakė Ž. Gavelienė, pridurdama, kad atostogos Europoje tampa vis mažiau patrauklios dėl augančių atlyginimų kylančių viešbučių kainų.


Kalbėdama apie naujas kelionių tendencijas Ž. Gavelienė pastebi, kad nebelieka žodžio sezonas. Lietuviai linkę keliauti bet kuriuo metu, nes taip galima ir sutaupyti, ir patirti daugiau.

„Lietuvoje yra gana daug žmonių, kurie gali sau leisti daug keliauti. Pastebime, kad ir keliautojo profilis pajaunėjo – anksčiau vidurkis buvo 25 metai, o dabar vos 22. Tautiečiai atostogauja daugiau nei vieną kartą per metus, nes puikiai moka išnaudoti kiekvieną papildomą šventinę dieną“, – teigia ekspertė.

Šiais metais progų išvykti trumpoms atostogoms taip pat netrūks, vadinamieji ilgieji savaitgaliai laukia per – Kovo 11-ąją, Jonines, Vėlines, o per žiemos šventes pasiėmus keturias laisvas dienas bus galimybė ilsėtis net 12 dienų.

Kelionių organizatoriai pastebi ir išaugusį keliautojų reiklumą. „Anksčiau žmonės ieškodavo viešbučio Turkijoje su „viskas įskaičiuota“ paketu. Dabar pageidauja, kad viešbutyje būtų sporto sale, SPA, vandens pramogos vaikams, daugiau restoranų ir pan. Lietuviai jau konkrečiai žino ko nori ir geba tai įvardinti“, – džiaugėsi Ž. Gavelienė.

Ji taip pat pastebėjo, jog populiarėja senelių ir vaikaičių atostogos šiltuose kraštuose: „Močiutės su vaikaičiais keliauja visam mėnesiui ar net pusantro į šiltus kraštus, o tėvai atitrūkę nuo darbų prisijungia savaitei ar ilgesniam laikui. Dažniausiai tokias atostogas lietuviai renkasi Viduržemio jūros kurortuose.“

Noriai skiriame laiko savo kelionės paieškai

Savaitgalį vykusios tarptautinės turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodos ADVENTUR 2019 dalyviai tikino, kad lietuviai šiais metais kaip niekada anksčiau pirko brangias keliones į egzotines šalis. Kelionių organizatoriai pažymi, kad parodos rezultatai pranoko jų lūkesčius.

Kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius teigė, kad lietuvius domina ne tik tradicinės kryptys.

„Lietuviai tikrai pasiklausė patarimų ir pradėjo skirti laiko savo kelionės paieškai, nes nuo pat pirmos parodos dienos prasidėjo labai aktyvūs kelionių pardavimai. Žmonės atlieka namų darbus, ateina su krypčių ir viešbučių sąrašais, palyginę kainas. Jau šeštadienį pajautėme, kad šiemet parodoje pardavėme daugiau kelionių nei pernai. Labai padaugėjo ne tik standartinių užklausų dėl kelionių į Turkiją, Graikiją, Bulgariją, bet ir labiau išskirtinių, pavyzdžiui, į olimpiada Japonijoje, į kruizą po Aziją, ekspediciją į Antarktidą.

Ženkliai išaugo egzotinių kelionių pardavimai. Žmonės ieško kelionių ne tik šiems, bet ir kitiems metams. Toks ankstyvas kelionių planavimas leidžia spėti, kad šių metų kelionės jau suplanuotos ir jau pradedama ieškoti, kur nuvykti kitais metais,“ – sakė. R. Širvinskas.

Rimvydas Širvinskas-Makalius

Pasak kelionių organizatoriaus „Baltic Tours“ atstovės Rasos Levickaitės, poilsiautojų iš Lietuvos kelionių žemėlapis šiandien yra gerokai išsiplėtęs, tad nebeužtenka siūlyti vien tradicinius kelionių pasiūlymus.



„Per šių metų turizmo parodą pastebėjome, kad žmonės pradeda atiduoti daugiau juodo darbo kelionių agentui. Buvo toks etapas, kai žmonės labiau norėjo keliones organizuoti patys, ateidavo susirinkti daugiau informacijos, o dabar matome, kad tie patys žmonės ateina ir sako: „Pakeliavau pats, dabar noriu, kad viskas už mane būtų suorganizuota.“ Ši tendencija išties labai ryški, galbūt tai susiję su ekonomikos pakilimu, žmonių užimtumu,“ – svarstė R. Levickaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)