„Litexpo“ parodų grupės vadovė Jolanta Masiulienė ir kelionių organizatoriaus „Makalius.lt“ įkūrėjas Rimvydas Širvinskas DELFI papasakojo viską, ką reikia žinoti norintiems įsigyti kelionę geriausia kaina.

Pradėta rengti 2013 metais tarptautinė paroda ADVENTUR tapo didžiausiu specializuotu tarptautiniu turizmo renginiu Baltijos šalyse. Per šešerius metus parodos dalyvių skaičius ženkliai išaugo, o šiemet tikimasi sulaukti rekordinio lankytojų skaičiaus. Apie tai, ką lankytojai ras parodoje kalbėjomės su „Litexpo“ parodų grupės vadovė Jolanta Masiuliene.

– Galbūt dar yra negirdėjusių apie parodą Adventur – gal galėtumėte papasakoti, kam skirtas šis renginys?

– Paroda startavo 2013 metais ir nuo pat pradžios turėjo pagrindinę idėją – paskatinti žmones atrasti pasaulį, Lietuvą ir suteikti galimybę susikurti savo unikalų svajonių atostogų maršrutą, nepriklausomai nuo keliavimo pomėgių, turimo biudžeto ar įpročių. Parodoje galima planuotis keliones savaitgaliui į neatrastą Lietuvos kampelį arba pačias tolimiausias ekspedicijas atokiausiuose kraštuose. Visa tai lankytojai ras parodoje.

– Šiemet parodos tema Potyrių turizmas – kokias turizmo patirtis galės išbandyti parodos lankytojai?





Tyrimas, kurį socialiniuose tinkluose atliko Adventur 2019 organizatoriai, parodė, jog iš savo kelionių žmonės labiausiai laukia emocijų. Daugiau nei 90 proc. apklausos dalyvių teigė, kad keliaudami jie tikisi įspūdžių. Anksčiau žmonės medžiojo keliones su „viskas įskaičiuota“, o dabar nori kuo daugiau nuotykių. Žmonės pradėjo kolekcionuoti patirtis, nes tai yra didžiausias mūsų turtas.

Šiais metais Adventur pakvies pasinerti į tuos potyrius visais penkiais pojūčiais, o patyrimai lauks kiekvieno dalyvio stende. Parodoje lankytojų lauks virtualios kelionės, fototeleportacijos, magiški iliuzionistų triukai, nesustojantis laimės ratas, žaidimai be pralaimėjimų ir daug kitų interaktyvių pramogų.

– Parodos metu vyks visa galybė renginių – gal galėtumėte išskirti kelis svarbiausius?

– Šiais metai reginių bus daugiau nei 250, iš kurių 135 – susitikimai, neformalūs pokalbiai, diskusijos, forumai su pačiais įvairiausiai keliautojais, gidais, kelionių organiztoriais. Likę 118 – laimės valandos, kurių metu bus taikomos išskirtinės nuolaidos. Visur parodos renginius galite rasti ČIA.

– Adventur paroda kasmet sulaukia vis didesnio susidomėjimo tiek iš lankytojų, tiek iš dalyvių. Kokius naujus dalyvius šiemet išvysime?

– Šiemet parodoje laukiame virš 300 dalyvių iš 19 pasaulio šalių. Tarp naujų šalių, kurios prisistatys tiesiogiai yra Vietnamas ir Nepalas. Labai gausus būrys dalyvių atvyksta iš Baltijos regiono. Itin daug dalyvių šiemet sulaukėme ir iš Baltarusijos, kuri siūlo įvairiausias patirtis – nuo SPA turizmo iki žygių.

Atsinaujinusi šiemet bus ir lankytojų laisvalaikio erdvė, kurioje sau pasiūlymus ras oreivystės, alpinizmo, vandens sporto ir kito aktyvaus laisvalaikio gerbėjai.

Lietuvos pažinimo salėje pastebima tendencija, jog miestai buriasi po vienu skėčiu ir kviečia aplankyti ne vieną konkrečią savivaldybę, o keliauti po visą regioną.

Šiemet turime dar vieną naujovę – vaikų pramogų erdvę, kurioje mažieji lankytojai galės žaisti, kol tėveliai rinksis keliones. Ji bus įsikūrusi tarp 3 ir 4 salės.

– ADVENTUR oficialus atidarymas rytoj 10 valandą, kurio metu vyks iškilmingas Turizmo sėkmingiausiųjų apdovanojimų įteikimas. Kuo šie turizmo „oskarai“ svarbūs turizmui?

– Turizmo sėkmingiausieji – svarbiausi Lietuvos turizmo bendruomenės metų apdovanojimai, kuriuos pradėjo Valstybinis turizmo departamentas ir toliau tęs naujoji turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“, šiemet skelbiami jau 15-tą kartą. Internetu už nominantus balsavo beveik 10 tūkst. žmonių (8686).

Dešimtyje nominacijų – 30 buvusio Turizmo departamento (dabar VšĮ „Keliauk Lietuvoje“), turizmo asociacijų ir turizmo profesionalų atrinktų nominantų. Kiekvienai nominacijai atrinkti trys nominantai. 11-ta nominacija įteikiama už inovatyvumą. Turizmo sėkmingiausieji – galimybė padėkoti tiems, kurių dėka galime švęsti dar vienus sėkmingus ir rezultatyvius Lietuvos turizmui metus.


Jolanta Masiulienė

Pigių kelionių medžiotojams pataria atlikti namų darbus

– Kasmet parodoje dalyvaujantis keliautojas ir kelionių organizatoriaus „Makalius.lt“ įkūrėjas Rimvydas Širvinskas patarė, kokius namų darbus atlikti prieš parodą, jei norite įsigyti jums tinkamą kelionę už priimtiniausią kainą.

Ar verta eiti į parodą šiemet, jei apsilankymo tikslas – tik nuolaida?

– Be abejo verta, tačiau tai neturėtų būti vienintelis tikslas. Kasmet sutinku žmonių, kurie sako, kad iki parodos nežinojo, kur norėtų keliauti šiemet, tačiau aplankę įvairius stendus, apžiūrėję įvairius kelionių pasiūlymus, pamatę užsienio šalių pristatymus jie lengviau išsirenka. Dėl nuolaidos atvykti taip pat verta, nors dalį nuolaidų kelionių organizatoriai parodos metu paskelbia ir internete.

Anksčiau kelionių organizatoriai išankstinius pardavimus pradėdavo sulig parodos atidarymu, tačiau jau kelerius metus iš eilės išankstiniai pardavimai pradedami gerokai anksčiau, todėl nuo Naujų metų kainos vėl pradeda kilti. Taigi tie, kurie norėtų rasti pigesnį pasiūlymą, turėtų sulaukti Adventur parodos ir palyginti tas kainas.

– Šių metų vasarai išankstiniai kelionių pardavimai startavo jau praėjusių metų rudenį. Ar dar yra iš ko rinktis, ar teks rinktis iš likučių?

– Šie metai ypatingi keliautojams, nusprendusiems vykti su kelionių organizatoriais – konkurencija šiame versle padidėjo, pasiūla – taip pat. Atsirado ir naujų krypčių, ir pigių kelionių pasiūlymų. Taip, šių metų vasaros sezono kelionių pardavimai startavo 2018-ųjų rugsėjį. 



Nepaisant to, kelionių organizatoriai intensyviai ruošiasi parodai ir tikrai paskelbs nemažai specialių akcijų ir pasiūlymų.





Taip pat, atsirado kelionių organizatorių, siūlančių garantinius kambarius (t.y., keliones, kuomet nereikia laukti atsakymo iš viešbučio, ar jis turi laisvų kambarių pasirinktomis datomis – kambariai patvirtinami nedelsiant), todėl dar ir dabar galima rinktis tai, kas buvo pardavimų pradžioje. Tiesa, gal kiek brangiau, tačiau parodos proga kainos turėtų būti sumažėjusios.


Rimvydas Širvinskas-Makalius,

– Kokius namų darbus pasidaryti, kad apraibus akims lankytojas nepirktų bet ko, o sumedžiotų tikrai gerą pasiūlymą?

– Būtini namų darbai, kuriuos verta atlikti jau šiandien: išsirinkti kryptį, kuri traukia labiausiai, peržiūrėti tos krypties pasiūlymus, viešbučius, o atvykus į parodą arba internetu pirmą parodos dieną stebėti, ar kainos yra nukritusios, ar tikrai apsimoka ar verta spontaniškai pirkti.





Pigias keliones susimedžios tie, kurie neturi konkrečių atostogų datų ir gali jas prisitaikyti pagal kelionės pasiūlymą. Labai dažnai būna gerų pasiūlymų sezono pradžiai (gegužė, balandis) ir pabaigai (spalis). Ir man labai patinka šie mėnesiai.

Lyginkite kelių organizatorių pasiūlymus ta pačia kryptimi. 

Nepriimkite skubotų sprendimų, paklauskite, galbūt galima atlikti laikiną užsakymą konkrečiam kelionės pasiūlymui ir bent porą valandų apmąstykite, ar tikrai galėsite keliauti.





Parodos metu spec. akcijas taiko ir draudimo bendrovės kelionės draudimui, ir parkavimo aikšteles prie oro uostų siūlančios įmonės, todėl sutaupys ir jau įsigiję keliones, bet dar nepasirūpinę papildomomis paslaugomis.




– Galbūt paskutinę parodos dieną kelionių organizatoriai likusias keliones pardavinėja pigiau?



– Dažniausiai paskutinę parodos dieną, deja, pigiausių pasiūlymų nelieka, todėl rekomenduočiau atvykti penktadienį – turėsite didžiausią pasirinkimą. 


Kaip interneto projekto atstovas, taip pat noriu priminti, kad bus ir tokių pasiūlymų, kurie galios internete – tad galite ir ramiai ant sofutės su šeima sėdėdami išsirinkti pasiūlymus.

– Kokios kryptis dabar yra geidžiamiausios? 





– Vasaros atostogų kryptys išlieka daugmaž tokios pačios – Turkija, Graikijos salos, Bulgarija. Tik tie keliautojai, kurie kasmet nori atrasti kažką naujo, šiemet bus pakankamai palepinti. Pavyzdžiui, iš Lietuvos bus galima tiesiogiai vykti atostogų į Albaniją, o egzotiškiausia naujiena pavasariui – tai Madagaskaras, tiesiogiai iš Vilniaus. Pats gruodį ten lankiausi ir nuoširdžiai, neverčiamas, rekomenduoju!

Rimvydas Širvinskas-Makalius, Jolanta Masiulienė

– Ar parodos metu pardavinėjamos kelionės tik šiems metams?

– 



Dauguma kelionių – šiems, kadangi skrydžių bendrovės ar kelionių organizatoriai dar neturi paruoštų paketų kitiems metams. Tačiau besidominčių 2020 metų kelionėmis jau atsiranda, turėjome net naujametinių kelionių užklausų, ir ne vieną. Tai rodo, kad žmonės linkę planuoti iš anksto. Ypač jaunavedžiai, arba tie, kurie nori vestuvių užsienyje. 



– Kaip elgtis tiems, kurie labai nori nusipirkti kelionę pigiau, bet negali atvykti į parodą. Galbūt kelionių organizatoriai ir agentūros specialius pasiūlymus pateiks ir interneto svetainėse?

– 



Tikrai taip, tačiau ne visi pasiūlymai suguls į interneto svetaines. Be to, norisi suteikti kažką išskirtinio ir tiems, kurie specialiai atvyks į parodą ir skirs savo laiką – visi dalyviai atsilygins tuo pačiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)