Jei lėktuvo bilietai jau yra kišenėje, o viešbučio kambarys užsakytas – tai beveik neišvengiama. Norėdami apsisaugoti nuo tokių situacijų, lietuviai vis dažniau seka vakariečių keliautojų pavyzdžiu ir į savo kelionių draudimo sutartį įtraukia neįvykusios ar nutrauktos kelionės riziką, rašoma pranešime spaudai.

Draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje Draudimo departamento direktorius Darius Bivainis sako, kad praėjusiais metais tokią draudimo paslaugą rinkosi net 38 proc. daugiau Lietuvos keliautojų nei anksčiau.

„Lietuviai keliauja vis daugiau, o kartu šioje srityje įgyja ir daugiau vertingos patirties. Ta patirtis rodo, kad kartais ilgai planuotai ir lauktai kelionei gali sutrukdyti įvairios, nuo paties žmogaus dažnai nepriklausančios kliūtys. Tai gali būti sveikatos problemos, atšauktas skrydis, nelaimė šeimoje ar kelionei būtinų dokumentų praradimas“, – vardina D. Bivainis.

Atšauktas atostogas galima susigrąžinti

Draudikų atstovas sako, kad suplanuotos kelionės taip pat gana dažnai neįvyksta dėl skrydžių su persėdimais iš Lietuvos gausos ir to, kad gyventojai atostogas planuoja savarankiškai.

„Prireikus atšaukti kelionę, oro linijos paprastai grąžina tik dalį už lėktuvo bilietus sumokėtos sumos ir tik tuomet, jei kelionės atsisakoma iki jos likus pakankamai daug laiko. Dėl to neįvykusios kelionės draudimas tampa vis aktualesnis didesnei daliai keliautojų. Jis atlygina žalą net ir tuomet, jei keliautojas prieš atostogas pameta savo asmens dokumentus“, – sako D. Bivainis.

Anot draudimo eksperto, neretai įvyksta taip, kad susergama arba apie nelaimę šeimoje sužinoma kelionės pradžioje. Daugelis žmonių nesiryžta jos tęsti rizikuodami didesnėmis sveikatos komplikacijomis arba grįžti namo nusprendžia dėl nelaimės sukeltų emocinių išgyvenimų bei norėdami palaikyti Lietuvoje likusius artimuosius.

Atostogų planus diktuoja šaltasis sezonas ir vaikų ligos

D. Bivainio teigimu, tokia draudimo apsauga gali būti pasirinktinai įtraukiama į kelionių draudimo paketą ir leidžia išvengti nuostolių net ir tuomet, kai tiesiog pavėluojama į skrydį.

Pasak draudimo eksperto, neįvykusios kelionės draudimą gyventojai dažniausiai renkasi planuodami brangesnes ir tolimesnes keliones, tačiau ji naudinga bet kurios išvykos į užsienį metu, ypač – šeimoms, auginančioms mažus vaikus.

„Įsivaizduokite, keturių asmenų šeima – tėvai su dviem vaikais – įsigijo kelialapį į Turkiją ir apsidraudė neįvykusios kelionės draudimu. Likus kelioms dienos iki išvykimo, vienas iš vaikų suserga ir net yra paguldomas į ligoninę. Šeima kuo skubiau kelionę atšaukia, o draudimas padengia nuostolius, nes neišvykimo priežastis yra draudžiamasis įvykis – komplikuota artimojo sveikatos būklė“, – pasakoja D. Bivainis.

Anot draudimo eksperto, trimis iš keturių atvejų išvykti į kelionę gyventojams sutrukdo arba ją nutraukti priverčia ligos. 60 proc. šių atvejų planus jaukia ne paties keliaujančiojo, o jo vaiko sveikatos problemos.

„Įsivaizduokite, kad keletą mėnesių planuojate kelionę užsienyje, užsisakote viešbučius, renkatės, ką pamatyti ir kuriuos vietinius restoranus išbandyti, o likus kelioms dienoms iki kelionės jūs arba jūsų šeimos narys patiria rimtą traumą. Neabejotinai tai būtų itin apmaudu, tačiau būdami apsidraudę, bent jau nepatirsite finansinių nuostolių ir turėsite galimybę atostogas tiesiog nukelti vėlesniam laikui“, – sako D. Bivainis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)