Nors išgirdus žodį „hostelis“ dažnas įsivaizduoja dešimtvietį kambarį su knarkiančiais kaimynais, tai toli gražu nėra tikrasis svečių namų veidas, rašoma pranešime spaudai. Keliautojai visame pasaulyje renkasi šias nakvynės vietas ne tik dėl tinkamo kainos ir kokybės santykio, bet ir dėl dažnai netikėtos jų aplinkos bei svetingumo. Ne paslaptis, kad socialinis gyvenimas – neatsiejama svečių namų kultūros dalis. Gera žinia ta, kad dėl šių privalumų neteks aukoti miego kokybės ar privatumo – dauguma svečių namų turi privačius dviviečius kambarius su atskirais patogumais.

Priešingai nei viešbučių tinklai, svečių namai dažniau ir drąsiau eksperimentuoja, kurdami unikalią aplinką ar net pasiūlydami netikėtų veiklų savo svečiams. Tapyba ant sienų, terasa ant stogo su vaizdu į miestą, teminiai interjerai, pasivaikščiojimai su vietiniais po alternatyvias miesto vietas, išskirtinės vietos nuo industrinių pastatų iki istorinius filmus primenančių mansardų – tai tik maža dalis to, kuo gali maloniai nustebinti ekonomiški svečių namai Paryžiuje, Šanchajuje, Hondure ar Vilniuje.

Būtent tokius unikalius, tačiau patogius ir finansiškai prieinamus Europos ir pasaulio hostelius apžvelgė žinomas tinklaraštis „BudgetTraveller“, žurnalo „National Geographic“ apdovanotas geriausiu 2016 metų kelionių tinklaraščiu.

Neblėstanti aistra išskirtinėms svečių namų patirtims paskatino tinklaraščio autorių Kash Bhattacharya sudaryti unikaliausių pasaulio svečių namų sąrašus „Grand Hostels of the World“, kuriuos knygos formatu išleido žinoma dizaino, kelionių ir kultūrinių leidinių leidykla „Gestalten“.

Downtown Forest Hostel & Camping

Pasak knygos autoriaus, svečių namai – puikiausia vieta sutikti bendraminčių bei ten dirbančių vietinių gyventojų dėka atrasti miesto perlus, kurie dažniausiai aplenkia turistinius gidus.

Džiugu, kad „Grand Hostels of the World“ sudarytojai neaplenkė ir Lietuvos sostinės – į rinktinių pasaulio svečių namų sąrašą pateko ir daugelio pamėgta ypatinga Vilniaus vieta – Paupyje įsikūręs „Downtown Forest Hostel & Camping“.

Prieš 5 metus medžių apsuptyje įsikūrusius Vilniaus svečių namus dėl unikalios aplinkos netruko pamilti ne tik keliautojai, bet ir vilniečiai. Čia po vienu „stogu“ telpa jaukūs, miško tema dekoruoti kambariai, svetainė su židinyje spragsinčiomis malkomis, šviežiai kepti kruasanai pusryčiams, patogus kempingas kieme bei garažas–baras, kurio prieigos virto pirma Lietuvoje BBQ vasaros terasa. Norintys mėgautis ant žarijų gamintu maistu neišvažiavę iš miesto, čia gali išsinuomoti kepsninę su visomis reikalingomis priemonėmis. Negana to, vasaros sezono metu vilniečius ir svečių namų lankytojus į jaukią bendruomenę suburia terasoje vykstantys koncertai ir alternatyvus lietuviškos muzikos festivalis.

Downtown Forest Hostel & Camping

Knygos autorius Kash pastebi, kad ši vieta atspindi ir visos Lietuvos išskirtinumą – miškų bei žalumos gausą. „Nors svečių namai pačioje sostinės širdyje, čia ramu, kaip užmiestyje“, – pamini dar vieną „Downtown Forest Hostel & Camping“ pliusą knygos sudarytojas.

Downtown Forest Hostel & Camping

Peržvelgus įspūdingus „Grand Hostels of the World“ besipuikuojančius svečių namus, peršasi mintis, kad unikalių laikino apgyvendinimo vietų pasaulyje vis daugės, mat naujų patirčių ištroškę keliautojai jas renkasi mieliau nei vienas į kitą panašius viešbučius. O gal autentišką vietos gyvenseną ir kultūrą leidžiantys patirti svečių namai ateityje visai nustelbs tinklinius viešbučius?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)