„Pristatydami pirmąsias ekoturizmo kryptis, žinome, kad lietuviai joms – jau pasiruošę. Pastaraisiais metais sulaukdavome vis daugiau klausimų apie tolimas, egzotiškas keliones bei galimybę pamatyti didžiuosius laukinės gamtos stebuklus: ledynus, veikiančius ugnikalnius, nykstančius gyvūnus. Šiemet savo klientams visa tai pasiūlysime“, – teigė „West Express“ rinkodaros projektų vadovė Rosita Sakalauskaitė.

Ekologinis turizmas – tai kelionės, kurios neniokoja gamtos, nedaro įtakos laukiniam pasauliui bei prisideda prie nykstančių rūšių išsaugojimo. Pasaulyje sparčiai populiarėjantis keliavimo būdas leidžia turistams pamatyti egzotiškiausius planetos kampelius.

Keliaujantieji ekologiškai taupo vandenį ir energiją, nepalieka jokių savo apsilankymo pėdsakų, gyvena mažuose vietinių gyventojų įrengtuose ekologiškuose viešbučiuose ar svečių namuose, valgo vietinį ekologišką maistą, ten, kur įmanoma, keliauja ne motorinėmis priemonėmis. Pavyzdžiui, keliaudami vandeniu vietoje greitaeigio katerio renkasi vėjo nešamą jachtą.

Dalis ekologiškų keliautojų už įvairias paslaugas sumokamų pinigų yra skiriama nykstančių augalų bei gyvūnų gelbėjimui, tad ekoturizmas – ir naudą laukinei gamtai kurianti veikla.

Šiemet lietuviams pasiūlys aplankyti ekoturizmo pradininkę, žaliausia pasaulio šalimi vadinamą Karibų salyne esančią Kostą Riką, šioje kelionėje turistai pamatys ir pribloškiančią Nikaragvos gamtą. Retus, vis labiau saugomus laukinius gyvūnus stebėti keliautojai galės Kenijoje, o patirti amžiną vasarą bei susipažinti su vis dar aptinkamais senųjų genčių pėdsakais – Malaizijoje.

Kelionių organizatorius smalsuolius taip pat pakvies tyrinėti įspūdingą ir niekur kitur pasaulyje neaptinkamą Borneo pakrančių povandeninį pasaulį bei stebėti beveik niekur kitur nebesutinkamus orangutangus, o gamtos ir žmogaus veiklos kontrastą keliautojai galės pajusti betoninėse Singapūro džiunglėse.

„Įvertinę savo klientų poreikius, nusprendėme organizuoti keliones ne tik į šiltus kraštus, bet ir į kerinčio grožio ledynais, fjordais, rūkstančiais ugnikalniais ir baltaisiais lokiais bei ruoniais garsėjančias šalis“, – keliones į Aliaską bei Islandiją pristatė R. Sakalauskaitė.

R. Sakalauskaitės teigimu, siūlomų kelionių trukmė, priklausomai nuo pasirinkto maršruto, bus nuo 8 iki 14 dienų, jų kaina – nuo 1500 iki 3000 eurų. Tuo, kad kiekviena šių kelionių būtų kuo ekologiškesnė, pasirūpins organizatorius, tačiau gamtą tausoti bus kviečiami ir patys keliautojai.

„Apie daugybę aspektų, galinčių padėti išsaugoti laukinę gamtą, kuria taip žavimės, dažnai nė nepagalvojame. Pavyzdžiui, apie tai, kad galime tausoti ne tik savo pinigus, bet ir lėktuvo sunaudojamą kurą, į kelionę pasiimdami mažiau daiktų, rinkdamiesi lengvus, paprastai išskalbiamus ir plačiai pritaikomus drabužius. Tokiais patarimais dalinsimės su savo klientais, kviesdami juos ne tik mėgautis žmogaus nepaliesta gamta, bet ir išsaugoti ją mūsų ateities kartoms“, – sakė R. Sakalauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)