Trumpiausią metų naktį dauguma miestiečių skuba sutikti gamtoje – vieni renkasi netoliese vykstančias šventes, kiti ryžtasi ilgesnėms kelionėms, rašoma pranešime spaudai. Kur ir kokios šventės vyksta minint astronominės vasaros pradžią?

Nuo piliakalnių iki pajūrio

Norintiems trumpiausią naktį praleisti pajūryje, puikus pasirinkimas – Kuršių nerijoje, Nidos prieplaukos uoste, vykstanti Joninių šventė. Joninių naktį čia taip pat prasideda kelias dienas truksiantis tarptautinis folkloro festivalis.

Ketinančius paparčio žiedo ieškoti arčiau sostinės, į tradicinę Rasos šventę kviečia Kernavės miestelis. Šįmet tai jubiliejinė, penkiasdešimtmetį mininti šventė. Kaip ir kasmet, šventės dalyviai piliakalniuose kurs laužą ir aukurą, plukdys vainikus Neryje, o paryčiais drauge pasitiks tekančią saulę. Nuolatiniai Kernavės Rasos šventės dalyviai atvyksta pasipuošę tautiniais kostiumais.

Laikinojoje sostinėje Kaune, Nemuno krantinėje esančiame senosios prieplaukos amfiteatre taip pat bus atiduodama duoklė senoviniams papročiams – be etninio folkloro ir roko grupių pasirodymo, čia bus pinami vainikai, pasakojama apie žolynų reikšmę, šokama per laužą.

Vidurvasaris Lietuvoje yra itin intensyvus laikotarpis – viešojo transporto bilietai išperkami iš anksto, stipriai išauga automobilių nuomos paklausa. Tarptautinės automobilių nuomos bendrovių grupės „AVIS Budget“ atstovas Lietuvoje Mantvydas Janeliūnas teigia, jog dauguma žmonių tik paskutinę kelionės minutę pradeda rūpintis transportu.

„Šiuo laikotarpiu be nuosavo automobilio tampa sudėtinga išvykti net į trumpą kelionę už miesto – patogiausiu metu vežančių autobusų ir traukinių bilietų būna nebelikę. Daugelis renkasi alternatyvą – susibūrę į draugų kompanijas, trumpoms vidurvasario kelionėms nuomojasi automobilius. Pastebime, kad šiuo metu populiariausi erdvūs vidutinės klasės automobiliai, kuriuose puikiai telpa visa kelionei reikalinga įranga“, – pasakoja M. Janeliūnas.

Vidurvasario bėgimas Latvijoje

Pasirūpinus transporto priemone, galima planuoti ir tolimesnę kelionę į kaimynines šalis – Latvijoje ir Estijoje vasaros vidurvasario šventės taip pat minimos pagal senuosius papročius.

Maždaug už penkiasdešimties kilometrų nuo Rygos įsikūrusioje Siguldos pilyje kasmet kuriamas Joninių laužas, visą naktį vyksta koncertai po atviru dangumi. Tai senoji Livonijos ordino pilis, kartais vadinama „Livonijos Šveicarija“ dėl Siguldos pilies apylinkių užburiančių vaizdų.

Kuldigoje, „Šiaurės Venecija“ vadinamame Latvijos miestelyje, Joninių naktį galima grožėtis ne tik įspūdinga architektūra ir vandens kriokliais. Pasiilgusiems aštresnių pojūčių, galima sudalyvauti tradiciniame Vidurvasario nuogalių bėgime. Jau kelis dešimtmečius trečią valandą nakties drąsuoliai, pasidabinę tik Joninių vainikais, bėga šiame miestelyje esančiu ilgiausiu Europoje plytiniu tiltu.

Latvijos sostinėje Rygoje Šv. Jono naktis švenčiama prie Dauguvos upės, kur vasara sveikinama folkloro muzika ir laužais. Tad vienu vizitu galima tiek prisiminti baltiškąsias tradicijas, tiek aplankyti kaimynų sostinę.

Muzikos dienos ir naktys Estijoje

Estijos pajūrio miestelyje Hapsalu Vidurvasario šventė virsta festivaliu, kuriame dvi dienas koncertuoja geriausi estų atlikėjai. Ši muzikos ir garsų šventė rekomenduojama norintiems susipažinti su tradicine estų muzika. Juo labiau, kad Hapsalu gali pasigirti didžiausiu Joninių laužu Vakarų Estijoje.

Beveik pačiame Estijos centre vyksta įspūdingas „Suure-Jaani“ muzikos festivalis, kurio kulminacija – saulės pasveikinimui skirtas koncertas. Festivalio dalyviai renkasi pelkėtoje Hupasare saloje 3 valandą ryto, ten pat kuriamas ir Joninių laužas.

Norintieji jaukesnės etninės aplinkos kviečiami į Vidurvasario naktį Kasmu kaime, kur pagal senąsias tradicijas traukiama virvė ir rengiamos kitokios varžybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)