1. Edinburgas (Škotija)

Skrydžio bilietai į šį miestą – jau A. Kavaliauskaitės rankose. Į Edinburgą ji sugrįžta po trylikos metų pertraukos ir sako, kad labiausiai ją ten vilioja sentimentai: „Tai buvo pirmoji mano kelionė lėktuvu. Buvau pirmakursė ir į kelionę leidausi su dar dvylika kurso draugų. Veikiausiai dabar taip keliauti nesugebėčiau – mama man tada davė 50 svarų, iš kurių 20 parsivežiau atgal. Valgėme tik pigius jogurtus ir visi trylika miegojome nedidelėje patalpoje, apsistoję pas nepažįstamus žmones.“

2. Barselona (Ispanija)

Į šį miestą televizijos laidų vedėja yra grįžusi ne kartą. Ir čia ją vilioja prisiminimai: „Čia pirmą kartą pamačiau palmę. Nuo tada noriu važiuoti visur, kur yra palmių.“ Ji sako, kad Barselona nuo pirmojo jos apsilankymo prieš keliolika metų gerokai pasikeitė.

Anot A. Kavaliauskaitės, galbūt daugeliui ir atrodo, kad Barselona tiesiog perpildyta turistų, tačiau kiek atokiau nuo miesto centro ir garsiosios Las Ramblos gatvės yra daugybė žavių rajonėlių. Juose atmosfera ne ką prastesnė nei Barselonos centre. Be to ji siūlo sėsti į traukinį, vos per pusvalandį nuvežantį į šalia Barselonos esančius nedidelius, bet gražius miestelius.

3. Maljorkos Palma (Maljorka)

Laidos „(Ne)emigrantai“ vedėja ir pati buvo emigravusi – pusmetį ji gyveno Maljorkos Palmoje. „Tai mažesnė, maždaug Kauno dydžio, Barselonos kopija, kurios centre yra nedidelis žavus paplūdimys. Nors pati sala garsėja kaip turistinis kurortas, šiame mieste jų ne tiek ir daug. Ten galima gražiai ir jaukiai gyventi, lengvai susirasti draugų. Kad ir kaip ten bebūtų, supratau, kad vien palmių ir saulės laimei neužtenka, todėl grįžau į Lietuvą“, – prisimena A. Kavaliauskaitė.

4. Budapeštas (Vengrija)

Čia žurnalistė viešėjo jau porą kartų. Jos nuomone, Budapeštas labai tinka keliautojams: čia skanus maistas, turtingas istorinis paveldas, puiki atmosfera, o kiek toliau nuo centro ir turistams draugiškos kainos.

5. Buenos Airės (Argentina)

Šį miestą žurnalistė vadina ganėtinai europietišku, taip pat savotišku Amerikos, Ispanijos bei Italijos deriniu. Ir nors patikina, kad nereikia tikėti visais stereotipais, kuriuos girdime apie užsienio šalis, ji sako, kad tango čia iš tiesų šokamas ant kiekvieno kampo. „Čia visi šoka, o jiems akomponuoja kartais net ir dvylikos žmonių muzikinės grupės. Turistai taip pat nėra diskriminuojami – į pamokas jie gali ateiti be išankstinės registracijos, susimokėti ir tiesiog mokytis šokti su vietiniais“, – pasakoja laidos „Tuzinas“ viešnia.

Žurnalistei įsiminė ir tai, kad žmonės ten daug skaito, yra gausybė jaukių knygynų, kuriuose netgi galima atsigerti kavos. Jos teigimu, Buenos Airių gyventojams įprasta mokytis nuolat, tad jie yra labai išsilavinę. „Ten labai skani jautiena! Buenos Airėse – skaniausi kepsniai pasaulyje“, – priduria ji.

6. Havana (Kuba)

Nors, žurnalistės teigimu, Havana skamba labai egzotiškai, turistų ten galima sutikti daugiau nei vietinių. Mergina pasakoja, kad miestas dabar išgyvena savotišką lūžį, kai vietiniai, pvz., gydytojai, dėstytojai, mokytojai, meta savo darbus ir stengiasi pragyventi iš turizmo.

Didžiausią įspūdį A. Kavaliauskaitei paliko Havanos aura, vietos žmonių bendruomeniškumas ir nuoširdus domėjimasis kitais. „Daug kas ten dar neturi interneto, tad nešiojasi užrašų knygeles ir vos tik išgrista juos sudominusį faktą, jį iškart užsirašo“, – šypsosi pašnekovė.

7. Liverpulis (Jungtinė Karalystė)

Tai – labai gražus, kompaktiškas ir romantiškas uostas, teigia A. Kavaliauskaitė. Aplankiusi daugybę Anglijos miestų bei miestelių, net ir tokių, kurios mažai kas žino, ji Liverpuli vadina savo mėgstamiausiu. Anot jos, muzika yra vietos gyventojų kraujyje, ne veltui iš čia kilo legendiniai „The Beatles“.

8. Puerto de Santiago (Tenerifė)

Tai nuostabus miestas, kuriame visada šilta, sako žinoma moteris. Pernai ji ten praleido porą mėnesių, buvo išvykusi rašyti antrojo savo romano. „Ten buvo per daug gera gyventi, kad galėčiau rašyti, tad romano taip ir neparašiau, – juokiasi ji. – Retai būna, kad gyvenu viena, dabar gyvenu su draugu, anksčiau turėjau kambariokių. Šiame miestelyje turėjau progą susidėlioti savo gyvenimo ritmą. Iš tiesų, tai labai smagus miestelis.“

Tenerifė

9. Tbilisis (Gruzija)

Vieną vasarą žurnalistė su draugu keliavo per Kaukazo šalis. Gruzijoje pora ilgai užsibūti neketino, ten jie lankėsi ir anksčiau. Tačiau viešint Tbilisyje buvo pavogti jų pasai ir kiti dokumentai, tad kelionė Gruzijoje kiek prasitęsė.

Tbilisis – labai unikalus ir linksmas miestas. Nors kai kuriuose aplinkiniuose miesteliuose laikas tarsi sustojęs, sostinė vystosi labai greita ir čia jautiesi kaip būdamas Europoje. Tačiau šis miestas žavi ir išlikusia senąją architektūra ir tuo, kad yra išsidėstęs ant kalvų. Čia – „Instagram“ mylėtojų rojus“, – pasakoja A. Kavaliauskaitė.

10. Roma (Italija)

Žurnalistė šį miestą vadina geriausiu pasirinkimu, kai norisi keliauti vienam – viską čia galima apeiti pėsčiomis, visi objektai praktiškai šalia, tad nebaisu pasiklysti. „Be to Romoje labai skanus maistas, o modernaus meno muziejus tiesiog fantastiškas“, – patikina žurnalistė.

11. Amsterdamas (Nyderlandai)

Žinoma laidų vedėja sako, kad čia lankėsi, kai buvo filmuojamos laidos, tad nors ir pamatė nemažai, liūdi neaplankiusi Van Gogo muziejaus. Vien dėl to verta sugrįžti, šypsosi žinoma moteris.

12. Ukmergė (Lietuva)

„Tai mano gimtinė, kur gyvena senelė ir mama, – pasakoja A. Kavaliauskaitė. – Iš čia kilo daugelis žinomų roko grupių, pvz., „Afiša“, „Requiem“ ir kt. Čia buvo surengtas vienas pirmųjų roko festivalių Baltijos šalyse „Rokmergė“. Ukmergė – lietuviškasis Liverpulis. Matyt, ne veltui užaugau su muzikos dvasia.“

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

Išsamiau – LRT RADIJO laidos „Tuzinas“ įraše.