Turbūt kiekviename Turkijos viešbutyje rasite stendą su ekskursijų aprašymais, tarp kurių pasimesti ne taip jau ir sunku. Kleopatros sala, Pamukalė, Efesas, Sidės senamiestis, Vėžlių sala, pasiplaukiojimai su delfinais, kelionė laivu, kelionė greitaeigiu kateriu iki Graikijos Koso salos ir dar daug kitų variantų.

Skiriasi ne tik ekskursijų pobūdis, trukmė ir kainos, bet ir vežėjai, todėl esant galimybei pasirinkti, geriau siūlomas turistines išvykas pirkti iš patikrintų turų operatorių. Taigi, kaip neapsigauti ir pasirinkti tinkamą ekskursijų organizatorių?

Keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius nusprendusiems Turkijoje poilsiauti aktyviai patarė išlikti budriems. Pasak jo, nepatyrusiems ar angliškai nekalbantiems keliautojams ekskursijas verčiau įsigyti iš Lietuvos kelionių organizatorių. Patyrusiems – pasidaryti namų darbus ir dar iki kelionės pasidomėti patikimais vietos kelionių organizatoriais. 



„Ekskursijos Turkijoje – labai dažna ir opi tema daugeliui keliaujančių tautiečių. Žinoma, patikimiausia būtų ekskursijas įsigyti iš to kelionių organizatoriaus, su kuriuo atvykote atostogų: sugaišite mažiau brangaus atostogų laiko ieškodami geresnių kainų, derėdamiesi gatvėje. Taip pat kelionių organizatoriaus atstovas atvyks į jūsų viešbutį ir suteiks visą informaciją apie ekskursijas, priims užsakymus. Dar vienas privalumas vykstant į pažintinę ekskursiją su Lietuvos organizatoriumi – tai lietuvių kalba vedamos ekskursijos (tačiau būna išimčių – prieš užsakant būtinai pasidomėkite). Minusas – kainos dažnai būna aukščiausios iš visos pasiūlos“, – pasakojo R. Širvinskas.



Kelionių į Turkijos ir Egipto kurortus organizatoriaus „Kidy Tour“ produkto vadovė Neringa Kurtinaitienė, paklausta, kokias ekskursijas labiausiai mėgsta tautiečiai, teigė, kad operatoriai stengiasi patenkinti visų poilsiautojų norus, tad siūlomų ekskursijų spektras labai platus: „Siūlome įvairių ekskursijų nuo pažintinių, kai turistai gali susipažinti su regiono istorija, gamta ir miestais, iki ekstremalių ir pramoginių ekskursijų ieškantiems adrenalino. Ypač populiarios yra miestų pažinimo ekskursijos, nuotykių – ekstremalios, iš kurių itin pamėgta kanjoningo ekskursija, kai turistai leidžiasi kriokliais, laipioja uolomis, čiuožia vandeniu ir braunasi per uolose atsivėrusius plyšius. Atskiros ekskursijos organizuojamos keliaujantiems su mažaisiais, jų metu tiek tėveliai, tiek vaikai gali turiningai praleisti popietę, pavyzdžiui, stebėdami delfinų pasirodymus, ar susipažinti su povandeniniu pasauliu lankantis Antalijos akvariume.“

Nepaisant didelio Lietuvos kelionių organizatorių rengiamų ekskursijų pasirinkimo, įsidrąsinančių pirkti keliones iš vietinių agentūrų kasmet daugėja. Pasak patyrusio keliautojo R. Širvinsko, žmones suvilioja gerokai žemesnės kainos. 





„Pavyzdžiui, plaukimo plaustais upe ekskursiją galima įsigyti net perpus ar 3 kartus pigiau, tačiau siūlau tik kaina nesusižavėti. Kelionę jums parduodančio agentūros atstovo reikėtų paklausti, kas yra išvykos organizatorius, o vėliau juo ramiai pasidomėti įvedus įmonės pavadinimą internete, – pataria kelionių agentūros „Makalius“ vadovas ir priduria, kad tikrai ne visi aplinkui yra apgavikai. – Yra tikrai patikimų vietinių organizatorių, kurie dažnai organizuoja net ir identiškas ekskursijas tose pačiose vietose. Žinoma, pasitaiko ir apgavikų, kai užsakius ekskursiją iš gatvėje sutikto praeivio, vaikštančio su kelionės čekiais, sutartoje vietoje sutartu laiku galite taip ir likti: niekas neatvyks, o ir to, kuriam atidavėte pinigus už kelionę, neberasite. Tiesa, patikimų, didelių vietinių kelionių organizatorių kainos dažnai būna arba tokios pat kaip lietuviškųjų arba nežymiai žemesnės.“

N. Kurtinaitienė, paklausta, kiek kainuoja ekskursijos Turkijoje, teigė, kad jų organizuojamų išvykų kainos svyruoja nuo 20 iki 50 eurų asmeniui, vaikams taikomos didelės nuolaidos, kai kuriais atvejais siekiančios net iki 80 proc., o mažiesiems (iki 6 m.) jos kartais būna net ir nemokamos.



„5 iš 10 „Kidy Tour“ klientų atostogaudami Turkijos kurortuose savo atostogas praturtina ekskursijomis. Dar iš papildomų paslaugų kai kuriais atvejais klientams reikalingas privatus pervežimas iš oro uosto į viešbutį ir atgal. Dėl „viskas įskaičiuota“ paketo klientai viešbučiuose gauna viską, ko jiems gali prireikti, tad daugiau papildomų poreikių paslaugoms, be ekskursijų, neatsiranda“, – pasakojo N. Kurtinaitienė.



Renkantis, iš ko pirkti ekskursiją, ir lyginant kainas R. Širvinskas-Makalius patarė paskaičiuoti, ar nebus pridėta papildomų mokesčių. „Pavyzdžiui, vienas organizatorius gali į kainą jau įtraukti lankytinus objektus, o kitas – liepti susimokėti papildomai. Taip pat ir dėl maitinimo – vienur pietūs įskaičiuoti, o kitur turistai tiesiog paleidžiami kavinėje, kur gerokai aukštesnėmis kainomis turi pirktis patiekalus nei bet kur aplink. Neapsigaukite – kai kurie labai pigūs turai dažnai yra užslėpti pasivažinėjimai po kailių, odos gaminių, brangakmenių parduotuves, skatinant ten gerokai permokėti ir išleisti dar daugiau pinigų, nei planuota“, – į ką vertėtų atkreipti dėmesį, vardijo keliautojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)