Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacija skaičiuoja, kad į Senąjį žemyną per metus atvyksta daugiau kaip milijardas turistų, o tai Europai leidžia uždirbti per 300 mlrd. dolerių. Labiausiai lankomos yra Prancūzija, Ispanija, Didžioji Britanija ir Italija.

Daugiausia keliautojų sulaukiančios šalys jaudinasi, kad masinis turizmas kelia grėsmę gamtai, architektūriniams paminklams, didėja tarša, kyla nekilnojamojo turto kainos, iš kai kurių vietovių išsikelia vietiniai gyventojai ir taip nyksta autentika.

Vienas labiausiai turizmo paveiktų miestų yra Venecija. Pernai ten apsilankė 28 mln. turistų, nors mokslininkai yra apskaičiavę, jog kasmet po porą milimetrų grimztantis miestas gali priimti dešimčia milijonų mažiau žmonių.

Labiausiai atvykėlių skaičius išaugo Islandijoje. Per 5 metus jų padaugėjo daugiau nei 200 proc. Baiminamasi, kad masinis turizmas gali pakenkti išskirtinei Islandijos gamtai. Siekdamos sumažinti žalą, kai kurios šalys pradeda riboti lankytojų srautus, neleidžia centruose statyti viešbučių, įveda naujų mokesčių turistams, o kai kur turistų tiesiog nebeįleidžia.