Turizmo teisės ekspertas, advokatų kontoros ADER advokatas Edmundas Rusinas pranešime spaudai tikina, jog nereikėtų bijoti pirkti kelionių ne Lietuvoje, tačiau prieš tai darant reikėtų žinoti kelis dalykus, jog atostogos neapkarstų.

Kurios šalies teisė galioja?

„Niekas nedraudžia mūsų šalyje pardavinėti kitų ES šalių kelionių organizatorių kelionės paketų, kurie vykdomi ne iš Lietuvos. O tarkime, kelionė į Egiptą iš Rygos. Tokios kelionės gali būti įsigyjamos online būdu arba per kelionių organizatorių tarpininkus – kelionių pardavimo agentus. Nurodytu pirmuoju atveju tarp turisto ir kelionių organizatoriaus susiklosto tiesioginiai turizmo paslaugų teikimo santykiai ir taikoma tos šalies teisė, kurioje įsisteigęs kelionių organizatorius“, – sako kelionių advokatas.

Visiškai kitokia tvarka ir teisiniai santykiai galioja, jeigu mes perkame kelionę ne tiesiogiai iš užsienio organizatoriaus, o per Lietuvoje veikiantį tarpininką – kelionių agentą: „Ši situacija palankesnė vartotojui, kadangi iškilus nesutarimams, jis gali savo teises ginti mūsų šalyje. Tokiu būdu, įsigijus Vokietijos kelionių organizatoriaus kelionę iš Lietuvos kelionių pardavimo agento, pretenzijas dėl paslaugų kokybės ar žalos atlyginimo galima reikšti kelionę pardavusiam Lietuvos kelionių pardavimo agentui, nepriklausomai nuo to, kad faktiškas paslaugas teikė užsienio organizatorius.“

Advokatas Edmundas Rusinas


Ką daryti, jei tapo nemokus?

Susiklosčius tokiai situacijai, jog jei ES kelionių organizatorius tampa nebemokus ir nebegali vykdyti savo įsipareigojimų, o turistas kelionę pirko per Lietuvoje veikiantį agentą. Pastarasis neprivalo vykdyti kelionių organizatoriaus prievolių. „Dėl to tokiu atveju vartotojas savo teises turėtų ginti ne pagal Lietuvos teisę. O reikšti pretenzijas užsienio valstybės įgaliotai institucijai, pavyzdžiui, garantiniam fondui“, – sako pašnekovas.

Trys dalykai prieš perkant kelionę

Daugiau nei dešimt metų su turizmo teise dirbantis advokatas turi kelis svarbiausius patarimus besiryžtantiems pirkti keliones iš užsienio kelionių organizatorių ar jų tarpininkų. Visų pirma, prieš įsigyjant kelionę pasidomėti subjekto patikimumu bei mokumu.

Taip pat gerai įsigilinti į paslaugų teikimo sutartį. „Ir dar svarbu žinoti, jog ES kelionių organizatoriui netinkamai suteikus turizmo paslaugas, iš kelionę pardavusio Lietuvos kelionių pardavimo agento galima reikalauti ne tik turtinės, bet ir neturtinės žalos atlyginimo“, – pokalbį užbaigia E. Rusinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)