Sakrališkos giesmių tradicijos pasiekia ir verslo organizacijas

Giedojimo ištakos siekia viduramžius, tačiau ši tradicija vis dar populiari ir šiandien. Dabar tradicijos puoselėjimos ne tik vietos bendruomenėse, kada giedotojai su giesmėmis pasveikina aplinkinius gyventojus, bet taip pat persikelia ir į verslo sektorių.

Anglijoje įmonės vis dažniau tokias šventines popietes su choro atliekamomis giesmėmis rengia savo darbuotojams. Atsižvelgdami į tradicijų puoselėjimą šį formatą Kalėdų sutikimui renkasi ir Didžiosios Britanijos prekybos rūmai Lietuvoje, savo nariams jau daugiau nei dešimtmetį organizuodami Kalėdų giesmių vakarą.

„Drįsčiau teigti, jog Anglijoje kalėdinis laikotarpis neįsivaizduojamas be giesmių. Tai, matyt, ir nulėmė, kodėl siekdami suburti vietinę britų bendruomenę Lietuvoje pasirinkome labai tradicinį ir kamerinį renginio formatą. Prieš Kalėdas dauguma turi daug įvairių renginių, įmonių vakarėlių, puošnių Gala vakarienių, tad mūsų tikslas buvo suburti visus jaukiam pasibuvimui kartu su šeima, kuris leistų ramiai pasitikti didžiąsias metų šventes be didelių įsipareigojimų ir pasiruošimų. Džiugu, jog pasirinktas formatas priimtinas ir lietuviams, kuriems sakrališkumas ir ramus advento laikotarpis irgi labai svarbus pagal vietines tradicijas“, – teigia Sandra Kundrotė, Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje vadovė.

Britiškas giesmų vakaras

Giesmių vakaras neapsiriboja tik choro pasirodymu. Labai svarbi tradicijų dalis – bendruomenės dainavimas (angl. Community singing), kada į giedojimą įsitraukia visi dalyviai.

„Tai, kad visi įtraukiami į dalyvavimą ir yra vakaro ašis. Mums norisi, jog svečiai jaustųsi atsipalaidavę ir patys kurtų šventinę dvasią. Jau daugelį metų bendraujame su choru „Draugiški projektai“, kurio formatas taip pat išskirtinis – visi choro nariai turi muzikinį išsilavinimą, tačiau gyvenime dirba visai kitose srityse. Prekybos rūmų valdybos pirmininkas Chirs Butler taip pat dainuoja šiame chore. Vakaro metu kiekvienas prisidedame prie šventinės nuotaikos kūrimo“, – pažymi S. Kundrotė.

Aukojimas – svarbi švenčių dalis

Istoriškai Anglijoje giesmių giedojimas buvo lydimas paramos rinkimu vargstantiems, tad ir šiandien dažnai tokios iniciatyvos yra susiejamos su labdaringu tikslu.

Britiškas giesmų vakaras

„Anglijoje labai gilios aukojimo tradicijos. Šioje šalyje beveik kiekvienam piliečiui įprasta bent minimalią dalį pajamų skirti pasirinktam labdaringam tikslui. Džiugu, kad mūsų rengiamame vakare aukojimo iniciatyva taip pat noriai priimama visų vakaro svečių. Šiemet bendradarbiaujant su „Happimess“ labdaros iniciatyva, vakaro metu vyko nedidelė mugė, kurioje prekiauta Lietuvos kūrėjų darbais. Visos surinktos lėšos bus skirtos onkologine liga sergančio berniuko gydymui“, – pažymi Sandra Kundrotė.

Mince pie pyragėliai – laukiamiausia vakaro tradicija

Anglijoje Kalėdos neįsivaiduojamos be tradicinių Mince pie pyragėlių. Manoma, kad recepto ištakos siekia dar XIII amžių ir yra perimtos ir tuometinių Vidurio Rytų šalių. Anksčiau pyragėliai išties buvo daromi su mėsa, dabar tai trapios tešlos gardėsiai su džiovintais vaisiais ir prieskoniais.

Istoriškai receptas keitėsi, gali varijuoti pagal Anglijos regionus, bet tai neatsiejamas švenčių atributas ir dabar.

Britiškas giesmų vakaras

„Man labai smagu, kad prie tradicijų puoselėjimo prisideda ir lietuvaičiai. Vakaro vaišėms Mince pie pyragėlių tešla yra brandinama beveik mėnesį pagal seną, tikrą britišką receptą. Jų gamyba pasirūpina lietuvė, „Šekpsyro“ viešbučio restorano šefė Vaida Alkimavičienė. Atrodytų tradicijos britiškos, bet puikiai prisijaukintos ir lietuvaičių“, – džiaugiasi Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)