Agentūros „Tapestry Research“ atliktoje apklausoje miestų gyventojai buvo klausinėjami apie įvairius gyvenimo tame mieste aspektus. Miestai buvo reitinguojami tokiose kategorijose kaip maistas, gėrimai, kultūra, draugiškumas, prieinamumas, laimė ir tinkamumas gyventi.

Štai 32 labiausiai prieinami, draugiškiausi ir smagiausi pasaulio miestai, surikiuoti didėjančia tvarka. Šalia nurodytas įvairiose kategorijose jų surinktas bendras balas.

32. Stambulas (87,1)

Stambulo gyventojai didžiuojasi savo unikaliu miestu ir jo istorija, tačiau didžioji dauguma vis dėlto nejaučia pasitenkinimo gyvenimu – tik pusė šio Turkijos miesto gyventojų per pastarąsias 24 valandas jautėsi laimingi.

31. Singapūras (98,7)

Singapūro gyventojai gal ir nelabai aukštai vertina mieste vykstantį kultūrinį gyvenimą, tačiau jie labai vertina jo saugumą ir galimybę ramiai pasivaikščioti naktį.

30. Bostonas (103,7)

Bostonas yra vienas mažiausiai įperkamų miestų šiame reitinge, taip pat prastai vertinamas jo naktinis gyvenimas, tačiau jo gyventojai išsiskyrė savo laimės pojūčiu. Beje, daugiau kaip pusė apklaustų bostoniečių žino savo kaimynų vardus.

29. Dubajus (105,3)

Nepaisant plačiai žinomo šio miesto žavesio, Dubajus garsėja kaip ilgiausias darbo valandas turintis miestas (vidutiniškai 46 valandos per savaitę). Tai brangus miestas, mat viena naktis mieste vidutiniškai kainuoja 167 dolerius.

28. Sidnėjus (106,1)

Nors gali atrodyti, kad Sidnėjuje trūksta veiklos ir gerų restoranų, tačiau šio Australijos miesto gyventojai gyvena sveiką gyvenimą: 66 procentai jų per pastarąją savaitę sportavo, o 38 procentai niekada nėra vartoję narkotikų. Vis dėlto, jie žino kaip švęsti – tai daugiausia degtinės pasaulyje suvartojantis miestas.

27. Majamis (107,9)

Majamis garsėja kaip triukšmingiausių restoranų vieta, tačiau miesto gyventojai skundžiasi prasta viešojo transporto sistema. Net 52 procentai jų tvirtina nekenčiantys jos ir tai yra didžiausias procentas tarp visų apklausoje dalyvavusių miestų.

26. Honkongas (109,6)

75 procentai Honkongo gyventojų džiaugiasi miesto viešuoju transportu, kas labai pakėlė bendrą jo balą. Taip pat Honkongo gyventojai garsėja kaip dažniausi restoranų lankytojai pasaulyje.

25. Maskva (110,2)



Maskvos gyventojai nelaiko savo miesto draugiška vieta, tačiau jie tikina, kad Rusijos sostinė gali pasiūlyti intensyvų naktinį gyvenimą – net trečdalis maskviečių miegoti eita gerokai po vidurnakčio. Taip pat tai miestas, kuriame užsimezga daugiausiai tarnybinių romanų.

24. Bankokas (111,0)

Tyrimas parodė, kad Bankokas yra pasaulinė gatvės maisto sostinė. Čia dažniau nei bet kur kitur valgoma gatvėje – vidutiniškai 42 kartai per metus. Taip pat Bankoko gyventojai mėgsta vaikščioti į restoranus. Net 94 procentai apklausos dalyvių pastarąją savaitę lankėsi restorane.

23. Vašingtonas (111,3)

Paminklas The Ulysses S. Grant (Vašingtonas)


Vašingtonas yra pasimatymų sostinė, mat čia daugiausia vienišių stengiasi būti kompanijoje ar naudojasi pažinčių programėlėmis. Tačiau Vašingtonas yra didžiausią įtampą patiriantis miestas šiame sąraše.

22. Pekinas (113,0)

Šis miestas išties siūlo daug smagių dalykų, tačiau keliauti jame labai sudėtinga. Net 6 procentai Pekino gyventojų kasdien kelionei į darbą ir iš jo skiria nuo dviejų iki trijų valandų.

21. Ciurichas (115,3)

Šio miesto gyventojai yra labai aktyvūs, čia, kaip ir Melburne, miestiečiai labai daug laiko skiria fiziniam aktyvumui.

20. Los Andželas (116,8)

Nors šis miestas garsėja restoranų kultūra, tačiau jis liko dvidešimtoje vietoje dėl to, kad Los Andžele labai sunku užmegzti draugystes ir eiti į pasimatymus.

19. Tokijas (117,7)

Tokijo gyventojai mėgsta savo miesto maistą – jie lankosi restoranuose dažniau nei daugumos šiame reitinge paminėtų miestų gyventojai.

18. Berlynas (119,2)

83 procentai Berlyno gyventojų žino artimiausių kaimynų vardus – tai labai didelė dalis, palyginti su pasauliniu vidurkiu (55 procentai), o tai padeda suprasti, kodėl jie jaučiasi mažiausiai vieniši. Jiems patinka leisti laiką namuose, tad visai nenuostabu, kad berlyniečiai rečiausiai restoranuose besilankantys iš apklausos dalyvių.

17. San Fransiskas (119,4)

Šis miestas gali pasigirti šurmuliuojančiais restoranais, kuriuose siūlomi vėlyvieji pusryčiai. Be to, net 88 procentai miesto gyventojų „jaučiasi laisvi būti savimi“. Deja, tik septyniolikta vieta reitinge atiteko dėl prastai vertinamo miesto saugumo ir įperkamumo.

16. Šanchajus (119,5)

Nors tai nėra pigus miestas, tačiau Šanchajuje išties yra ką veikti. Nors miesto gyventojai skundžiasi, kad čia sunku rasti meilę, bet 79 procentai tiki, kad čia lengva… atsitiktinai susitikti.

15. Meksikas (121,2)

Meksiko gyventojai labiau domisi kultūriniu gyvenimu nei bet kur kitur: jie lankosi teatruose, kine, meno galerijose, muziejuose ir koncertuose net 76 kartus per metus.

14. Paryžius (124,9)



Kaip rodo apklausos rezultatai, Paryžiaus gyventojai dažniausiai pasaulyje mėgaujasi seksu – keturi iš penkių paryžiečių pas pastarąjį mėnesį mylėjosi. Taip pat šis miestas garsėja savo kultūriniu gyvenimu. Tiesa, pramogos čia nepigios. Be to, Paryžius garsėja kaip pasaulinė pagirių sostinė.

13. Ostinas (125,3)

Šiam Teksaso valstijoje esančiam miestui tenka pirmoji vieta gyvos muzikos kategorijoje ir antra vieta už jo barus. Taigi, tai puiki vieta šauniems koncertams. Be to, jo gyventojams santykinai neilgai trunka kelionė iki darbo ir atgal – vidutiniškai vos 22 minutes.

12. Tel Avivas (125,8)

Izraelio mieste Tel Avive rasite geriausias vietas pavalgyti ir atsipalaiduoti. Taip pat šis miestas užima labai aukštą vietą vienos nakties nuotykių kategorijoje. Dar vienas išskirtinumas yra labai trumpos darbo valandos – vidutiniškai per savaitę čia dirbama 27 valandas.

11. Edinburgas (128,2)



Edinburgo gyventojai žino kaip smagiai leisti laiką – jie garsėja kaip mėgėjai išgerti ir vidutiniškai per metus 24 dienas kenčia pagirias.

10. Barselona (128,4)

Barselonos gyventojai kultūra domisi vidutiniškai 71 kartą per metus, taip iškovodami miestui antrą vietą šioje kategorijoje po Meksiko. Barselos gyventojai restoranuose lankosi dažniausiai pasaulyje.

9. Filadelfija (129,2)

Apskritai Filadelfijos gyventojai savo miestą įvardijo kaip labiausiai įperkamą pasaulyje ir kaip vieną maloniausių gyventi. Taip pat čia nesunku nukakti iš vienos vietos į kitą – tai trunka vidutiniškai 24 minutes.

8. Lisbona (130,2)

Lisabonos gyventojai dažnai valgo mieste, leidžia laiką su savo šeimomis. Taip pat jie džiaugiasi, kad čia lengva užmegzti draugystes ir susirasti meilę. Vidutiniškai vakaras mieste atsieina tik 46 dolerius.

7. Mančesteris (130,9)
Gal Mančesterio gyventojai ir nespjauna į alkoholį, tačiau jie sugeba bendrauti ir prie arbatos puodelio – jie užėmė pirmą vietą dėl negebėjimo praleisti ir paros be puodelio kavos ar arbatos.

6. Madridas (131,1)

Tai vienas geriausių miestų kultūrinio gyvenimo kategorijoje, be to Madrido restoranai pilni, o jo gyventojai valgo mieste dažniau nei daugumoje kitų pasaulio miestų.

5. Londonas (131,4)

Londonas


Tai būtų teatras, muziejus, restoranas ar baras, 86 procentai Londono gyventojų įsitikinę, kad mieste visada yra ką veikti ar pamatyti. Todėl dauguma jų išeina į miestą pasižmonėti aštuonis kartus per mėnesį. Tačiau aukščiau reitinge Jungtinės Karalystės sostinei pakilti nepavyko dėl to, kad čia sunku susirasti draugų, juntamas stresas, be to, miestas yra brangus.

4. Melburnas (132,3)

Šis Australijos miestas pirmauja laimės kategorijoje – devyni iš dešimties melburniečių tvirtina per pastarąsias 24 valandas jautęsi laimingi. Taip pat jie nesunkiai mezga draugystes ir mano, kad vienas geriausių miesto bruožų yra platus maisto ir gėrimų pasirinkimas.

3. Niujorkas (134,6)

Trečią vietą reitinge Niujorkas iškovojo dėl geriausio pasaulyje naktinio gyvenimo. Beje, kultūrinis gyvenimas čia įvertintas antrąja vieta. Be to, būtent Niujorke šiemet nori apsilankyti daugiausiai žmonių. Deja, jo lankytojams gali sunkiai sektis susirasti draugų. Niujorkas kartu su Vašingtonu buvo įvardinti kaip keliantys didžiausią stresą miestai.

2. Portas (137,9)
Portas


Jeigu norite apsilankyti draugiškoje vietoje, vykite į Portugalijos miestą Portą, kurio gyventojai didžiuojasi juo. Jie tvirtina esantys „laisvi būti savimi“ ir gali mėgautis pigiu naktiniu gyvenimu, atsieinančiu vidutiniškai vos 37 dolerius per naktį.

1. Čikaga (138,2)

Čikaga surinko didžiausią bendrą balą dėl puikių rezultatų maisto ir gėrimų, laimės, kultūros, prieinamumo ir pasididžiavimo miestu kategorijose. Vienintelė kategorija, kurioje Čikaga įvertinta prastai – saugumas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)