Žlugus Sovietų Sąjungai atsirado daug naujų šalių. Tačiau yra nemažai ir tokių, kurios nepriklausė Rytų blokui, tačiau per pastaruosius 35 metus paskelbė nepriklausomybę.

Namibija (30 vieta naujausių šalių sąraše) iki 1990 metų priklausė Pietų Afrikai. Mikronezijos Federacines Valstijas (32 vieta) ir Maršalo salas (33 vieta) iki 1986 metų valdė Jungtinės Amerikos Valstijos, o Brunėjų (34 vieta) iki 1984 metų bei Sent Kitsą ir Nevį iki 1983 metų valdė Jungtinė Karalystė.

Latvija (29 vieta) ir Lietuva (31 vieta) nepriklausomybę atgavo 1990 metais. 1991 metais suverenumą įgavo ar atgavo net 18 šalių. Chronologine tvarka tai būtų: Kuveitas, Vokietija, Gruzija, Slovėnija, Estija, Ukraina, Baltarusija, Moldova, Azerbaidžanas, Kirgizija, Uzbekistanas, Makedonija, Tadžikistanas, Armėnija, Kroatija, Turkmėnistanas, Kazachstanas ir Rusija.

10. Bosnija ir Hercegovina

Paskutinė buvusios Jugoslavijos dalis, paskelbusi nepriklausomybę, buvo Bosnija ir Hercegovina. Po to prasidėjo Bosnijos karas, trukęs iki 1995 metų pabaigos.

Šioje šalyje svarbiausios vietos yra jos sostinė Sarajevas ir įspūdingo grožio Mostaro miestas. Šias dvi nuostabias lankytinas vietas jungia viena geriausių kontinente kelionių traukiniu. O 4 eurus kainuojantis bilietas yra pigesnis už vienkartinį Londono metro bilietą. 2015 metais ši atrakcija buvo uždaryta renovacijai, tačiau pavasarį vėl atsidarys.

Žalsvai melsvos spalvos Neretvos upė, pralendanti po Mostaro Otomanų tiltu, vingiuoja palei geležinkelio bėgius didžiąją tris valandas trunkančios kelionės dalį. Net vietos gyventojai negali atsigrožėti vaizdu, kuris atsiveria artėjant prie Sarajevo – jis konkuruoja su viskuo, ką gali pasiūlyti Šveicarija ar Norvegija.

8 ir 9. Čekijos Respublika ir Slovakija

Šios dvi šalys tapo nepriklausomomis 1993 metų sausio 1 dieną, po aksominės revoliucijos, po kurios įvyko „aksominės skyrybos“. Svarbiausios Čekijos respublikos vietos? Praha, žinoma, ir pasakiškas Česky Krumlovo miestas. O štai Slovakijos Tatrų kalnai yra žygeivių rojus.

7. Eritrėja

Nepriklausomybę ši šalis paskelbė 1993 metų gegužės 24 dieną. Iki 1941 metų ją valdė Italija, iki 1952 metų – Didžioji Britanija, o vėliau Etiopija. Užsienio reikalų ministerijos pataria nekeliauti arčiau nei 25 kilometrai iki Eritrėjos sienos su Etiopija, Sudanu ir Džibučiu. Įspėjama, kad įtampa tarp Eritrėjos ir Etiopijos yra didelė. Taip pat statistiškai tai yra pavojingiausia šalis pasaulyje vairuotojams.

6. Palau

Atoki Okeanijos respublika Palau – tarsi iš „Bounty“ reklamos: nepaliesti paplūdimiai, pasaulinio lygio nardymas su akvalangu ir miškingos vulkaninės salos. Nepriklausoma ši šalis tapo 1994 metų spalio 1 dieną, nenorėjusi būti Mikronezijos Federacinių Valstijų dalimi. Prieš tai Palau administravo Jungtinės Amerikos Valstijos.

Šis idiliškas pietų Ramiojo vandenyno salynas nori uždrausti čia vykti biudžetiniams keliautojams.

5. Rytų Timoras

Nepriklausomas nuo 2002 metų gegužės 20 dienos, Rytų Timoras (dar žinomas kaip Timor-Leste) 1975 metais pasitraukus kolonijinei Portugalijai buvo užkariautas Indonezijos.

Tai mažiausiai lankoma valstybė Azijoje. Rytinę Timoro salos dalį supa koralų rifai, o centrinėje jos dalyje netrūksta pirmykščių kalnuotų miškų. Taigi, ši vieta traukia nuotykius dievinančius nardytojus ir žygeivius. Taip pat Rytų Timoras žavi kolonijiniais pastatais, likusiais iš Portugalijos eros, ir Ile Kere Kere urvais su nuostabiais daugiau nei 13 tūkstančių metų senumo piešiniais.

Tačiau užsienio reikalų ministerijos įspėja, kad saugumo situacija šioje šalyje trapi, patariama vengti demonstracijų ir didelių minių, o vos pastebėjus kokius neramumus, rekomenduojama nedelsiant pasišalinti. Rytų Timore ir toliau išlieka aktuali nusikalstamumo problema: gaujų smurtas, plėšimai (kartais ginkluoti), išpuoliai prieš transporto priemones.

3 ir 4. Juodkalnija ir Serbija

Serbijos ir Juodkalnijos sąjunga egzistavo nuo 1992 iki 2006 metų. Juodkalnija nusprendė nutraukti šiuos santykius 2006 metų gegužės 21 dieną, kai referendume už nepriklausomybę balsavo 55 procentai žmonių.

Juodkalnija garsėja įspūdingais savo paplūdimiais. Šalis garsėja Durmitoro ir Biogrado nacionaliniais parkais. Jų lankytojus žavi laukinių gėlių gausa natūraliose pievose, čia galima išvysti gencijonus, laukinius eleborus, švitrūnus, katilėlius, įvairias našlaites.
O štai Serbijos sostinė Belgradas gali tapti įspūdingiausiu miestu iš tų, kurių niekada neplanavote aplankyti.

2. Kosovas

Ši ginčijama teritorija paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos 2008 metų vasario 17 dieną. Ją pripažino 110 Jungtinėms Tautoms priklausančių šalių ir 22 Europos Sąjungos narės (visos, išskyrus Kiprą, Graikiją, Rumuniją, Slovakiją ir Ispaniją).

Ši išėjimo prie jūros neturinti Balkanų šalis nėra geidžiamiausia atostogų kryptis, tačiau vakariečiai pradeda čia lankytis. Šiuo metu turistai kol kas skaičiuojami ne tūkstančiais, o šimtais, tačiau pirmieji lankytojai atranda užburiančią šalį su raižytu peizažu, idealiai tinkančiu kelionėms pėsčiomis, ir Osmanų laikus menančia architektūra, idealiai tinkančia atpalaiduojančiam ilgam savaitgaliui. Norintys ilgesnių atostogų gali aplankyti ne tik Kosovą, bet ir kaimynines Makedoniją bei Juodkalniją.

1. Pietų Sudanas

Naujausia pasaulio šalis Pietų Sudanas nepriklausomybę nuo Sudano paskelbė 2011 metais po referendumo, surinkusio 98,83 procento balsų. Tačiau nuo 2013 metų čia tęsiasi pilietinis karas, todėl keliauti į Pietų Sudaną nepatariama.

Ko netenka turistai? Neaprėpiamos laukinės gamtos. 2013 metais Pietų Sudane lankęsi Sophie ir Maxas Lovelliai-Hoare prisimena: „Vieną ankstų rytą plaukėme Nilu į Opekoloe salą, šaltą vandenį skrodžiantis mažas laivelis vaikė upių paukščius. Kažkur seklumoje tykojo krokodilas, tačiau jis laikėsi sveiko atstumo. Begemotų šeimyna voliojosi netoli kranto, jie mėgavosi pirmu panėrimu į vandenį tądien. Gyvoms būtybėms artėjant prie upės maitintis ir kovoti, viešpatavo garsų kakofonija: babuinų patinai šūkavo ir klykė, norėdami mums parodyti, kas čia šeimininkas; ryškiaspalviai paukščiai užpildė orą savo riksmais ir čiulbėjimu; iš ilgos ir sausos žolės sklido nuolatinis svirplių gergždimas. Dramblių šeimyna, išgyvenusi neriboto brakonieriavimo ir konfliktų metus, ramiai drimblino link mūsų, o mūsų buvimas jų tiek pat nejaudino, kiek mums kaustė jųjų“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)