Lietuvoje pirmoji „Laužų naktis“ suorganizuota dar 2008 m. Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje (angl. British Chamber of Commerce in Lithuania) iniciatyva ir šiemet bus minima jau 10-oji šventė, rašoma pranešime spaudai.

„Susidomėjimas renginiu paskatino tradiciją tęsti ir renginio neapriboti tik šalyje gyvenančiai britų bendruomenei. Lietuviams įprasta deginti Morę Užgavėnių metu ir vaišintis tradiciniais valgiais, šokti aplink laužą ir džiaugtis kitomis lauko pramogomis. Savo formatu „Laužų naktis“ yra labai artima, tad džiaugiamės, jog švente domisi vis daugiau lietuvaičių, ypatingai šeimos su vaikais“, – teigia Sandra Kundrotė, Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje vadovė.

Jungtinėje Karalystėje ši šventė minima jau daugiau nei 400 metų ir yra siejama su 1605 m. lapkričio 5 d. Parako sąmokslo išpuoliu, kada grupė protestuojančių katalikų, įskaitant Gajų Foksą, sumanė susprogdinti Parlamento rūmus Londone. Dabar britams tai ir išskirtinė proga grožėtis fejeverkais, nes šalyje jie leidžiami tik dukart metuose: per šią šventę ir Naujųjų metų naktį, tad tai vienas retų vakarų, kada gyventojai gali jais pasidžiaugti.

Lietuvoje renginio svečiai turi unikalią progą susipažinti ir patirti, kaip šią šventę mini britai, sužinoti renginio kilmę ir istoriją. Kaip ir per lietuviškas Užgavėnes, renginio metu laužo apsuptyje yra vaišinamasi tradiciniais gardėsiais: „laužo irisais“ (angl. Bonfire Toffee), piemenėlių pyragu, obuoliais su irisiniu glaistu.

Laužų naktis

Papildomai kasmet suorganizuojama išskirtinė pramoga: šiemet svečius linksmins ir gerai žinomas gatvės meno artistas Viačeslavas Mickevičius, kuris savo programa bene autentiškiausiai geba atkurti viduramžių juokdario dvasią, o įkvėpimo pasirodyrimui sėmėsi Škotijoje.

Švenčių tradicijos turi ir daugiau sąsajų. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje vaikams buvo įprasta Gajaus iškamšą panaudoti papildomiems kišenpinigiams susirinkti, t.y. prašyti praeivių pinigų (angl. Penny for the Guy). Lietuvoje per Užgavėnes persirengėliai taip pat praktikuodavo blynų kaulijimą.

Iniciatyvas vertina iš emigracijos sugrįžę lietuviai

Renginio organizatoriai taip pat pastebi, jog ilgesnį laiką Jungtinėje Karalystėje gyvenę lietuviai (emigrantai, verslininkai, diplomatų šeimos) taip pat aktyviai domisi galimybėmis tęsti puoselėtas britiškas šventes, tad sugrįžę į tėvynę noriai dalyvauja organizuojamose šventėse. „

Ši tendencija verčia mus pasidžiaugti, jog žmonių migracija skirtingas tautas ne atskiria, o suartina, skatina toleranciją ir praplečia akiratį: žmonės puoselėja ne tik gimtąsias tradicijas, bet vertina bei perima tai, ką pamėgo gyvendami svetimoje šalyje“, – pažymi Chris Butler, Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje valdybos pirmininkas.

Laužų naktis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)