Pasibeldus žvarbiems orams lietuviai pradeda ieškoti šiltesnių krypčių žiemos atostogoms. 
Į DELFI kreipėsi skaitytojas Rimas, kuris pamatęs paskutinės minutės kelionės pasiūlymą nedvejodamas ji nusipirko. Vyras teigia žinojęs apie pasibaigusį paso galiojimą, tačiau buvo įsitikinęs, kad sumokėjęs didesnę sumą naują pasą gaus per vieną darbo dieną.

„Žinojau, kad daugiau sumokėjęs galiu pasidaryti pasą per vieną dieną,tokia galimybė visada buvo. Nuvykęs užsisakyti paso sužinojau, kad tokia paslauga nebeteikiama, naujo paso per vieną dieną nebeišduoda, gali pagaminti tik per 5 darbo dienas,“ – pasakojo Rimas.

Nors kelionė ne į Europos Sąjungos šalį turėjo prasidėti būtent po 5 dienų, vyrui pavyko išvykti su nauju pasu rankose.

„Surizikavau ir užsisakiau naują pasą, kurį turėjo pagaminti per 5 dienas. Darbuotojos mane paguodė, kad gali būti pagamintas ir greičiau, nes dabar ne vasaros atostogų pikas, nėra didelių eilių. Taip ir nutiko – pasas buvo mano rankose jau po 4 dienų,“ – džiaugėsi vyras.



Aktyvus keliautojas ir kelionių organizatorius Udrius Armalis sako, kad visada žino, kiek dar galioja jo asmens tapatybės kortelė ir pasas. Tačiau kai kurie keliautojai, pasak pašnekovo, nėra tokie rūpestingi ir į savo tapatybės dokumentą pasižiūri tik kraudami lagaminus. 



„Pasai reikalingi visiems, kurie vyksta ne į Šengeno zoną, pavyzdžiui, į taip lietuvių pamėgtą Turkiją ar Egiptą. Vykstant į tokias šalis pasai turi galioti 6 mėnesius po grįžimo iš kelionės.
Visa laimė, kad dauguma klientų jau yra išmokę šią taisyklę ir žmonių su negaliojančiais pasais mažėja. Paskutiniu metu tokiu klientų beveik nepasitaiko“, – teigė superkeliones.lr vadovas U. Armalis ir prisiminė atvejį, kai klientai apsižiūrėję, kad jų pasai nebegalioja važiavo į Vilnių ir prašė pagaminti pasus kuo greičiau. Dažnu atveju pasų gamintojai būna supratingi ir padeda, tačiau taip rizikuoti nepatariama.


Prieš žiemos atostogų sezono piką vertėtų pasitikrinti asmens dokumento galiojimo trukmę ir laiku kreiptis į migracijos tarnybą dėl dokumento pakeitimo.



Šiemet lietuviams pasitaikė puiki galimybė išvykti net į 11 dienų trukmės kelionę šventiniu periodu, pasinaudojus tik 3 atostogų dienomis. Gruodžio 27, 28 ir 31 dienomis pasiėmę atostogas, lietuviai gali išvykti net ir egzotinėmis kryptimis, kur dažniausiai reikia paso.

Asmens dokumentų išrašymo centras prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos patikino, kad šiuo metu asmens dokumentų išrašymas vyksta sklandžiai, Lietuvos Respublikos pasai išrašomi be trikdžių.


„Bendra tvarka pasai išrašomi per mėnesį, skubos tvarka per 5 darbo dienas pasų išrašymas ir išdavimas šiuo metu užtrunka dvi arba tris dienas“, – DELFI sakė asmens dokumentų išrašymo centro atstovai ir pridūrė, kad asmens dokumentų išrašymo įrangą planuojama atnaujinti iki 2018 m. pabaigos, – Paso išdavimą skubos tvarka per vieną darbo dieną planuojama atnaujinti 2019 m. pradžioje.“


Valstybės rinkliava, nustatyta išduoti pasą bendra tvarka yra 43 Eur., skubos tvarka per 5 darbo dienas – 57 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)