Šiuo metu dalis lietuvių tik pradeda planuoti savo atostogas, tačiau kelionių organizatoriai tikina, kad pasirūpinti kelionėmis iš anksto tampa norma. Šiemet tokie besikeičiantys tautiečių įpročiai didžiuosius Lietuvoje veikiančius kelionių organizatorius paskatino suskubti ir pardavimus pradėti anksčiau nei įprasta.



„Stebime tendenciją, kad lietuviai vis daugiau keliauja, taip pat rodo didesnę iniciatyvą anksčiau pradėdami rūpintis savo atostogomis. Žmonės nori rinktis iš kuo daugiau variantų, ieško geriausio kainos ir kokybės santykio, ne ką mažiau svarbu rezervuoti patogią datą, kad kartu galėtų atostogauti visa šeima – tam išankstinių pardavimų laikas yra pats tinkamiausias“, – DELFI sakė Kristina Prieskienytė, kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ pardavimų vadovė.

Ne paslaptis, kad iš anksto atostogas planuojantys klientai gali rinktis iš didesnės viešbučių pasiūlos, o kelionių organizatoriai tikina, kad taip galima ir nemažai sutaupyti.

„Perkant dabar galima sutaupyti net iki 50 proc. Kiek vėliau seks kitas išankstinių pardavimų etapas, tačiau kainos bus jau šiek tiek didesnės. Didžioji keliautojų dalis keliones perka iš anksto, vis mažiau patrauklios tampa paskutinės minutės kelionės. Mat iš anksto perkant ir kelionės kainuoja pigiau ir galima rinktis patogesnį kelionės laiką, mėgstamą viešbutį ar norimą kryptį. Kai rinkdamasis paskutinę minutę vyksti ten, kur gauni“, – pasakojo „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Jai antrino ir „Kidy Tour“ atstovė, kuri teigė, kad šiuo metu rezervuojant kelionę ir apgyvendinimą 4 žvaigždučių viešbutyje su paketu „viskas įskaičiuota“ atostogų kainos prasideda nuo 299 eurų asmeniui, 5 žvaigždučių – nuo 349 eurų. „Per išankstinių pardavimų laikotarpį, kuris trunka nuo rugsėjo iki gruodžio pabaigos, kuomet geriausios kainos, planuojame parduoti iki 40 proc. visų kelionių“, – sakė Kristina Prieskienytė.


Kristina Prieskienytė

Pasak „Novaturo“ generalinio direktoriaus Lino Aldonio laikui bėgant atostogų sezonai taps nenutraukiami, tai yra, besibaigiant 2018 m. vasaros sezonui, klientams bus galima pasiūlyti galimybę susiplanuoti ir įsigyti būsimas jau 2019 metų atostogas. L. Aldonio teigimu, dirbant tokiu principu viešbučiai yra suinteresuoti suteikti nuolaidas, o kelionių organizatoriai – išankstinių pardavimų metu klientams gali pasiūlyti atostogas už mažiausią kainą.


„Perkant atostogas išankstinių pardavimų metu sutaupoma ne tik finansiškai, bet klientas gauna ir kitų atostogų planavimui skirtų naudų. Pavyzdžiui, mažiausios kainos garantija užtikrina, kad jei dėl kokių nors aplinkybių kliento įsigytas viešbutis sezono metu būtų mažesne nei įsigijimo išankstinių pardavimų momentu kaina, mes įsipareigojame kainų skirtumą grąžinti klientui, – tikino L. Aldonis. – Atostogų kainai įtakos turi daugelis faktorių: kada planuojamos atostogos, kokia jų trukmė, kokia atostogoms pasirenkama kryptis, kokios klasės viešbutis išsirenkamas ir t.t. Bet svarbiausia, ką reikia žinoti norintiems sutaupyti, tai yra tai, kad išankstinių pardavimų metu mes įsipareigojame klientų užsakymams taikyti mažiausios kainos garantiją.“ 



Populiariausia kryptis – Turkija

Viena ankstyviausių kelionių organizatorių paleistų krypčių – poilsiautojų iš Lietuvos taip pamėgta Turkija. Organizatoriai neatsidžiaugia ir rekordus siekiančiais pardavimais bei tikina, kad lietuviai atostogauja ne vieną kartą per metus – kai kurie į šiltus kraštus skrenda net 3-4 kartus.

„Pardavimai Turkijos pradėti pirmiausia, mat tai – populiariausia, paklausiausia ir perkamiausia kryptis, sulaukianti didžiausių poilsiautojų srautų. Norime patenkinti pagrindinių mūsų keliautojų lūkesčius ir suteikti galimybę įsigyti kelionę pamėgta kryptimi kuo anksčiau“, – sakė „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė.

Pasak bendrovės atstovės, kelionių pardavimai nuolat auga, o šiemet jie didėja rekordiškai – vien vasaros programa buvo padidinta 60 proc. Kadangi keliaujama vis daugiau, natūralu, jog ir pasiūla atsiranda anksčiau – kad būtų tinkamai suvaldyti procesai. 



„Apibendrinant paskelbtų 2019 metų išankstinių pardavimų rezultatus juntama, jog lyginant su tuo pačiu periodu praėjusiais metais, šiemet išankstinių kelionių perkamumas gerokai didesnis ir viršija net tris kartus. Žmonės perka keliones net metus į priekį, pvz., įgyja keliones į 2019-ųjų spaliui“, – išaugusius pardavimais džiaugėsi I. Aukštuolytė.

Inga Aukštuolytė

Matyt, išankstiniai pirkimai yra tokie aktyvūs ir todėl, kad perkant iš anksto nebūtina sumokėti visos kelionės sumos. Kelionės rezervavimui prašoma sumokėti 50 eurų pradinę įmoką asmeniui arba įnešti 10-20 proc. (priklausomai nuo viešbučio pateiktų sąlygų), o likusią sumą keliautojai gali apmokėti iki kelionės likus 21 dienai. Taigi įsigyjant kelionę nereikia iškart turėti visos sumos, pvz., už 4 asmenų atostogas, kurių vertė yra 1500 eurų, reikia sumokėti 150-200 eur. pradinį įnašą.

Likusias įmokas keliautojas gali planuotis savarankiškai jam patogiais periodais, o pasak kelionių organizatorių, taip mokant kelionė nepabrangsta. Vis dėlto „Tez Tour“ ir „Novaturo“ bendrovėse keliones galima pirkti ir naudojantis lizingo paslaugomis. Tokią galimybę šiemet žada pasiūlyti ir „Kidy Tour“ kelionių organizatorius.


„Įsigydami keliones internetu, mūsų klientai turi galimybę pasinaudoti ir mūsų lizingo partnerių paslaugomis, kelionę įsigyti išsimokėtinai. Perkančių išsimokėtinai klientų skaičius kasmet panašus“, – sakė „Novaturo“ vadovas L. Aldonis.

Linas Aldonis

Ar saugu pirkti keliones iš anksto?


Toks ankstyvas kelionių planavimas turi savų privalumų, vis dėlto daug žmonių nedrįsta savo atostogų planuoti metus į priekį. Sunku pasakyti kas gali nutikti per tą laiką, todėl gąsdina ne tik „nuplaukusios“ atostogos, bet ir pinigų praradimas. Pasitaikius tokiems atvejams, kiekvienas kelionių organizatorius situaciją sprendžia individualiai su klientu.

„Įprastai žmonės, susiplanavę vasaros atostogas, savo darbus ir kitus įvykius planuoja prie jų priderindami. Retai, tačiau pasitaiko atvejų, kai klientas kreipiasi dėl kelionės datos keitimo ar atšaukimo. Keliautojas turi teisę atšaukti kelionę sutartyje numatytomis sąlygomis. Tiesa, visada prašome kaip galima anksčiau apie besikeičiančius planus pranešti – kiekvieną situaciją vertiname individualiai, stengiamės ieškoti visoms pusėms tinkamiausio sprendimo“, – sakė „Kidy Tour“ pardavimų vadovė Kristina Prieskienytė.

Jeigu planai pasikeičia likus 21 dienai iki kelionės datos, „Tez Tour“ suteikia galimybę keisti kelionės datą, kryptį, viešbutį ar keliautojų skaičių be papildomo mokesčio, pagal tuo metu galiojančias kainas. Jeigu norima kelionės atsisakyti, likus 21 dienai iki išvykimo, sutartį galima nutraukti ir visi pinigai grąžinami, išskyrus sumokėtą pradinį įnašą.

Tuo tarpu „Novaturas“ klientams, atostogas įsigijusiems išankstinių pardavimų metu, leidžia nemokamai vieną kartą pasikeisti kelionės datą, trukmę ir kryptį. „Jei kelionė įsigyjama ne išankstinių pardavimų metu – tada yra turizmo paslaugų sutartyje numatytos taisyklės, kurios apibrėžia sutarties nutraukimo sąlygas“, – sakė bendrovės vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)