„Galima keliauti skaitant, galima skaityti keliaujant – būdą pasirinkite jūs, mes sukūrėme ir valstybės atkūrimo proga lietuviams dovanojame priemonę, kaip auginti domėjimąsi lietuvių literatūra ir atrasti naujus kampelius mūsų šalyje. Man atrodo, kad Knygon.lt yra labai gražus būdas apjungti du tarsi nelabai derančius, bet puikiai padedančius pažinti savo šalį dalykus – automobilį ir knygą”, – teigia vienas iš projekto autorių, Lietuvon.lt įkūrėjas Karolis Žukauskas.

Knygon.lt jau surinko ir žemėlapyje pagal kūrinių turinį tiksliose geografinėse vietose patalpino daugiau nei 110 knygų. Visos jos suskirstytos į 7 kategorijas: romanai arba apsakymai, poezija, knygos vaikams ir jaunimui, kelionių aprašymai, biografijos, laiškai arba prisiminimai ir atskira kategorija kovų aprašymams – „Su parako kvapu”. Kiekviena knyga trumpai aprašyta, taip pat pateiktas jos viršelis.

Pasak Knygon.lt idėjos autorės Ingos Vilimės, dauguma jos kelionių prasidėjo nuo perskaitytos knygos. „Iki šiol taip skaičiau ir keliavau už Lietuvos ribų. Kol vieną vasaros rytą, pabudusi savo puikioj šaly, pagalvojau – o kodėl taip nepakeliavus Lietuvon? Ir mintyse atsirado knygomis nuklotas šalies žemėlapis bei Karolio Lietuvon.lt projektas. Perbėgus akimis savo lentynas, žemėlapis pradėjo pildytis”, - idėjos pradžią pasakojo I. Vilimė.

Karolis Žukauskas

Inga turi ir dar vieną svarbią priežastį šį projektą padovanoti tautiečiams Lietuvos atkūrimo šimtmečio proga – jos močiutės dėdė buvo vienas tų, kurie lygiai prieš 100 metų Lietuvai padovanojo nepriklausomybę – Vasario 16-osios akto signataras dr. Jurgis Šaulys.

„Turėjome tikslą šimtmečiui surinkti 100 tokių knygų, jį pasiekėme – dabar projekte įtraukta 113 lietuviškų kūrinių. Į pagalbą abu su Karoliu pasitelkėme ir savo lietuvių literatūros mokytojas”, - sako signataro giminaitė.

Knygon.lt apjungė ir pastaruoju metu labai populiarius kūrinius, pavyzdžiui, Rimanto Kmitos „Pietinia kronikas” apie pietinį rajoną Šiauliuose arba Kristinos Sabaliauskaitės „Silva Rerum” apie Vilnių, ir tokius, kurie daugeliui skaitytojų bus primiršti arba net nežinomi. Šis projektas, pasak autorių, tiks ir šeimoms turizmo tikslais, ir mokykloms dėl edukacijos.

Knygon.lt kūrėjai žada nesustoti pildyti žemėlapio naujai atrastomis knygomis – pastebėję dar neįtrauktą knygą, skaitytojai gali pasiūlyti papildyti Knygon.lt el. paštu skaitau@knygon.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)