Sunerimę lietuviai jaudinasi dėl įvestos karinės padėties ir baiminasi dėl savo saugumo, net ir tose šalies zonose, kuriose nėra įvesta karinė padėtis, kai kurie svarsto galimybę grąžinti arba perparduoti skrydžių bilietus.

Po incidentą Kerčės sąsiauryje, kurio metu Rusija šovė į Ukrainos karinius laivus ir sužeidė šešis įgulos narius, Ukrainos parlamentas pritarė siūlymui įvesti karo padėtį dalyje šalies. Nuo lapkričio 28 dienos karo padėtis įvedama 30 dienų.

Užsienio reikalų ministerija skelbia ir nuolat atnaujina rekomendacijas vykstantiems į įvairias užsienio šalis. Su jomis būtina susipažinti norint, kad kelionė būtų maksimaliai saugi.

Atsižvelgiant į tai, kad nuo lapkričio 28 d. trisdešimčiai dienų kai kuriuose Ukrainos regionuose, besiribojančiuose su Rusijos Federacija ir Padniestre (Odesos, Vinycios, Mikolajevo, Charkivo, Černihivo, Luhansko, Chersono ir Sumų sritys bei Azovo jūros Kerčės sąsiaurio rajonas), įvesta karo padėtis, URM šiuose regionuose rekomenduoja būti budriems ir vengti masinių žmonių susibūrimų.

„Karo padėtis be atskirų valstybės institucijų nurodymų neturėtų turėti poveikio piliečių laisvo judėjimo bei kitoms teisėms ir laisvėms. Patartina sekti vietos žiniasklaidą ir, prireikus, vadovautis valdžios nurodymais. Būtina nuolat su savimi turėti pasą“, - DELFI sakė URM atstovai.

Taip pat lieka galioti ir ankstesnės rekomendacijos, su kuriomis galima susipažinti čia.

URM neturi žinių apie susisiekimo su Ukraina apribojimus, tačiau prieš išvykstant verta pasitikslinti informaciją, kokia situacija sienos perėjimo punktuose, ar neatšaukiami oro skrydžiai, ar kitas keleivinis transportas vyksta pagal tvarkaraščius.

„Ir, žinoma, reikėtų nepamiršti pasitikrinti kelionės dokumento galiojimo laiko, įsigyti kelionės draudimą, įsitikinti, kad turite pakankamai lėšų kelionei. Taip pat rekomenduojame prieš išvykstant parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir užregistruoti kelionę URM tinklapyje, kad įvykus nelaimei su jumis galėtų susisiekti konsuliniai pareigūnai. Šie dalykai neatims daug laiko, tačiau gali apsaugoti nuo rimtų nepatogumų jau pradėjus kelionę. O ištikus nelaimei užsienyje dėl konsulinės pagalbos reikia kreiptis į Lietuvos ambasadą arba garbės konsulus“, - sakė URM atstovai.

Atsisakę kelionės praras pinigus

Turistų pamėgti Kijevas, Lvovas, Odesa nepatenka tarp regionų, kuriuose paskelbta karinė padėtis, todėl skristi į Ukrainos sostinę pabūgę lietuviai greičiausiai praras už bilietus sumokėtus pinigus. Pasak „Oro skundo“ vadovės Linos Lėsutytės, jei vežėjas neatšaukė skrydžio, pagrįstai tikėtina, kad jis gali šį skrydį saugiai įvykdyti.

„Force majeure aplinkybės yra laikytinos itin neįprastomis ir retomis, kurių nebuvo sudarant sutartį ir jų atsiradimo nebuvo galima protingai numatyti. Karas, pilietinis karas, maištai ir revoliucijos, piratavimas, sabotažas yra pateikti kaip pavyzdžiai Lietuvos Respublikos vyriausybės nutarime dėl atleidimo nuo atsakomybės esant nenugalimos jėgos aplinkybėms“, – sakė L. Lėsutytė ir pridūrė, kad šiuo atveju karo padėtis įvesta dešimtyje administracinių regionų ir Kijevas į sąrašą net nepapuola.

Ukrainos oro linijų keleivių vežimo sąlygų 7.1. ir 20.4. punktuose nurodoma, kada keleivis turi teisę atšaukti skrydį ir atgauti visą sumą už sumokėtą bilietą priklausomai nuo įsigyto bilieto rūšies sąlygų.

„Jei ypatingos aplinkybės, kaip karo padėtis, yra regione, į kurį keleivis skrenda ir būtent tuo metu, kai tebesitęsia karo padėties režimas, tokiu atveju manytina, kad keleiviai pagrįstai galėtų atsisakyti suplanuotas keliones su Ukrainos oro linijomis ir tikėtis atgauti sumokėtus pinigus“, - teigia L. Lėsutytė.

OroSkundas.lt vadovės teigimu, iki 600 Eur siekianti kompensacija, nustatyta pagal ES Reglamentą Nr. 261/2004 tokiu atveju keleiviams nepriklauso. Kompensacijos keleiviai galėtų tikėtis, tik jei skrydį mažiau nei likus 14 d. iki jo atšauktų oro linijos savo iniciatyva arba jei skrydis vėluotų, t.y. oro linijos nenuskraidintų keleivio biliete nurodytu laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)