Sumažėjo investicijų į viešbučių statybos projektus

Turkijos viešbutininkų asociacija TUROB pateikė pirmojo 2018 metų pusmečio investicijų ataskaitą. Iš jos matyti, kad investuotojai ir statybų plėtros organizatoriai gavo leidimus 92 viešbučių, kuriuose turėtų būti įrengta daugiau nei 15 tūkst. numerių, statybai.

Bendra investicijų į šiuos viešbučių statybų projektus suma siekia 1,6 mlrd. Turkijos lirų (218 mln. eurų). Naujus viešbučius ketinama statyti 39-iuose šalies miestuose, tačiau daugiausia naujų pastatų iškils Antalijoje (10 objektų su 2 300 tūkst. numerių, į kuriuos ketinama investuoti 198 mln. Turkijos lirų (27 mln. eurų)) ir Stambule (9 objektai su 1 721 numeriu; bendra investicijų suma – 253 mln. Turkijos lirų (34,5 mln. eurų)).

Nepaisant didžiulės Turkijos paslaugų paklausos Europos rinkoje ir prognozuojamų rekordinių užsieniečių srautų, šiemetinės investicijos į būsimus viešbučius vertinamos kaip vienos iš kukliausių per pastaruosius 5-erius metus.

Palyginti su 2017 metais, investuota suma yra 9 proc. mažesnė, o nuo 2014 matų investicijų ją skiria net 40 proc. Sumažėjo ne tik projektų, bet ir bendras numatomų įrengti numerių skaičius: nuo 2014 metų rezultatų projektų ir numerių skaičiai skiriasi 2 ir 3 kartais atitinkamai. Tačiau investicijos į vieno viešbučio numerio įrengimą, palyginti su 2014 metais, išaugo 35 proc.

Pusė iš planuojamų viešbučių – biudžetiniai

Kaip nurodo asociacija TUROB, matyti tarp lyderių Antaliją ir Stambulą tikrai nekeista, tačiau kad trečias pagal planuojamų objektų skaičių – prie Juodosios jūros esantis Trabzonas, jau šiokia tokia staigmena (jame numatoma statyti 6 viešbučius su 448 numeriais). Dar vienas susidomėjimą keliantis ypatumas – investuotojų siekis statyti kuo daugiau trijų žvaigždučių viešbučių. Šiai kategorijai priskiriama beveik pusė, konkrečiai – 45, patvirtinti projektai.

Penkių žvaigždučių kompleksai figūruoja 10-yje projektų, keturių – 16-oje, o nedidelių viešbutukų – 15-oje. Asociacijos nariai nurodo, kad trijų žvaigždučių viešbučių populiarumą lemia ribotos investuotojų lėšos, taip pat bendra Turkijos ekonominė situacija. Negalima pamiršti ir to, kad tokius viešbučius daug lengviau išlaikyti ir eksploatuoti nei didelius kompleksus.

Viešbučio kambarys

TUROB taip pat akcentuoja, kad naujų viešbučių atsiradimas Antalijoje ir Stambule, turint omeny jau ir taip egzistuojančią perteklinę pasiūlą, tik dar labiau komplikuos esamą situaciją. Asociacija perspėja ir dėl investicijų sugrįžimo terminų, kurie, esą, neabejotinai nusitęs: šiandien Stambule pastatytas viešbutis atsiperka ne greičiau kaip po dviejų dešimtmečių, nors dar prieš penketą metų į jį investuotos lėšos sugrįždavo ne vėliau kaip po 7–10 metų.

Ar išloš turistai iš Rusijos?

Turizmo rinkos dalyviai įsitikinę, kad kelionių organizatoriams ir turistams viešbučių statybų plėtra populiariuose Turkijos kurortuose neabejotinai duos naudos.

Kaip rodo kelionių organizatorių turimi duomenys, dabar Antalijoje turistus labiausiai domina penkių žvaigždučių viešbučiai, taip pat ir ekonominiai šios kategorijos variantai, dirbantys pagal sistemą „viskas įskaičiuota“, išsiskiriantys tinkamai įrengta teritorija ir infrastruktūra, patogiu, nepriekaištingai aprūpintu pliažu, įdomiomis pramoginėmis programomis tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Trijų žvaigždučių viešbučiai, pasak kelionių organizatorių, taip pat turėtų būti paklausūs, nebent tektų nusivilti aptarnavimo kokybe.

„Daugėjant viešbučių, didėja ir konkurencija, todėl Turkijos viešbučiai negalės būti griežti kainų klausimais. Tereikia prisiminti, kaip šiemet Turkijos valdžia ne kartą ragino viešbučių savininkus nemažinti kainos ir netenkinti užsienio turizmo bendrovių pageidavimų. Turkija iš turizmo nori kuo daugiau užsidirbti, pritraukti kuo daugiau mokių turistų, tačiau nauji nebrangūs trijų arba keturių žvaigždučių viešbučiai šios užduoties nepalengvins. Svarbiausia juk ne numerių kokybė, o kambarių kaina“, – mano vienas iš ekspertų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)