Turkijoje kurortų yra daugybė – Antalija, Alanija, Marmaris, Bodrumas, Fetija, Kemeras, Sidė, Didimas iki kiti. Taigi, kaip išsirinkti geriausią, kad jūsų atostogos būtų tokios, apie kokias visą laiką svajojote?



Kad tokių klausimų nekiltų, Turkijoje 22 kartus viešėjęs Edvardas Žičkus papasakojo apie populiariausius šios šalies kurortus.


Kuriame kurorte poilsiauti rekomenduotumėte ieškantiems pigiausių atostogų variantų?



– Pigiausia atostogauti Marmaryje. Tai vienas didžiausių ir populiariausių atostogų taškų. Jis siūlo labai platų spektrą viešbučių su „viskas įskaičiuota“ forma. 

Šį kurortą mėgsta lietuviai, rusai, lenkai, britai. Vokiečiai dažniau renkasi Bodrumą, esantį arčiau europinės Turkijos dalies, kur viskas šiek tiek brangiau.


– Ką rinktis ieškantiems šiek tiek daugiau prabangos ir komforto?

– 

Yra turistų, kurie nemėgsta ruošti namų darbų, nemėgsta naudotis tokiu Dievo kūriniu kaip „gūglas“. Jie ateina į kelionių agentūrą ir, pasiėmę katalogą, pavarto puslapius, suranda didesnę kainą – taip ir išsirenka. Deja, tai nėra geras būdas, nes kelionių agentūra tam ir sukurta, kad uždirbtų pinigus, kad greičiau ir brangiau ką nors parduotų. 



Jei mylite save ir savo atostogas, tikrai galite joms skirti šiek tiek laiko vakarais, po darbo. Tuomet kokybišką poilsi galite rasti ir Beleko kurorte. Jei agentūra siūlys aukštos klasės viešbučius Bodrume, viskas kainuos 1500-2000 eurų, o tos pačios klasės viešbučiai, kartais net modernesni, naujesni, Beleko kurorte jums gali kainuoti 800-900 eurų. Iš tikrųjų kainų skirtumas yra labai didelis, o kokybė ir servisas vienodi. Tiesiog reikia domėtis ir ieškoti.


Komfortiškų viešbučių yra ir Sidėje, ir Fetijoje, ir Didimuose, ir Marmaryje, atokiau nuo turistinių objektų.



Tik, žinoma, klausimas – apie kokią prabangą mes kalbame. Ar norime auksinių baldų, ar norime ilsėtis ten, iš kur per pusvalandį galima pasiekti istorinius objektus, kurie skaičiuoja tūkstantmečius? Tam nebūtina apsistoti brangesniajame Bodrume.

Mano mėgstamiausias kurortas yra Belekas. Iš jo per valandą gali pasiekti tokias vietas, kaip levandų žydėjimo festivalį, rožių laukus, žaliąjį kanjoną, kur smaragdiniai ežerai įsitaisę tarp stačių kalnų. Automobilį išsinuomoti gali už 40 eurų, nors vairuoti kurortiniuose miestuose nesunku – Stambule ir Ankaroje to pakartoti nenorėčiau.

Taigi, man prabanga – ne gulėjimas ant gulto su baldakimu, o galimybė greitai pasiekti senamiestį ar kitas lankytinas vietas.

Edvardas Žičkus

Ar verta naudotis viešuoju transportu? Ar visuose kurortuose jis patogus?


– Viešasis transportas nėra brangus, bet prieš kelionę reiktų pasidomėti, kurioje vietoje yra jūsų viešbutis. Gali tekti nusivilti sužinojus, kad nuo jūsų viešbučio senamiestis yra už dviejų valandų kelio važiuojant taksi.

Tikrai rekomenduoju naudotis viešuoju transportu ir taksi. Paprastai – tai patogu ir nebrangu. Žinoma, jei jūsų viešbutis nėra kokiame nors užkampyje.

– Kaip manote, ar saugu keliauti su vietiniais, siūlančiais ekskursijas, ar verčiau keliauti pačiam?

– Mes, lietuviai, daug dirbame, todėl jeigu atostogų turite tik savaitę, galbūt ne pats geriausias variantas dalį jų aukoti planavimui. Tokiu atveju siūlau rinktis kelionių organizatorių siūlomas ekskursijas. 

Man ne kartą yra tekę girdėti nemalonių istorijų apie vietinių agentūrų darbą. Sunku atsirinkti tikrai gerą agentūrą, nes, jei ji pasivadina „prada tour“, tai nereiškia, kad agentūra turi ką nors bendra su prada ar tour – gal tiesiog jų laki fantazija. Kainų skirtumas nėra toks didelis, kad būtų verta rizikuoti savo gera nuotaika.

Kita vertus, atlikę namų darbus, jūs galite susisiekti su tikraisiais kelionių mėgėjais arba lietuviais, gyvenančiais Turkijoje. Jie visai dienai išnuomos automobilį ir parodys tokias vietas, į kurias neveža jokia kelionių agentūra.

Taip keliaudamas, pats valdai savo laiką, gali ilgiau nei planuota užtrukti patikusioje vietoje. Taip gali už 4 eurus pavalgyti ne šėrykloje, į kurią atvežami dar keli autobusai lietuvių, rusų, lenkų ir kinų turistų, o jaukiuose turkų namuose.

– Nepamirškime ir tų, kuriems atostogos neatsiejamos nuo tinginiavimo smėlėtame paplūdimyje. Jiems svarbus kurorto atrankos kriterijus – paplūdimiai. Vienur jie smėlėti, o kitur akmenuoti. Kokie paplūdimiai įvairiuose kurortuose? 


– Bodrumo paplūdimiai iš tiesų yra nuostabūs, kai kurie net kvarcinio smėlio. Be to, tai panašiau į Graikiją, nei į Turkiją. Nuo čia iki Graikijos sienos vos 40 km. Sidėje ir Fetijoje paplūdimiai taip pat išties geri. Marmaryje jie nėra blogi, bet tai yra lietuviška Palanga – atėjus į paplūdimį, tikrai teks kovoti dėl vietos ant gulto.

Beleke paplūdimiai yra tamsesnio smėlio, bet ten saugu maudytis. Jūros gylis didėja pamažu, už poros metrų nenustebins praraja, todėl šis kurortas yra vienas patraukliausių atostogaujantiems su vaikais. 

Šiame kurorte yra vienas didžiausių visame pasaulyje pramogų parkas, vadinamas šeimų rojumi „The Land of Legends“, kur visos įmanomos atrakcijos: gyvūnai, vandens atrakcionai, visur vaikštinėja pasakų personažai.

Dalia Vaitkutė-Šiaulienė ir Edvardas Žičkus

Turkijoje yra plėtojamas ir suaugusiųjų turizmas. Kas tai?

– Tai viešbučių kompleksai, į kuriuos neįleidžiami jaunesni nei 16 arba 18 metų asmenys. Tokiuose viešbučiuose vyksta pačios geriausios diskotekos, jose groja žinomiausi pasaulio didžėjai, tokie kaip Armin Van Buren. Prie milžiniškų baseinų vyksta vakarėliai. Čia yra daugybė skirtingų restoranų, pvz., tamsiųjų, kur vakarieniaujama aklinoje tamsoje, arba afrodiziakų, kur ragaujama romantiškai nuteikiančių patiekalų. Viename tokių viešbučių yra 80 metrų ilgio podiumas, ant jo vyksta madų šou, o vakare ši erdve virsta milžinišku baru.

– 

Kuriame kurorte naktinis gyvenimas siautulingiausias?

– Šią tamsią dėmę turi Marmaris. Čia naktinis gyvenimas išties aktyvus ir ne dėl daugybės diskotekų, o dėl triukšmingų poilsiautojų.

– Kur keliauti vyresnio amžiaus žmonėms?


– Didžiausią ramybė aš atradau Didimuose. Tai nėra itin populiarus kurortas, bent jau tarp lietuvių kelionių organizatorių. Taip pat turėtų patikti ir Bodrumas. Bet jei norėčiau išsiųsti į kelionę savo tėvukus, aš greičiausiai siūlyčiau Fetijos kurortą. Ten jie tikrai pailsėtų, turėtų kur nuvykti ir ką pamatyti. Šalia kurorto yra ne tik jūra, bet ir kalnų, upių, istorinių vietų.


– Ar verta rinktis „viskas įskaičiuota“ paketą?


– Žinoma. Tik reikia suvokti, ko iš tokio paketo tikiesi. Jei į tokią paslaugą žiūri kaip į palengvinimą, jog nereikės sukti galvos, kur pavalgyti pusryčius, pietus ir vakarienę – tai yra nuostabu. Bet, jei, atvykęs atostogauti, galvoji – „va, aš susimokėjau už paketą ir suvalgysiu viską, kas yra įmanoma“, arba manai – „išgersiu viską, kas įmanoma, o geriausia, jei pavyks išgerti dar daugiau“ – tada yra blogai. Toks turistas, niekada neišeis iš viešbučio, o jei nueis prie jūros, vis tiek skaičiuos valandas, kad tik nepraleistu pietų. 



Bet kuriuo atveju siūlau bent kartą pavakarieniauti ne viešbutyje, kad pajaustumėte tikrą turkišką svetingumą. Tikrai neišleisite daug – papietauti galima už 7-8 eurus, o pavakarieniauti su kaljanu ir kitais priedais – už 15 eurų.


– Kaip vykti į Turkiją – savarankiškai ar su kelionių organizatoriumi?


– Galimi abu variantai. Be abejo, kelionių organizatorius pasirūpina viskuo – tave nuskraidina patogiu reisu, pasitinka oro uoste, nuveža į viešbutį, pasiūlo ekskursijų. Žinoma, gali keliauti ir savarankiškai, bet greičiausiai tai nebus pigesnis variantas. Vis dėlto pirmą kartą keliaujant į Turkiją nesiūlau eksperimentuoti ir vykti savaraniškai, ypač jei turite tik vieną savaitę atostogų. 


Edvardas Žičkus

– Kodėl reikėtų rinktis Turkiją?

– Todėl, kad nebrangu, geras oras, draugiški žmonės, gardus maistas, labai turtinga kultūrinė programa, netolimas skrydis. Dabar vienas kelionių organizatorius, rengiantis keliones tik į Turkiją ir Egiptą, siūlo ilgojo savaitgalio išvykas į Turkiją pvz., išskristi šeštadienį ir grįžti antradienį. Ir tai išties nebrangu. Kai paskaičiuoju, kad savaitgalis Palangoje šeimai kainuoja 500 eurų (apsistojus viešbutyje ir valgant ne kababus), Turkijoje tiek neišleisčiau. Čia neseniai dviese už tokį savaitgalį su pramogomis sumokėjome 380 eurų. O nuvažiuoti iki pajūrio ir nuskristi iki Turkijos užtrunka tiek pat – 3,5 valandos.



Ko reiktų paragauti, kaip derėtis su vietiniais ir ko nepirkti lauktuvių? Apie tai ir dar daugiau kalbėjomės DELTI TV konferencijoje, kurią rekomenduojame peržiūrėti tiems, kurie planuoja atostogas Turkijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)