Svajojantiems apie žiemos atostogas kelionių organizatorė Gabrielė Štaraitė atskleidižia, kur oras tikrai bus šiltas ir be lietaus, o norintiems aktyvesnio poilsio kelionių agentūros vadovas Janis Možeiko pataria, kur geriausia slidinėti.

Agentūros „Makalius“ įkūrėjas ir kelionių konsultantas bei organizatorius R. Širvinskas-Makalius sako, kad žmonių, norinčių šventes praleisti ne prie kalėdinės eglutės, o kur nors po palme, kasmet vis daugiau: „Tačiau palyginti su praėjusiais metais, šiemet daugiau žmonių nori Kūčias ir Kalėdas sutikti Lietuvoje, su šeima ir artimaisiais, o antrąją Kalėdų dieną susikrauti lagaminus ir išvykti Naujųjų sutikti užsienyje.“

Jo teigimu, norintys 2019-uosius pasitikti ne Lietuvoje turės plačiau atverti pinigines – tiesioginis skrydis į šiltuosius kraštus, pavyzdžiui, Egiptą, Tenerifę ar Jungtinius Arabų Emyratus, kainuoja apie 30 proc. brangiau nei įprastai. O skrydžio bilietai į Tailandą, Balio salą, Šri Lanką, Maldyvus ar pan. per didžiąsias metų šventes gali atiseiti du ar net tris kartus brangiau nei kitu metu.

„Keliautojų srautas šventiniu laikotarpiu – labai didelis, keliauja ir tie kurie nori pailsėti, ir emigrantai, norintys šventes praleisti su artimaisiais. Todėl lėktuvo bilietų kainos gerokai išauga. Tie, kas egzotinę kelionę Naujiesiems suplanavo iš anksto ir bilietus rezervavo dar gegužės–birželio mėnesiais, sutaupė – kainos tuo metu dar nebūna išaugusios“, – pastebi R. Širvinskas.

Anot jo, anksčiau gruodį gauti bilietų šventinėms kelionėms buvo beveik neįmanoma, o šiemet situacija kiek pasikeitė: „Atsirado daugiau kelionių organizatorių, savo veiklą vykdančių Lietuvoje ir siūlančių keliones poilsinėmis kryptimis. Atsiradus didesnei konkurencijai, šiemet dar ir dabar įmanoma gauti bilietų kelionėms, pavyzdžiui, į Egiptą, Fuerteventurą ar kitas Kanarų salas. Vienas kelionių organizatorius siūlo Naujųjų metų keliones už 600–700 eurų, kas yra palyginti nebrangu.“

Nuo gruodžio pradžios Europos didmiesčiai puošiasi ir kviečia į kalėdines muges, kur galima įsigyti išskirtinių dovanų, rankų darbo gaminių ar vietos produktų. Vienas pirmųjų, pasak R. Širvinsko, pasipuošė Londonas. Čia dar spalio pabaigoje Helovino dekoracijas pakeitė kalėdinės puošmenos.

Anot keliautojo, milžinišką įspūdį palieka, pavyzdžiui, Vokietijos mugės, kurias galima drąsiai vadinti didžiausiomis, puošniausiomis ir gražiausiomis visoje Europoje. „Aš ir pats lankiausi Vokietijos mugėse, taip pat Čekijos sostinėje Prahoje, kur yra ne viena, o kelios, didžiosiose aikštėse įsikūrusios mugės. Išties visi didmiesčiai, turintys senamiestį, šventiniu laikotarpiu atrodo labai įspūdingai ir ten galima rasti nuostabių dovanų artimiesiems“, – sako kelionių organizatorius.

Naujųjų sutikimas užsienyje – nuostabi patirtis, tačiau R. Širvinskas pataria prieš keliaujant pasidomėti, kaip ši šventė sutinkama vienoje ar kitoje šalyje, kitaip lūkesčiai gali būti nepateisinti. Jis sako, kad, pavyzdžiui, Kijevas nežinia, ar 2019-uosius pasitiks fejerverkų pliūpsniais ir labai džiugia nuotaika – pastaruosius kelerius metus dėl įtemptos padėties šalyje vietos žmonės linkę Naujuosius sutikti namuose, o ir šventinės nuotaikos stokoja.

„Dažnas svajoja apie Naujuosius Paryžiuje, prie Eifelio bokšto, tačiau turiu nuvilti – ten per Naujuosius fejerverkai uždrausti. Vietiniai paprastai renkasi aplink Triumfo arką, kur vyksta šviesų šou, o susirinkusieji nebent uždega šaltąsias ugneles“, – primena kelionių ekspertu tituluojamas R. Širvinskas.

Norintys sutikti šventes egzotinėse šalyse, turėtų nepamiršti, kad ne visose Naujieji švenčiami gruodžio pabaigoje.

„Nors vietiniai Naujuosius švenčia kitu metu, jie supranta, kad daugelis turistų, atvykstančių gruodžio pabaigoje, tikisi šventės. Paprastai kurortų viešbučiuose rengiamos šventinės vakarienės ir kviečiama pasigrožėti fejerverkais.

Praėjusiais metais Naujuosius sutikau Maldyvų Mafušio saloje, šiemet taip pat ketinu 2019-uosius pasitikti Maldyvuose. Paprastai kurioje nors salos dalyje įrengiama erdvė, kur susimokėjus tam tikrą mokestį galima pavakarieniauti ir pasigrožėti dangų nutvieskiančiais fejerverkais. Tikiu, kad ir vietiniams Naujųjų naktis būna išskirtinė proga pasigrožėti puikiu reginiu“, – pasakoja keliautojas.

Kur keliauti slidinėti: populiarios ir naujos kryptys

Mūsų tautiečiai – pakankamai konservatyvūs turistai, sako J. Možeiko, internetinės kelionių agentūros „AirGuru“ vadovas. Jo teigimu, populiariausia kryptimi keliaujant slidinėti išlieka Alpės: Italija, Austrija, Prancūzija, Andora, o ir jis pats rekomenduoja vykti slidinėti į Italiją.

„Ten yra viskas, ko reikia: puikiai prižiūrėtos trasos su pakankamu kiekiu sniego, gardus maistas, tvarkingi ir komfortabilūs viešbučiai bei daug kitų veiklų. Rekomenduojame Fasos slėnį, Kronplacą, Livinją“, – kalba J. Možeiko.

Jo teigimu, rinktis Fasos slėnį rekomenduojama tiems, kurie turi mažesnį biudžetą, tačiau mėgsta, kai yra daug trasų: „Iš ten keltuvais ir trasomis galima pasiekti visą Sella Rondos žiedą.“ Mėgstantiems komfortą labiausiai patinka Kronplacas – čia šildomi net keltuvai, kuriuose veikia ir bevielis interneto ryšys, teigia J. Možeiko.

Livinją dažniausiai pasirenka didelės draugų kompanijos, kadangi šiame kurorte įsikūrę populiarūs viešbučiai. „Be to, ten bemuitė zona, tad alkoholis ir įvairios prabangos prekės žymiai pigesnės nei kitur Italijoje“, – priduria jis.

Kelionių žinovas sako – nors iki Alpių srautų dar labai toli, populiarėja ir tokios slidinėjimo kryptys, kaip Gruzija ir Ukraina.

„Į Gruziją keliautojai vyksta ne tik dėl slidinėjimo malonumų. Svetingi gruzinai, skanus maistas, nuostabūs gamtos vaizdai, puikūs viešbučiai ir labai geros kainos tikrai vilioja“, – privalumus vardija J. Možeiko, tačiau perspėja – šioje šalyje ne taip gerai išvystyta turizmo infrastruktūra, tad, pavyzdžiui, kelionė nuo oro uosto iki kurorto gali užtrukti.

Kada geriausia keliauti slidinėti, priklauso nuo kliento poreikių, sako J. Možeiko.

„Šeimos dažniausiai vyksta slidinėti per vaikų atostogas, tačiau tuo metu kelionių kainos būna gerokai didesnės nei įprastai. Asmeniškai aš su malonumu renkuosi sezono pradžią arba pabaigą: jokių eilių prie keltuvų, mažiau žmonių trasose ir puikios viešbučių bei skrydžių kainos“, – teigia kelionių agentūros vadovas.

J. Možeiko turi patarimą ir tiems, kas nori ne tik aktyviai pailsėti, bet ir pasimėgauti saule – keliaukite kovo mėnesį, nes tokiu metu greičiausiai galėsite ne tik smagiai paslidinėti, bet ir šlaito apačioje pasimėgauti 10–15 laipsnių šiluma ir įdegti veidus.

Kelionių agentūros vadovas J. Možeiko, paklaustas, kur ir kaip keliauti slidinėti, kad sutaupytum, siūlo pabandyti nuvykti į Prancūziją nuosavu automobiliu – nors kelionė užtrunka ir gali varginti, kaina viską atperka.

„Ne tokie populiarūs Prancūzijos kurortai dažniau yra skirti vietinei rinkai, todėl kaina už savaitės apgyvendinimą su slidinėjimo pasu sausio mėnesį čia gali būti 150–200 Eur“, – teigia kelionių agentūros vadovas J. Možeiko.

Egzotiška žiema

Kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ vadovė Gabrielė Štaraitė portalui LRT.lt sako, kad renkantis kelionę į egzotišką šalį pirmiausia reikėtų atsakyti į klausimą, ko žmogus iš kelionės tikisi, ką nori patirti. Anot jos, ieškantys šilumos žiemą turistai gali rinktis tokias šalis kaip Tailandas, Birma, Šri Lanka ar Argentina (išskyrus Patagoniją).

„Nieko naujo nepasakysiu, norintys pasilepinti saule ir jūra turėtų keliauti į Tailandą, Šri Lanką, Maldyvus, Zanzibarą. Ten oras tikrai bus šiltas, saulėta ir be lietaus. Visose išvardintose šalyse galima rasti aukščiausios kokybės paslaugų, Maldyvuose viešbučių kokybė yra ypač aukšta“, – sako G. Štaraitė.

Jeigu temperatūra nėra tokia svarbi, tuomet reikėtų pasidomėti, kokiose šalyse yra tinkamos oro sąlygos, sako kelionių organizatorė: „Ar ne per karšta, ne per daug lietaus. Pavyzdžiui, Balio saloje lietuviškos žiemos metu pasitaiko lietaus. Žinoma, tai nereiškia, kad keliauti į Balį tuo metu nereikia, tiesiog reikia žinoti, kad gali lyti daugiau. Arba sausį kai kuriose Indijos dalyse gali pasitaikyti ir sniego, ir minusinės temperatūros. Keliautojui gali būti nefaina.“

Kalbėdama apie artimesnes, bet egzotines kryptis su tiesioginiais skrydžiais iš Lietuvos, G. Štaraitė išskiria Maroką ir Jordaniją. „Ir vienoje, ir kitoje bus vėsu. Mes siūlome keliones į Agadyrą Maroko pietuose, kur bus į lietuvišką pavasarį panašus oras. Jordanijoje gali būti ir sniego, bet jei turistas atvažiuoja į pažintinę kelionę ir tą žino, viskas gerai. Be to, žiemos mėnesiais keliauti yra gerai, nes tiek lėktuvo bilietai, tiek viešbučiai ne sezono metu yra pigesni“, – sako ji ir priduria, kad vieningos krypties žiemą tikrai nėra.

Paklausta, ar dar yra galimybių išvykti į egzotišką šalį šventiniu laikotarpiu, kelionių organizatorė sako visai neseniai sulaukusi skambučio su šiuo klausimu: „Žmogus norėjo sužinoti, ar dar turime laisvų vietų kelionei į Šri Lanką šventiniu laikotarpiu. Pas mus tokių nėra, jau per vėlu.“ Anot jos, gali būti likusių pavienių laisvų vietų, tačiau tokie atvejai reti: „Tai susiję su lėktuvų bilietais – arba jie labai brangūs, arba jų visai nėra. Per didžiąsias šventes ruoštis visada reikia kuo anksčiau.“

Pasaulinės tendencijos rodo, kad kelionių kainos po truputėlį kyla. Tą patvirtina ir G. Štaraitė: „Lyginant su ankstesnių metų kainomis, vidutiniškai kasmet kelionės pabrangsta iki 10 proc. Vienintelis dalykas, kuris dar kartais gelbsti, vietinių valiutų kursų svyravimai. Paskutinių kelių mėnesių tendencija, kad doleris brangsta, o daugumoje egzotinių šalių doleris yra pagrindinis piniginis matas. Tad tikrai kelionės nepinga arba net brangsta.“