Pasikeitė tvarka

„Priešingai nei buvo iki šiol Europos Sąjungos kelionių organizatoriams, tiek turizmo paslaugų rinkinio pardavėjams nebetaikomos Turizmo įstatymo nuostatos, nustatančios reikalavimus susijusius su prievolių įvykdymo užtikrinimais“, – pokalbį pradeda turizmo teisės ekspertas, advokatų kontoros „ADER“ kelionių advokatas Edmundas Rusinas.

O tai reiškia, jog Lietuvoje yra automatiškai pripažįstami kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje įsteigto subjekto turimi prievolių įvykdymo užtikrinimą patvirtinantys dokumentai, kurie atitinka tos šalies reikalavimus.

Kelionių agentai nebeatsakys

„Dėl to turistai turi žinoti, kad Lietuvoje pirkdami kitų ES šalių kelionių organizatorių kelionių paketus, iškilus nesklandumams turės kreiptis tiesiogiai į paslaugos teikėją esantį ne Lietuvoje. Už parduotų kelionių, kaip būdavo iki šiol, trūkumus nebeatsakys kelionių pardavimo agentai, o dėl pažeistų teisių gynimo bus būtina kreiptis tiesiogiai į ES valstybę, kurioje įsiregistravęs kelionių organizatorius“, – teigia kelionių advokatas.

Paprastai tariant, jei perkate kelionę iš Lietuvoje įsisteigusio kelionių pardavimo agento, bet tą kelionę organizuoja, pavyzdžiui, Vokietijos kelionių organizatorius neįsisteigęs Lietuvoje, ir kelionės metu kyla nesklandumų, pretenzijos turės būti reiškiamos Vokietijos kelionių organizatoriui, o nepavykus ginčo išspręsti – Vokietijos vartotojų teisių institucijoms ar teismui.

Edmundas Rusinas

Trečiosioms šalims negalioja

Vis tik šie įstatymo pakeitimai negalioja perkant keliones iš trečiųjų šalių kelionių organizatorių. Trečiosios valstybės kelionių organizatorius ar kelionių pardavimo agentas, parduodantis organizuotas turistines keliones Lietuvos Respublikoje, privalo būti įsisteigęs Lietuvos Respublikoje ir turėti Turizmo įstatyme nurodyto dydžio prievolių įvykdymo užtikrinimą bei atitikti kitus kelionių organizatoriui ir kelionių pardavimo agentui keliamus reikalavimus.

Kelionių pardavimo agentas, parduodantis Lietuvoje neįsisteigusio kelionių organizatoriaus keliones, atsako kaip kelionių organizatorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)