Jis sukūrė filmuką apie Lietuvą, kurį tikisi išpopuliarinti visame pasaulyje ir taip reklamuoti mūsų kraštą. Jokūbas Laukaitis DELFI papasakojo, kaip sumanė sukurti šį filmuką ir kam jis skirtas.

Per pastaruosius penkerius metus esi apkeliavęs kone pusę pasaulio šalių, vystai verslą, esi daugiausiai sekėjų „Youtube“ kanale turintis lietuvis. Kaip viską suspėji?

Kai stengiesi padaryti daug, efektyviau išnaudoji savo laiką, tuomet ir pavyksta daugiau. Dauguma veiklų, kurias darau gyvenime yra tarpusavyje susijusios, viena kitai tikrai netrukdo. Kol turiu kompiuterį ir internetą galiu dirbti iš bet kokios pasaulio vietos, todėl kelionės netrukdo mano darbui.

Stebint tavo socialinių tinklų paskyras apima baltas pavydas, esi jaunas vyras, o matęs tiek daug, todėl natūralu, kad daugeliui kyla klausimas – kada gi dirbi?

Manau, kad „Instragrame“ gana lengva rodyti šiek tiek kitokį gyvenimą nei gyveni iš tikrųjų. Pavyzdžiui, gali savaitgalį apvažiuoti kelis labai gražius nacionalinius parkus, pasivažinėti vandens motociklais ir tada per kelias savaites išpublikuoti sukauptas nuotraukas. Socialiniai tinklai sukuria įspūdi, kad kiekvieną dieną veikiame kažką įdomaus, nors galbūt dieną naktį dirbi, o tik tą vieną savaitgalį buvai kažkur išvykęs.

Pastaruosius 3-4 metus su partneriais vystėme internetinę kuponų kampaniją Amerikoje. Prieš daugiau nei pusę metų mums pavyko ją parduoti ir dabar aš verčių naują profesinį gyvenimo puslapį, todėl turiu daugiau laiko kelionėms ir apmąstymams, ką veiksiu toliau.


Nors esi tikrai užimtas žmogus sukūrei ne vieną filmuką apie aplankytas šalis, kaip kilo mintis juos kurti?

Vos baigęs mokyklą pradėjau keliauti. Pirmus dvejus metus aš nieko nefilmavau ir nefotografavau. Vėliau suvokiau, kad tai buvo prastas sprendimas, nes neįkvėpiau kitų žmonių, niekam nieko nepapasakojau ir net mamai neturėjau, ką parodyti. Tuomet ir kilo mintis kurti filmukus, kurie pirmiausia, buvo skirti mano tėvams. Neturėjau minties uždirbti pinigų, užauginti auditoriją ir turėti populiarų kanalą.

Pirmieji filmukai, natūralu, kad nesulaukė didelio dėmesio, juose tiesiog užfiksavau savo patirtį. Tačiau vėliau keli filmukai sulaukė labai daug peržiūrų, kelis jų peržiūrėjo beveik 10 milijonų kartų. Ir staiga auditorija labai stipriai išaugo, nors niekada to neplanavau.

Dabar, kai turiu daug sekėjų, norinčių žiūrėti mano kuriamą turinį, suprantu, kad tai darydamas ne tik dokumentuoju savo patirtį, bet ir įkvėpiu, supažindinu su šalimis, kurių žmonės, galbūt, dar nėra matę. Tik dabar, po trijų su puse metų, supratau, kaip smagu kurti tokius filmukus ir įkvėpti žmones.

– Kaip kilo mintis sukurti filmuką apie Lietuvą?

Kai kuriose Europos šalyse žmonės apie mus šį bei tą girdėję. Dauguma žino, kad buvome Sovietų Sąjungos sudėtyje, bet viskas ką jie girdėjo. Štai sako: „Ryga jūsų sostinė? Aš ten buvau!“ ir tuomet aiškinu, kad ne, mūsų sostinė ne Ryga. Išvykus iš Europos žemyno situacija dar prastesnė. Didžioji dalis pasaulio gyventojų nėra net girdėjusi tokios šalies pavadinimo.

Keliaudamas kasdien išgirstu klausimą: „Iš kur tu esi?“. Išgirdę Lietuvos pavadinimą jie gūžčioja pečiais, tuomet aš jiems pasakoju apie mūsų šalį, rodau žemėlapį. Tai užtrunka nemažai laiko. Po penkerių metų tokių pasakojimų nusprendžiau, kad laikas sukurti filmuką apie Lietuvą, kurį galėčiau parodyti kiekvienam užsieniečiui, kuris nieko nežino apie mūsų šalį. Peržiūrėjęs 10 minučių filmuką jis sužinos išties nemažai: apie mūsų kultūrą, istoriją, maistą, krepšinį, politinę situaciją ir lankytinas vietas.

Jokūbas Laukaitis

– Įvairioms šalims reprezentuojančius filmus kuria reklamos agentūros, Lietuva – ne išimtis. Šį filmą sukūrei pats, be jokio finansavimo, savo lėšomis. Ar galima tai pavadinti savotiška duokle tėvynei?

- Aš gimiau ir užsaugau Lietuvoje, bet pastaruosius penkerius metus čia negyvenu. Vis dėlto tai yra mano namai ir noriu, kad apie juos sužinotų kuo daugiau žmonių. Mano „Youtube“ kanale esančius filmukus peržiūri daugybė žmonių, tikiuosi, kad ir filmą apie Lietuvą lydės sėkmė. Galbūt visi pamatę, koks gražus mūsų kraštas atvyks ir aplankyti.

Šis filmukas skirtas ne tik užsieniečiams, bet ir mums visiems. Dažnai dairomės į kitas šalis „O, Tailande daugiau paplūdimių, Anglijoje galima daugiau uždirbti, ten kalnai labai gražūs, o kaimyno žolė žalesnė“. Noriu, kad visi atsigręžtų į Lietuvą ir prisimintų, kokiame įspūdingame krašte gyvena.

Su kokiais keisčiausiais klausimais apie Lietuvą užsienyje esi susidūręs?

– Pamenu, tolimesniuose kraštuose, pavyzdžiui, Azijoje žmonės galvojo, kad Lietuva yra Afrikos arba Pietų Amerikos žemyne.

– Ar mėginant viską sutalpinti į 10 minučių filmą nekilo mintis, ateityje sukurti ir antrojo filmo?

Yra tiek daug dalykų, kuriuos norėčiau papasakoti... Norėjau pakalbinti įžymius Lietuvos žmones, kuriuos žinome ne tik mes, bet ir už Lietuvos ribų. Bet tuomet supratau, kad filmukas bus per ilgas, todėl šios minties atsisakiau. Galbūt šią idėją įgyvendinsiu ateityje.

– Filmo pabaigoje ragini visus dalintis šiuo filmuku su grotažyme – šaltibarčiai. Kodėl šaltibarčiai?

– Tai yra mano mėgstamiausias patiekalas ir, manau, kad šaltibarščiai yra unikaliausias patiekalas, kokį esu valgęs. Sugalvojau raginti žmonės, kurie dalinasi filmuku apie Lietuvą šalia užrašyti #saltibarsciai. Norėjau, kad tai būtų originalu, ne vien tik Lietuvos pavadinimas anglų kalba – Lithuania.

Taigi, jei keliaudami užsienyje susidursite su klausimu „Kas ta Lietuva“, parodykite jiems šį filmuką. Ir, žinoma, dalinkitės šiuo filmuku su grotažyme šaltibarščiai bei skleiskite žinią apie nuostabią mūsų šalį.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI TV konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (337)