Siūloma priemone siekiama apsaugoti šį istorijos paminklą. Jis pastatytas iš baltojo marmuro, kuris dyla, tepasi ir lankytojų yra stipriai apgadinamas. Vien 2016 metais šiame mauzoliejuje apsilankė daugiau kaip 6,5 milijono žmonių, dauguma jų yra indai.

Tuo atveju, jeigu naujoji tvarka bus patvirtinta, maksimalus Tadž Mahalo lankytojų skaičius bus apribotas iki 40 tūkstančių žmonių per dieną. Dabar per išeigines ir švenčių dienomis čia apsilanko iki 70 tūkstančių žmonių. Užsienio turistams šis ribojimas nebus taikomas. Užsieniečiai už įėjimą į mauzoliejų moka tūkstantį rupijų (apie 13 eurų), o indams bilietas kainuoja vos 40 rupijų.

Tadž Mahalas – mauzoliejus-mečetė Agroje, Jamunos upės krante. Jis buvo pastatytas Tamerlano palikuonio, Mogolų imperijos padišacho Šahdžahano, įsakymu jo žmonos Mumtaz Mahal, kuri mirė gimdydama keturioliktą vaiką, atminimui. Pats Šahdžahanas taip pat palaidotas šiame mauzoliejuje.
Šiame architektūriniame paminkle dera Indijos, Persijos ir arabų architektūros stiliai.

1983 metais Tadž Mahalo mauzoliejus buvo įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą kaip „Indijos musulmonų meno perlas, vienas iš labiausiai žinomų architektūros paveldo šedevrų, kuriuo žavimasi visame pasaulyje“.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)