Atsižvelgiant į užsakymų duomenis, populiariausiomis Europos šalimis tarp keliautojų iš Pabaltijo yra Ispanija ir Italija.

Vasaros atostogų – iš Europos

Didžiausios Baltijos šalių kelionių agentūros „Estravel“ rinkodaros direktorė Airi Ilisson-Cruz pastebi, kad lietuvių, latvių ir estų keliavimo įpročiai skiriasi nedaug. Karščio nelepinamų valstybių gyventojai atostogoms linkę rinktis šilto klimato šalis.

„Vasaros kelionių sezonas įprastai prasideda gegužės mėnesį. Tarp populiarių tolimesnių maršrutų galima paminėti Tailandą, Jungtinius Arabų Emyratus (ypač Dubajų), Kanarų salas (mėgstamiausia – Tenerifė) ir Jungtines Amerikos Valstijas. Iš Europos šalių dažniausiai vykstama į Italiją ir Ispaniją“, – nurodo A. Ilisson-Cruz. Anot jos, vasarą mielai lankomos ir kaimyninės šalys.

Pasak A. Ilisson-Cruz, kelionių kryptys daugiausia priklauso nuo to, ar užtikrinamas patogus susisiekimas oro transportu, ir nuo saugumo situacijos konkrečioje šalyje. „Estravel“ atstovė teigia, kad, pavyzdžiui, kelionių į Egiptą sumažėjo, ir daugelis atostogautojų iš Baltijos šalių dabar mieliau renkasi Jungtinius Arabų Emyratus.

Vertina laisvę

Tarptautinės automobilių nuomos bendrovių grupės „AVIS Budget“ atstovas Lietuvoje Mantvydas Janeliūnas pasakoja, kad šį sezoną daugiausia automobilių kelionėms po Europą užsakyta į Italiją, Ispaniją ir Vokietiją, ir tai yra populiariausios kryptys tarp visų trijų Baltijos valstybių keliautojų. Anot M. Janeliūno, atostogaudami Baltijos šalių gyventojai labiausiai vertina patogumą ir laisvę, todėl automobilius yra linkę nuomotis iš anksto.

„Išnuomotas automobilis suteikia laisvę, galimybę patiems planuoti savo kelionę ir užtikrina didesnį lankstumą. Planuojant maršrutą namuose, gali būti sunku tiksliai numatyti, ką pageidausite pamatyti lankomoje šalyje ir kiek laiko norėsite praleisti konkrečioje vietoje, – sako M. Janeliūnas. – Atostogautojų labiausiai mėgstamose Europos šalyse, pavyzdžiui, Ispanijoje, automobilių nuomos paslaugos labai populiarios ir plačiai paplitusios. Be to, pravartu žinoti, kad automobilį galima išsinuomoti viename nuomos punkte, o grąžinti į kitą, ir ši galimybė suteikia kur kas daugiau lankstumo planuojant kelionę ir progą per atostogas pamatyti dar daugiau.“

Atsižvelgdamas į ilgametę automobilių nuomos visoje Europoje patirtį, M. Janeliūnas pabrėžia, kad automobilius išsinuomojantys keliautojai, nuvykę į užsienį, turėtų atidžiai peržiūrėti sutarties sąlygas ir apsvarstyti specifines konkretaus maršruto ypatybes. Pavyzdžiui, jis atkreipia dėmesį į tai, kad keliaujant į šiltesnio klimato šalis, automobilio nuomininkui bus svarbu, kad tinkamai veiktų oro kondicionierius.

„Kiekvienas nori, kad jo atostogos būtų kuo sklandesnės, patogesnės ir nekeltų jokių rūpesčių. Būtent todėl turėtumėte nuodugniai apžiūrėti automobilį, prieš jį išsinuomodami. Be to, klientas turėtų atidžiai perskaityti sutartį, peržiūrėti visus jos punktus, o jeigu kas nors neaišku, išsiaiškinti. Tai ypač svarbu tada, kai bendraujama kalba, kuri vienai arba abiem šalims yra ne gimtoji“, – paaiškina „AVIS Budget“ atstovas M. Janeliūnas.

Atranda kruizus

Paklausta apie keliautojų įpročių pokyčius, „Estravel“ rinkodaros direktorė sako, kad vis labiau populiarėja kruizai, o šios rūšies keliones pasirenkančių keliautojų skaičius neabejotinai ir toliau augs.

„Populiariausi kruizai po Karibų jūrą, o kadangi jie prasideda rytinėje JAV pakrantėje, keliaujančiųjų į šią šalį ir toliau daugės. Jau ne vienerius metus JAV yra viena labiausiai keliautojų iš Baltijos šalių lankomų valstybių.

Žiemą be Tenerifės vis dažniau keliaujama ir į kitas Kanarų salas, pavyzdžiui, į Fuerteventurą ir Lansarotę. Tarp naujų vasaros kelionių krypčių paminėtina Juodkalnija, į kurią vasarą organizuojami tiesioginiai skrydžiai. Iš egzotiškesnių maršrutų populiarėja kelionės į Pietryčių Aziją, pavyzdžiui, žmonės mielai keliauja į Vietnamą, Kambodžą ir Laosą“, – pasakoja kelionių agentūros atstovė.