Naujausio tyrimo duomenimis, šiltuose kraštuose atostogaujančių žmonių organizmuose aptinkama daugiau vitamino D, kurio nauda sveikatai niekas neabejoja. Taip pat tyrimo metu paaiškėjo, kad šio vitamino daugiau aptinkama ir ūkininkų kraujyje. Tai paaiškinti nėra sunku – jie daugiau būna saulėje, o būtent odai kontaktuojant su saulės spinduliais ir gaminasi vitaminas D. 



Dirbdami uždarose patalpose vitamino D per stiklą negauname, o paplūdimiuose naudojame kremus nuo saulės arba kremus su papildomomis SPF. Vis dėlto net nuolatinis buvimas saulėje neužtikrina reikiamo vitamino D kiekio. 


Mokslininkai susidomėjo, ar Orknyje – tai archipelagas Škotijos šiaurės rytinėje pakrantėje – paplitęs vitamino D trūkumas gali paaiškinti, kodėl išsėtinės sklerozės atvejų čia daugiau nei bet kur pasaulyje. Jie pamatavo dviejų tūkstančių žmonių (tai maždaug dešimtadalis salyno gyventojų) vitamino D kiekį ir nustebo, kad jis viršija Škotijos žemyninės dalies vidurkį. Geriausi rezultatai užfiksuoti tarp ūkininkų ir vyresnių nei 60 metų žmonių, kurie reguliariai atostogauja užsienyje.

Doktorantė Emily Weiss iš Edinburgo universiteto sakė: „Kuo daugiau žmonės atostogavo, tuo daugiau vitamino D jie turėjo. Nors vyresni žmonės paprastai turi mažesnį vitamino D lygį, tačiau jų buvo didesnis nei jaunesnių, nes jie atostogavo saulėtuose kraštuose. Tai rodo, kad poilsis šiltesniame klimate teigiamai veikia sveikatą, nes padidina šios medžiagos kiekį. Buvo įdomu sužinoti, kad tradicinis ūkininkavimas taip pat siejamas su didesniu vitamino D kiekiu Orknyje“.


Tai paaiškina tas faktas, kad ūkininkai būna daugiau lauke ir išnaudoja net menkiausią galimybę iš saulės gauti vitamino D. Šis vitaminas labai svarbus kaulams ir pirmiausia yra gaunamas būnant saulėje, taip pat su tokiais maisto produktais kaip kiaušinio tryniai, sūris ir žuvų taukai.

Vitamino D lygiui nustatyti atliekamas kraujo tyrimas. Yra manoma, kad pakankamas šio vitamino kiekis yra pagrindinis veiksnys užkertant kelią tokioms sveikatos problemoms kaip rachitas, vėžys, širdies ligos, diabetas ir demencija.


Jungtinėse Karalystėje, kaip ir Lietuvoje, vitamino D stygius mažiausiai tris žiemos mėnesius gresia visiems. Ir dėl saulės kampo visi tie, kurie gyvena į šiaurinėje Europos dalyje, nepasigamina šio elemento organizme mažiausiai penkis mėnesius per metus. 

Žiemą atostogaujantiems šiltuosiuose kraštuose sumažėja didina riziką susirgti išsėtine skleroze, nors tam įrodyti dar reiktų atlikti išsamesnius tyrimus.

Štai dar viena priežastis keliauti į paplūdimį ir lepintis saulės voniomis - taip ne tik dailiai įdegsite, bet ir pasirūpinsite savo sveikata.

Specialistai tvirtina, jog vitamino D trūkumo problema kraštuose, kur pusę metų dienos labai trumpos, yra beveik neišvengiama. Todėl svarbu vasarą vitamino D pasisemti kuo daugiau, o žiemą daryti viską, kad pavyktų jo trūkumus kompensuoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)